pixabay


Widget not in any sidebars

Komunikacija sa starijim roditeljima često zna biti zamorna. Zbog generacijskog jaza, nerijetki su konflikti, ali i nesporazumi raznih vrsta.

Umjetnik Aleksandar Galitski godinama radi sa starijim ljudima, učeći ih kako da prave sklupture od drva ili da slikaju.

Ovo su njegova pravila za komunikaciju sa starijim ljudim, tj. s roditeljima:

1. Ne pokušavaj ih promijeniti

Kada smo bili djeca, naši roditelji su nas izluđivali pričama o dječaku iz susjedstva koji ima “sve same petice” i koji bezpogovorno sluša svoje roditelje.

Sada kada su oni ostarili, vjerojatno da bi ih pokrenuli vi često govorite rečenice ovog tipa: “Susjed svaki dan šeta, a ti cijeli dan sjediš kod kuće.”

Ne pokušavajte ih promijeniti. Ne možete promijeniti ljude u tim godinama. Ono što možemo je da ih prihvatimo onakvim kakvi jesu. Ako je osoba pušač u svojim osamdesetim, on se vjerojatno ne želi odreći cigareta, bez obzira što zna da to za njega nije dobro.

2. Ne krivite sebe

Krivnja stigne sve nas, prije ili poslije. Što god da se dogodi, uvijek ćete se u jednom periodu svog života osjećati kao promašaj: niste završili ono što su vas zamolili, galamili ste na njih bez potrebe itd .. Ne krivite sebe.

Svatko od nas mora voditi računa o sebi i da se opusti. Ako živite da biste udovoljili roditeljima, na kraju ćete se doveti u situaciju da krivite njih za svoj neuspjeh u životu.

Zašto se niste udali? Zašto niste rodili djecu? To nije odluka vaših roditelja, već vaša osobno. Vi živite svoj život, a njima prepustite njihov.

atma.hr – 39

3. Ne ulazite u konflikt

Sa starijim roditeljom često morate postupati kao sa malim djetetom – strpljivo. Nikad ne reagirajte na njihovu agresiju, povišen ton ili uvrijeđenost. Ako reagirate – vi gubite.

Saslušajte ih i pokušati riješiti njihov problem ili uzrok njihove uznemirenosti. To je jedini način da na kraju ne osjećate krivicu.

4. Ne očekujte da komunikacija bude zadovoljstvo

Oni su nervozni, neraspoloženi ili što god. Oni su samo ljudi. Isto kao i mi. Stoga, ako su ljuti, pričajte sa njima, nemojte ih štediti zato što su stari.

Što je to što biste mogli učiniti kako biste pomogli svojim roditeljima?

1. Pokažite suosjećanje, ali ne i sažaljenje

Suosjećanje je vrlo bitno, ali nemojte se ponašati kao da su oni bespomoćni i jadni.


Widget not in any sidebars

2. Budite njihov oslonac

Nikad ne idite kod roditelja da se žalite ili kukate. Uvijek imajte dvije priče: jednu za njih, a drugu koja je istina. Jer, oni su cijeli svoj život posvetili vašem uspjehu i njima će vrlo teško biti ako vi niste zadovoljni.

Daleko od toga da biste ih trebali lagati, ali vi ste mladi i sposobniji nego oni sada u ovim godinama. Budite njihov oslonac, oni su tolike godine bili vaš.

3. Oprostite

Vrlo je bitno da naučite zaboraviti na prošlost. Ako danas ne oprostite svom ocu ili majci, sutra će možda biti kasno. Moramo biti dovoljno jaki da bismo oprostili i krenuli iz početka.

Uvijek imajte na umu da oni jedino vas imaju, i bez obzira koliko ste stari ili uspješni za njih ste samo njihovo dijete.

I još jedna stvar: Dokazano je da stari ljudi, koje redovno posjećuju i zovu djeca – duže žive od onih usamljenih! Usamljenost je stoga najveći faktor prijevremene smrti. Stoga, ne budite lijeni, nazovite svoje stare roditelje barem jednom dnevno i posjetite ih češće. To će im toliko značiti jer ljude u godinama najviše od svega zanimaju emocije i odnosi. I – živjet će nam dulje!

stil.kurir.rs