Ako tražite najbolji i najučinkovitiji način pranja zuba, razmislite o tome da s obične prijeđete na električnu četkicu za zube. Osim što “obavlja posao umjesto vas”, cjenovno je jako prihvatljiva.

Pravilna oralna higijena nije nužna samo za zdravlje zuba, nego i za cjelokupno zdravlje pojedinca. Od malih nogu uče nas o važnosti redovnog pranja zuba. U prošlosti, točnije 1930-ih godina kada su prvi puta izumljene četkice za zube s najlonskim vlaknima, ljudi nisu imali mogućnost biranja. No, danas… na raspolaganju vam je široka paleta modela, a tu su i sve popularnije električne četkice za zube.

Općenito je nekako uvrježenije mišljenje da su električne četkice učinkovitije od klasičnih, a isto tako mnogi ih stomatolozi preporučuju kako bi se učinkovitost pranja zuba još više povećala. Ako razmišljate o kupovini električne četkice za zube, znajte da na tržištu ima dosta različitih modela s različitim značajkama i različitim cijenama. Nisu sve električne četkice jednake, a odabir se zapravo svodi na vaše osobne preferencije.

Rotirajuća ili oscilirajuća glava električne četkice?

Osnovna razlika između pojedinih modela električnih četkica odnosi se na glavu četkice. Jedne imaju rotirajuću glavu, a druge oscilirajući. Rotirajuće glave četkice se, kao što sami naziv govori, rotiraju na sve strane, dok se oscilirajuće pomiču samo s jedne na drugu stranu. Osim toga, neki modeli pulsiraju kako bi se glava četkice primicala i odmicala od zuba s ciljem učinkovitijeg uklanjanja zubnih naslaga. Recimo, Oral-B kombinira sve tri tehnologije (rotirajuću/oscilirajuću/pulsirajuću), a uz to tu su još dodatne dvije vrste okretanja, što kad se sve zbroji, može ukloniti puno više zubnih naslaga u usporedbi s običnom četkicom.

Čimbenici koje treba uzeti obzir pri kupovini električne četkice za zube

Veličina: nemojte kupiti električnu četkicu za zube koja je jednostavno ili premala ili prevelika za vaša usta. Veće glave četkice otežavaju čišćenje teže dostupnih mjesta, recimo područja iza umnjaka. Stručnjaci savjetuju da odaberete električnu četkicu s okruglom glavom ili onom manjom od 2-2,5 cm. Na kraju, obratite pažnju na dršku koja treba biti dovoljno dugačka da četkicu možete udobno držati u ruci.

Čvrstoća vlakana: ako je četkica označena s „mekana“, „srednje mekana“ ili „tvrda“, to se odnosi na čvrstoću vlakana. Ako vam je prijašnja četkica koju ste imali odgovarala, odaberite istu takvu. Ako ste imali kakvih problema, radije birajte onu s mekanim vlaknima, budući da tvrda mogu oštetiti caklinu, čak i površinu korijena zuba.

Razne postavke: veliki je plus ako ste pronašli električnu četkicu za zube s nizom različitih postavki koje vam pomažu da je u potpunosti „personalizirate“ odnosno prilagodite sebi. Neke dodatne postavke odnose se na timer, više mogućnosti kretanja glave četkice, zamjenske glave i tako dalje.

Cijena: električne četkice za zube danas su cjenovno puno prihvatljivije, nego što su bile prije; možete ih naći već za par stotina kuna.

Najvažnije prednosti električnih četkica

Osim jednostavnijeg pranja zuba, postoje i dodatne prednosti koje proizlaze iz redovnog korištenja električnih četkica za zube:

  • povoljno djeluju na desni,
  • promiču zdravlje desni i oralne šupljine,
  • prilagodljivost
  • jednostavnost korištenja
  • sprječava stvaranje plaka
  • prikladna za pojedince koji nose aparatiće za zube
  • zabavna za djecu.