Kad god se spomene Bog ili duhovnost, ljudi uglavnom automatski pomisle na religiju ili vjeru te postave pitanje: “Čija je to vjera? Koja je to religija? Imam ja svoju…” Međutim, inteligentna osoba će shvatiti kako su takva pitanja vrlo površna. Bog ili postoji ili ne postoji. Ako postoji, nema ih više, za svaku religiju po jedan. Kao što ni sunca nema više, svugdje je uvijek jedno sunce, samo što ga se naziva različitim imenima.

atma.hr – 52
Riječ religija, potječe od latinskih riječi re i legare, što znači ponovo povezati ili povezati se. Slično značenje, ali na sanskritu, ima i riječ yoga – povezivanje. Znači riječ je o povezivanju, ne o vjerovanju ili pukom pripadanju nekoj instituciji. Religija kao puko vjerovanje u nešto bez razumijevanja, bez znanja i filozofije je uglavnom samo sentiment, a nerijetko prelazi i u fanatizam. S druge strane filozofija bez uključivanja duhovnog aspekta je samo špekulacija ljudskog uma. Zbog toga znanje i neku duhovnu praksu ne volimo nazivati religija, jer je ta riječ poprimila neko drugo značenje, već ih nazivamo duhovnost.

Čaša ili voda?

Religija je poput čaše, a duhovnost poput vode. Čaša može sadržavati vodu, ali i ne mora. Ukoliko čaša ne sadrži vodu, ona i nema neki smisao. Voda je glavni sastojak. Voda postoji oduvijek i zauvijek i bez čaše, ali da bismo je mogli lakše konzumirati, ponekad koristimo čašu.

Čaše mogu biti raznih oblika i dimenzija, napravljene od različitih materijala, obojane različitim bojama, ali one uvijek sadrže istu vodu. Čovjek može pripadati bilo kojoj vjeroispovjesti ili religiji, ali znanje o vodi tj. o životu je jedno i univerzalno.

Glede materijalističke znanosti…, ona jednostavno… ‘ne drži vodu’… 😉

atma.hr – 52
“Religije se često bave moralno-etičkim pitanjima te pokušavaju dokazati postojanje Boga. Sama duhovnost s druge strane nadilazi okvire morala i etike (podrazumijeva se da duhovna osoba prirodno slijedi sve moralno etičke zakone ovoga svijeta) te se bavi mišlju kako služiti Gospodina. U samoj duhovnosti nije upitno postojanje Boga već kako mu se približiti i bolje ga upoznati. Također osnova duhovne filozofije je da nemamo ništa s ovim privremenim materijalnim tijelom nego da smo čista duhovna duša koja putuje iz života u život dok ne dostigne savršenstvo.”  – Bhakti Tirtha Swami

atma.hr – 52