Ramajana (Ramin put) je već tisućljećima neodvojivi dio indijske kulturne baštine, uzor pravilna djelovanja i nepresušan izvor nadahnuća umjetnicima. Taj veliki staroindijski ep, zbog svojih bezvremenskih vrijednosti, našao je put do srca čitatelja diljem svijeta. Tumači književnih djela nastalih na indijskom potkontinentu koji slijede tradicionalnu vedsku kronologiju navode kako priča o Rami u usmenoj predaji postoji više od dva milijuna godina.

Na sanskrtu i u epskoj formi, pod nazivom Ramajana, prvi ju je oko tristote godine prije Krista zapisao Valmiki te se njegovo djelo još dandanas smatra jednim od dvaju najvažnijih epova u povijesti Indije (drugi je Mahabharata). Ramajana slovi i kao prva pjesma (adikavja) u riznici sanskrtske književnosti, a sa svojih četrdeset osam tisuća stihova uvelike nadilazi obim Ilijade i Odiseje.

Ramajana je glasovita i slavljena zbog ljepote izraza, dubine dijaloga, vrhunskih moralnih načela, isticanja slijeđenja vlastite dharme (obavljanja propisanih dužnosti), izvrsno prikazanih osjećaja likova te, ponajviše, zbog nenadmašnih osobina svojih likova.

Vodeći je lik sam Rama koji je u epu opisan kao avatara, božanska inkarnacija na Zemlji, a kojega i dan danas pripadnici svih hinduskih religija obožavaju kao Svevišnju Božansku Osobu. Rama je svemoćan, snažan i pravedan. Utjelovljenje je vrline i istinski junak koji se ne boji pokazati i Svoje ‘ljudske’ osjećaje – ljubav i bol odvojenosti od otete Mu supruge te duboku tugu zbog teške sudbine članova uže obitelji, zajednice i svih živih bića.

Njegova supruga Sita također utjelovljuje vrlinu, čestitost te sve dobro i istinito.

Ramin plemeniti brat Lakšmana nesebično služi Božanski Par te se brine za sve Njihove potrebe. Hanuman, najneobičniji lik (polumajmun-polučovjek) oličenje je snage, odanosti, hrabrosti i posvećenosti.

O autoru

RAMAJANA1Valmikijeva biografija nije znanstveno utvrđena. Prema predaji, rodio se kao sin mudraca Praćetase i dobio ime Ratnakara. Mudrac Narada preobratio ga je u pobožna mudraca, ‘brahmaršija’, prenio mu Ramajanu te ga zamolio da je zapiše. Dok je vršio strogosti, prekrio ga je mravinjak, zbog čega je dobio ime Valmiki (sanskrtska riječ za ‘mravinjak’). Oko tristote godine prije Krista izašao je iz mravinjaka i zapisao Ramajanu, po nekima prvi ep na sanskrtu, Adikavju, pa je znan i kao Adikavi ili prvi indijski pjesnik.

Knjigu možete naručiti preko Udruge Atma. Kontaktirajte nas na [email protected].

Preuzeto s www.udrugalotos.hr