atma.hr – 52
Svi smo čuli za limun ili naranču, no tu je još mnogo citrusnog voća koje ne poznajemo dovoljno, ili nikako. Vrijeme je da pročitate sve na temu Kumkvat.

Kumkvat je voće koje pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narančasta boja i plod koji je ovalnog oblika. Veličina ploda je nešto manja od veličine malo većeg limuna, a da budemo precizni možemo napisati da plod kumkvata dostiže veličinu između tri i pet centimetara. Biljka rodom dolazi iz južne Kine, a latinski naziv po kojem ju poznajemo diljem svijeta je Fortunella japonica. Ime je biljka dobila po botaničaru Robertu Fortunu, zaslužnom za dolazak ovog citrusa na teritorij današnje Velike Britanije.

Kumkvat je bogat vitaminima – Baš kao što je i za očekivati, kumkvat je kao i većina drugih citrusa, bogat vitaminima A, C i E. Također, plod ove biljke obiluje fitonutrijentima koji štite organizam od negativnog utjecaja slobodnih radikala. Zbog velike koncentracije vitamina C, kumkvat će ojačati naš imunitet, te je dobar izbor u slučaju prehlade, gripa, kao i drugih uobičajenih infekcija. Unutrašnjost kumkvata sadrži i karoten, tanin, zeksantin i pektin, zbog čega njegovim konzumiranjem umanjujemo mogućnost kancerogenih oboljenja.

Kumkvat je bogat i kalijem, odnosno elementom zaslužnim za dobru regulaciju razine tekućine u našem tijelu, a to je od velikog značaja za dobar krvni tlak i pravilan ritam otkucaja srca. Pored svega što smo spomenuli, valja naglasiti da u plodu ove voćke pronalazimo za naš organizam jako zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline. Spomenute kiseline imaju veliki značaj za zdravlje kardiovaskularnog sustava u čovjeka, zbog čega uvijek nastojimo da ih unosimo u optimalnoj količini. Ako gledate na prehranu, i trudite se jesti zdravo, kumkvat je svakako voćka koja se treba pronaći u vašoj kuhinji. Nutricionisti savjetuju da se kumkvat koristi kao sastojak jutarnjih šejkova, jer je odličan izvor energije, ali i riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavi ugljikohidrata, proteina i masti.

U kulturi Istočnih zemalja, kumkvat se često poklanjao prijateljima, što zbog svojih dobrih osobina, što zbog činjenice da se lako uzgaja u saksijama, i održava u kućnom okruženju.

Kumkvat je maleno vazdazeleno stablo, ugodne pojave, koje može zbuniti neupućene i natjerati ih da pomisle kako se radi o zakržljalom stablu naranče.

atma.hr – 52
S početkom zime na voćki počinju dozrijevati maleni, žuto-narančasti plodovi koji su uistinu dekorativni, vrlo ukusni, a što je možda i najvažnije jako su zdravi budući da obiluju vitaminima i mineralima. Ukoliko već imate posađene limune kod kuće, a volite cvijeće i citruse, svakako sebi nabavite i kumkvat da možete uživati u njegovim ukusnim i zdravim plodovima. Plodovi biljke se mogu koristiti na zaista mnogo načina, poput šejkova, smoothie napitaka, ili kao dekorativni detalj nekom ukusnom jelu koje pripremite.

Zanimljiva činjenica u vezi ploda kumkvata jeste to da je, za razliku od plodova ostalih agruma, njegova kora jestiva. I ne samo to, kora ploda kumkvata je slatka i jako ukusna. Dakle čitavi plod, osim koštica, u potpunosti se može iskoristiti u svježem stanju. Plod se naravno može koristiti i za pripremu slasnih marmelada i sličnih namaza, kompota, likera i drugih sličnih namirnica u kojima možemo uživati.

Spomenuli smo već da se kumkvat može iskoristiti kao jestiva dekoracija slatkim i slanim jelima, ali trebamo nadodati da je jako poželjan dodatak koktelima kao i raznim drugim toplim i hladnim napitcima.

Zanimljiv učinak možete postići ukoliko plod narežete na sitne komadiće, zaledite te poslužite umjesto kockica leda u svrhu rashlađivanja i aromatiziranja pića. Agrumi općenito imaju jako nisku energetsku vrijednost, što znači da u njima možete nesmetano uživati bez straha od povećanja kilograma ili stvaranja masnih naslaga po tijelu. Također, bogati su vlaknima koja imaju vrlo važnu ulogu za zdravu i nesmetanu probavu. Zbog visokog udjela vitamina C, kumkvat je u ovim zimskim danima itekako poželjna namirnica na našem jelovniku.

Biljka plodove daje u zimskom periodu. Plodovi ostaju na stablu duže vrijeme, tako da nema žubre u branju plodova, pa u njima možete uživati kroz neki period tako da uvijek uberete svježi plod. Za razliku od zime, kada uživate u malenim plodovima kumkvata, ljeti će vam ova biljka krasiti dom ili okućnicu svojim brojnim, sitnim, bijelim cvjetićima vrlo ugodnog mirisa.

Kod nas se, u trgovinama i na placu, rijetko kada pojave plodovi kumkvata što je dodatni razlog da sebi uzmete sadnicu i da biljku uzgajate kod kuće. Nasuprot toj činjenici, sadnice ove biljke dostupne su u našim rasadnicima u različitim veličinama po vrlo pristupačnim cijenama. Uzmite sebi sadnicu, i pobrinite se da već sljedeće zime imate plodove kumkvata. Za uzgoj kumkvata zaista ne treba puno, pa pročitajte u nastavku – Kako se uzgaja kumkvat?

Premda kumkvat nije naša autohtona vrsta, dobro je prilagođen uvjetima mediteranskog podneblja i vrlo uspješno se može uzgajati. Upravo je zbog svog patuljastog rasta pogodan za uzgoj u posudama. Bez obzira uzgajamo li kumkvat kao lončanicu na balkonu ili kao vrtnu biljku, kako bi uzgoj bio uspješan, kumkvatu je potrebno omogućiti osunčan i od vjetra zaštićen položaj.

Tijekom proljeća i ljeta biljku je potrebno redovito zalijevati i gnojiti s gnojivima namijenjenim za agrume, sve do početka jeseni kada je gnojidbu i zalijevanje potrebno postupno smanjivati. Mlade biljke je zimi poželjno zaštititi od nepovoljnog utjecaja niskih temperatura zaštitnim mrežama. Osim toga, kumkvat možete unijeti u prostoriju da se skloni od zimskih utjecaja. Ako ste ikada uzgajali stablo limuna, nećete imati problema sa kumkvatom.

Rezidbom je potrebno uklanjati sve suhe kao i suvišne grane koje rastu unutar krošnje, a zahvat rezidbe je najbolje obavljati pred kraj zime, kada prestane opasnost od pojave niskih temperatura.

Razmislite o ukrašavanju svoga vrta ili balkona s ovom veoma zanimljivom i pomalo egzotičnom voćkom. Uz malo truda možete sebi i svojima osigurati svježe zalihe ovog ukusnog i jako zdravog ploda kumkvata.

Izvor: kakolijeciti.com

atma.hr – 52