atma.hr – 52
Manipulacija je oblik ponašanja koji služi postizanju osobne koristi u svakoj situaciji bez obzira koliko to drugome štetilo ili ne.

Takvo ponašanje predstavlja perfidnu igru, gdje ništa nije onako kako vam na prvi pogled izgleda. Prema tome, nekada je jako teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su vas u stanju suptilno natjerati da uradite ono što oni žele, a da se pritom osjećate dobro i korisno u vezi s tim. U daljem tekstu prikazane su odrednice za uočavanje manipulativnog ponašanja.

Iskrenost i manipulacija.

U komunikaciji s manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo što izgovorite to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Na primjer, ako ste bjesni što vam je manipulativna osoba zaboravila rođendan, njena reakcija na to će izgledati ovako: ,,Strašno mi je žao što misliš da sam zaboravio na tvoj rođendan, trebalo je da ti kažem s kolikim se stresom suočavam u ovom momentu – ali nisam te htio time zamarati. Mada, u pravu si možda sam trebao zanemariti svu tu bol (ovdje se mogu pojaviti i prave suze) i fokusirati na tvoj rođendan. Izvini.“ Iako slušajući izgovor koji vam osoba daje osjećate da joj nije zaista žao, kako je izgovorila toliko lijepih riječi ne možete ništa reći protiv. Štoviše, možete se naći u ulozi tješitelja. U ovakvim situacijama, bitno je da uopće ne popuštate – ne tješite, ne prihvaćajte nesuvisla objašnjenja i izvinjenja. Ako osjećate da je izvinjenje lažno – ono zaista to i jeste. Pazite se ukoliko manipulator osjeti da vas je zaveo svojim manevrom, postat ćete njegova stalna ,,žrtva“.

Oni se pretvaraju i kada čine nešto za vas.

Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvijek pristati, ako se već nisu ponudili i sami da vam pomognu prije toga. Ako im se zahvalite i prihvatite pomoć, oni će napraviti mnoštvo neverbalnih znakova, gdje ćete vi jednostavno osjetiti da bez obzira što su obećali to neće biti ispunjeno. Ako im kažete da ne izgleda kao da će učiniti to što obećavaju oni će vas uvjeravati da nema govora da neće to učiniti i da su vaše primjedbe nerazumne. Glavno pravilo je da ukoliko manipulator kaže DA, natjerajte ga da ako ne ispuni obećanje osjeti da znate da to nije htio ni učiniti, i natjerajte ga da slijedeći put prizna da nešto neće učiniti iako obećava da hoće. Kada počne teatralizirati uradite nešto kako bi vidio da ne obraćate pažnju-stavite slušalice za slušanje glazbe, izađite iz prostorije i sl.

atma.hr – 52
Izvrtanje činjenica je njihov omiljeni manevar.

Ako primijetite da u odnosu s nekim morate početi voditi bilješke o tome što ste govorili, i počnete preispitivati vlastiti razum-znajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionaliziranju, opravdanjima, okretanja stvari na ,,svoju vodenicu“. Mogu tako samouvjereno lagati da će vas uvjeriti da je nešto bijelo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete vlastita osjetila. Međutim, vrlo će ga uznemiriti ako npr. zabilježite razgovor koji vodite. Možete reći da ste postali zaista zaboravni u posljednje vrijeme i da vam bilježenje pomaže da to nadiđete.

Nabacivanje krivice je nezobilazno kada vas netko manipulira.

Emocionalni manipulator je izuzetan u stvaranju osjećanja krivice kod drugih. Mogu vas natjerati da se osjećate krivim što pričate previše/ne pričate dovoljno, što ste previše emocionalni/niste emocionalni, što ste brižni/niste dovoljno brižni. Skoro sve može postati predmet manipulacije. Emocionalni manipulatori rijetko govore o svojim potrebama i željama otvoreno. Oni uzimaju ono što im treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu. Još jedan način je uloga žrtve. Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas natjerati da mnoge poslove uradite umjesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ,,Imam povjerenja u tebe da ćeš moći sam to uraditi.“

Nesklad između priče i ponašanja.

Manipulator ne rješava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruira druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govorit će vam ono što želite čuti, a zatim raditi stvari koje će obstruirati, po sistemu ,,jedno priča drugo radi“. Ako ga prozovete za takvo ponašanje najvjerovatnije ćete čuti da ne može sve stati zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir iako vas je prije toga saslušao i empatirao s vama.

Uvijek je u centru pažnje čak i kada ste objektivno vi ugroženi.

Bez obzira koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete poslije nekog veremena osjetiti emocionalnu povezanost s manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe. Ako ga prozovete za neko ponašanje on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije točno morate uložiti veliki napor da to i dokažete. Ne zamarajte se, vjerujte sebi, okrenite se i izađite.

Kada su bjesni ili tužni, oni će angažirati sve oko sebe kako bi im doprinjeli da se bolje osjećaju, a i kako bi upali u uloge spasitelja i rješavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili. Ako ostanete u kontaktu s ovakvim ljudima, zaboravit ćete da imate vlastite brige i mislit ćete da ih nemate pravo imati i da su male u odnosu na njihove.

Ne poštuju dogovore, obećanja i slično. Odgovornost prema drugima ne postoji.

Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašanje, sve je u tome drugi trebaju činiti njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je dijeljenje intimnih informacija i povjeravanje. To će učiniti da pomislite da je to senzitivna, emocionalno otvorena osoba, i vjerovatno ranjiva. Međutim njihove emocionalnosti i ranjivosti jednostavno NEMA iako će uvijek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se ,,bacate u bunar“ za njih.

Emocionalna manipulacija je način ponašanja koji se javlja kod određenih poremećaja ličnosti (granični, narcistični, antisocijalni, histrionični) pa je često možemo staviti u kontekst nekog šireg psihološkog problema. Ovo ponašanje je gotovo nemoguće izmeniti jer donosi korist osobi koja ga primjenjuje. Nije baš ni korisno ukazivati manipulatorima na njihove postupke i neispravnost, jer ih to svakako neće natjerati da ih promjene, ne žele se time zamarati, nemaju motiv jer nije im ni bitno da udovolje vama nego sebi. Kada vi ne budete radili ono što oni žele, lako će naći nekog drugog.

mr. Sanja Marjanović, dipl.psiholog, Izvor:  www.vaspsiholog.com/

atma.hr – 52