Starenje ne možemo zaustaviti, ali možemo ublažiti efekte tog neminovnog procesa. Naravno, rješenje ponovo možemo potražiti u hrani koju jedemo. Baš kao što postoji ona zbog koje izgledamo i stariji nego što jesmo, postoji hrana zbog koje možemo izgledati mlađe nego što jesmo.

Voće i povrće sadrže flavonoide i karotenoide, dva moćna antioksidanta koji mogu ukloniti slobodne radikale koji narušavaju naš izgled, odnosno koji čine, npr., da koža prerano ostari. Osim što ćete uključivanjem ovih namirnica u svakodnevne obroke, o kojima već često pišemo, biti zdraviji i osjećati se bolje i sretnije, konzumiranjem istih možete izgledati mlađe i ljepše.

Ovo su te namirnice:

Borovnica

Počnimo s borovnicama – samo šačica ovih bobica obezbijedit će više antioksidanata od bilo kojeg drugog voća i povrća. Također, pune su vitamina C, a u smrznutim borovnicama je sve što u njoj valja očuvano.

Mahunarke

Mahunarke s druge strane su plodovi koji su bogati proteinima, ali također pospješuju rast kose i čine ju čvršćom.

Višnja

Višnja ili prirodni sok od višnje je odličan za čiste i zdrave zube. Sastojci i antioksidanti u ovoj ukusnoj voćki štite zube od taloga zbog kojih isti požute, ali i od ostalih bakterija koji mogu uzrokovati kvarenje zubi.

Crvene naranče

A evo i zašto crvene naranče zaslužuju biti na ovoj listi – antioksidanti u ovoj namirnici štite nas, odnosno našu kožu, od štetnih UV zraka, ali također se bore protiv slobodnih radikala u tijelu.

Mrkva

Mrkva je dobra za oči, to svi znamo, ali ovo povrće odlično je i za zdravlje i lijep izgled kose. To sve zahvaljujući vitaminu A kojeg je mrkva puna!

Tamna čokolada

Tamna čokolada, ona bogata kakaom, također je puna antioksidantima koji štite tijelo od slobodnih radikala.

Krastavac

Ova vodom bogata namirnica odlična je za zdravlje kože. Ali, mnogo dobrog krije se u samoj kori krastavca, pogotovo onog dobrog koje sprječava nastanak bora. Znači, ako vam je strogo organski uzgojen krastavac pri ruci – ne gulite ga, evo znate i zašto.

Rajčica

Rajčica, odnosno likopen u njoj, jedan od najsnažnijih antioksidanata, osim što je dobar za srce, smanjuje loš kolesterol, i saveznik je ljepote; Likopen nas štiti štetnih UV zraka i sprječava nastanak bora.

Lubenica

Još jedna odlična namirnica, a bogate likopenom je lubenica!

Crvena paprika

Crvena paprika (najviše, ali također i druge vrste paprika) je puna vitamina C, a ovaj vitamin je uključen u proizvodnju kolagena i zaštitu stanica od štete koju čine slobodni radikali.

Orasi

Orasi su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, a ove masne kiseline štite kožu od štetnih sunčevih zračenja. U istraživanju o raku kože, osobe čija je prehrana bila bogata omega-3 masnim kiselinama, imale su 29% manje šansi od oboljenja raka kože nego osobe čija je prehrana sadržavala vrlo male količine omega-3 masnih kiselina. Omega-3 imaju i protuupalna svojstva pa pomažu reducirati nastanak akni i crvenilo lica.

http://namirnice.ba/magazin/top-namirnice-koje-sprjecavaju-prerano-starenje/