Hipokrat je prije 2500 godina rekao da sve bolesti počinju u crijevima i sudeći po novim znanstvenim istraživanjima nije bio daleko od istine. Naime, sve je više znanstvenih dokaza koji upućuju na činjenicu da pretjerana propusnost crijeva može narušiti zdravlje cijelog organizma. U tom kontekstu najčešće se spominje narušavanje imunološkog sustava i razvoj autoimunih bolesti.

Simptomi

Simptomi sindroma propusnog crijeva znaju se razlikovati od osobe do osobe ali neki od sljedećih simptoma se javljaju vrlo često:

 • intolerancije na hranu
 • probavni problemi (bolovi u trbuhu, proljev, zatvor)
 • glavobolje
 • kroničan umor
 • osip na koži
 • slab imunitet
 • žudnja za slatkom hranom i ugljikohidratima

Uzroci

Pod utjecajem okolnosti kao što su nezdrava prehrana, stres i pretjerano korištenje antibiotika može doći do neravnoteže crijevne mikroflore koja se naziva disbioza. Štetni mikroorganizmi se pretjerano razvijaju i zauzimaju mjesto „dobrih“ crijevnih bakterija. ‍To dovodi do razvoja tihe upale i razmicanja uskih veza među stanicama crijevnog epitela što u konačnici uzrokuje sindrom propusnog crijeva.

Gluten, odnosno njegova komponenta glijadin, se također često povezuje s razvojem sindroma propusnog crijeva. Naime, glijadin povećava stvaranje zonulina koji povećava propusnost stjenke crijeva i uz već navedene faktore često doprinosi razvoj pretjerane propusnosti crijeva.

Veza s raznim bolestima

Kada crijevna barijera ne funkcionira ispravno različiti mikroorganizmi, toksini i molekule neprobavljene hrane mogu proći kroz tkivo crijevnog epitela i ući u krvotok. To aktivira imunološki sustav pri čemu se stvara mnoštvo antitijela. Problem nastaje kada dođe do tzv. molekularne mimikrije, antitijela unakrsno reagiraju s određenim tkivima (štitnjača, zglobovi, koža) i greškom ih napadaju pa dolazi do razvoja autoimune bolesti.

Sindrom propusnog crijeva se povezuje s razvojem mnogih bolesti, a posebno se ističu:

 • autoimune bolesti (Hashimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, dijabetes tip I, multipla skleroza)
 • alergije i intolerancije na hranu
 • astma
 • kroničan umor
 • upalne bolesti crijeva (Chronova bolest i ulcerozni kolitis), celijakija
 • atopijski dermatitis
 • depresija, migrena
 • ADHD, ADD, disleksija i dispraksija kod djece

Prirodno liječenje

Da bi se crijeva oporavila od prekomjerne propusnosti potrebno je promijeniti prehranu (dijeta za regeneraciju crijeva) i uzimati određene dodatke prehrani koji će zacijeliti stjenku crijeva i vratiti u ravnotežu crijevnu mikrofloru.

Dijeta za regeneraciju propusnog crijeva prvenstveno zabranjuje hranu koja stvara upalu, iritaciju i potiče disbiozu crijeva. To se primarno odnosi na svu visoko procesiranu hranu, gluten, šećer i mliječne proizvode. Potrebno je izbaciti iz prehrane i najmanje količine te hrane da bi se crijeva što prije oporavila. Više o dijeti za regeneraciju propusnog crijeva pročitajte ovdje.

Pri regeneraciji stjenke crijeva naše tijelo u velikim količinama koristi aminokiselinu glutamin. Ukoliko osoba pati od sindroma propusnog crijeva potrebne su velike količine glutamina kroz dulji vremenski period da bi se stjenka crijeva mogla oporaviti. Stoga se često preporučuje uzimanje L-glutamina u prahu kroz dulje vremensko razdoblje.

‍Budući da je disbioza jedan od glavnih uzroka sindroma propusnog crijeva potrebno je crijevnu floru vratiti u ravnotežu. Zato je neophodno uzimanje kvalitetnih probiotika s više različitih sojeva bakterija Lactobacilus i Bifidus. Također je bitno da koncentracija probiotičkih bakterija bude vrlo visoka te da oblik probiotika bude rezistentan na djelovanje želučane kiseline.

Kada je sindrom propusnog crijeva nastao primarno prekomjernim rastom „loših“ mikroorganizama (pr. kandide), potrebno je smanjiti njihov broj da bi ih „dobre“ probiotičke bakterije mogle nadvladati. U tu svrhu koristimo eterična ulja jakog antimikrobnog djelovanja kao što su monoterpenski alkoholi i fenoli. Korištene u pravilnoj dozi, u gastrorezistentnim oleokapsulama, one suzbijaju „loše“ mikroorganizme i omogućuju bržu kolonizaciju probiotičkih bakterija.

Sindrom propusnog crijeva je poremećaj koji može uzrokovati mnogo različitih zdravstvenih problema koje nikada ne bi povezali s probavnim sustavom. Takvim bolestima se najčešće ne može naći uzrok, njihovo liječenje ostaje na simptomatskoj razini pa često s vremenom postanu kronične. Kada se pristupi tretiranju korijena problema, kao što su pretjerano propusna crijeva, simptomi drugih kroničnih bolesti i poremećaja često nestanu i tijelo se vraća u ravnotežu.

Ukoliko Vas zanima više o sindromu propusnog crijeva i prirodnom liječenju istog pročitajte članak na Fitosalus blogu.

Ako smatrate da imate zdravstvene probleme koji su povezani sa sindromom propusnog crijeva javite nam se u Centar Fitosalus. Nakon kraćeg savjetovanja (može i online) dobiti ćete detaljne upute za dijetu i individualiziranu terapiju koja najbolje odgovara vašem trenutnom zdravstvenom stanju.

Autor: Marko Mihetec, fitoaromaterapeut

Fitosalus – centar za prirodnu terapiju