atma.hr – 52
Duhovna praksa podrazumijeva svakodnevni trud koji osoba ulaže da bi se smanjio ego i dostigla Bogospoznaja.

Služenje Bogu (Satseva) je način da se smanji ego kada osoba služi Bogu, nudi Mu svoje tijelo, um, imetak, intelekt i ego, s emocijom da je Božji sluga.

Ako osoba ima duhovnu emociju da Bog radi kroz nju te sve svoje radnje predaje Bogu, tada neće imati osjećaj da se nešto dogodilo njenom zaslugom već će osjećati zahvalnost što je Bog učinio kroz nju. Kada se svakodnevni fizički poslovi poput pranja, metenja, čišćenja, izvode kao služenje Bogu, tada se ego uklanja još brže. Međutim, kada osoba pomisli “Ja sam to napravio”, ego se povećava.

Žrtvovanje tijela, uma, intelekta, bogatstva i ega, isto tako smanjuje ego. Primjerice, kada poklonimo dragi predmet nekoj drugoj osobi, smanjuje se želja. Na taj način se misli o sebi postupno smanjuju, stoga se i ego počinje smanjivati. Kada mentalno predajemo Bogu svoju kuću, osobne stvari te imamo stav da smo tu samo da vodimo računa o tim stvarima, to nam također pomaže da se ego smanji jer nemamo osjećaj svojine.

Duhovna ljubav (Priti) je ljubav bez očekivanja. Kada više mislimo na druge, manje ćemo misliti na sebe. Kada se smanji fokus na sebe, smanjuje se ego. Generalno imamo očekivanja prema voljenim osobama, međutim, duhovna ljubav je ljubav prema Bogu i Njegovoj cjelokupnoj kreaciji bez očekivanja.

Kako bismo zadobili Božju milost, trebamo zaboraviti ego i svoje ime te pojati (ponavljati) Božje Ime u nastojanju da se spojimo s Njegovim Imenom.

Čak i ovdje se treba zaštiti od ega imajući duhovnu emociju da “Bog poja Svoje Ime kroz mene”. U suprotnom se može razviti ego u vezi duhovne prakse.

Komponente duhovne prakse Njihov značaj  za smanjenje ega (%)
1. Služenje 30
2. Žrtvovanje 30
3. Duhovna ljubav (Priti– ljubav bez očekivanja) 30
4. Pojanje Božjeg Imena 5
5. Ostalo 5
Ukupno 100

Možemo se moliti: “Dragi Bože, molim Te, omogući mi da postanem svjestan događaja koji mi povećavaju ego. Dovedi ljude i događaje u moj život koji mi smanjuju ego.”

Zahvalnost – Predavanjem Bogu stava da ”ja radim” i stalnom težnjom da pomognemo ljudima pružajući im znanje o duhovnosti, osoba izražava istinsku zahvalnost koja pomaže u smanjenju ega.

Izvor: SSRF; Ego

atma.hr – 52
atma.hr – 52