Prosinac je mjesec kojem se naši najmlađi članovi obitelji najviše vesele, očekujući puno slatkiša, poklona i obiteljskog okupljanja. Za nas odrasle ovaj mjesec je također često period završavanja poslova, zaključivanje godine i rekapitulacije postignutog. Iako bi posljednji mjesec u godini trebao biti ispunjen veseljem i opuštanjem, često nije tako. Živimo u ubrzanom svijetu u kojem previše radimo, previše trošimo, a premalo vremena posvećujemo sebi i osobama oko nas. Sve to dovodi do osjećaja unutarnjeg nezadovoljstva i nervoze.

atma.hr – 52
U medijima i trgovinama “božićno ludilo” počinje svake godine sve ranije. Teško je izbjeći sve reklame, okićene izloge i plakate koji nas pozivaju na pretjeranu kupovinu i prodaju sliku obiteljske idile. Svatko od nas bi trebao postaviti svoje prioritete i granice ispod kojih neće ići. Ukoliko čvrsto stojite iza odluka i logično razmišljate o stvarnim potrebama, lakše ćete odoljeti “napadima” medija, trgovina i okoline.

Naravno da je lijepo primati i davati poklone, nema ničeg lošeg u ukrašavanju doma i pripremi ukusnog ručka, ali odredite unaprijed granice i nemojte se prisiljavati na savršenstvo. Prioritet nam treba biti na kvalitetnom druženju s članovima obitelji i prijateljima, na odmoru (aktivnom ili pasivnom, onako kako vam najviše odgovara) te odmaku od svakodnevnih obaveza, a ne na konzumerizmu i prejedanju.

atma.hr – 52
U blagdansko vrijeme obično ukrašavamo cijeli dom s prigodnim dekoracijama. Kad je prostor zakrčen namještajem i ukrasima, mnogi se osjećaju klaustrofobično te podsvjesno počinju braniti svoj teritorij. Trzavice i svađe su neizbježne. Stoga prije unošenja božićnog drvca i ostalih dekoracija uklonite manje komade namještaja i pokušajte maksimalno rasteretiti prostor. Time ćete umanjiti nervozu. Drvce svakako treba svojom veličinom odgovarati veličini prostora. Preveliko drvce će zagušiti sobu.

Zimzeleno drvce simbolizira dugovječnost i prijateljstvo. Prema Feng Shuiu nije svejedno u koji dio doma odnosno dnevnog boravka postavljamo jelku. Povoljna mjesta su istok, jugoistok i jug.

pexels toni cuenca 688573

U slučaju da ste jelku postavili na sjever, ukrasite ju staklenim dekoracijama plave, tirkizne, bijele, srebrne i zlatne boje.

Drvce na zapadu ili sjeverozapadu bi trebalo biti u bijelim, srebrnim, zlatnim i žutim tonovima, a nikako crvenim.

Ako se jelka nalazi u jugozapadnom ili sjeveroistočnom dijelu doma, povoljne su dekoracije u žutim i crvenim tonovima s puno keramičkih ukrasa, dok se bijela i srebrna boja ne preporučuju.

Kako bismo doprinjeli kvalitetnijoj povezanosti obitelji, poželjno je da svaki član postavi barem jedan ukras na jelku budući da tim činom postavlja i svoju osobnu energiju.

atma.hr – 52
Posljednjih godina i u našim krajevima su sve popularnije moderne verzije “jelki” napravljene najčešće od prirodnih materijala minimalističkog dizajna. To je po Feng Shuiu potpuno prihvatljivo, jer ovo znanje voli prirodne materijale.

pexels pascal claivaz 732917Iako su crvena i zlatna boja najzastupljenije kod božićnog ukrašavanja doma, svakako je dobro pripaziti na njihovu količinu.

Zajedno s puno sjajnih predmeta, svijeća i rasvjetom ove boje doprinose pretjeranoj yang energiji doma koja također dovodi do razdražljivosti i svađi. Stoga koristite i dosta tkanina te plavih, srebrnih i blagih krem nijansi.

Ugodnu atmosferu u domu postižemo i mirisima, stoga svakodnevno zapalite aroma lampicu ili sve popularniji difuzor s eteričnim uljima mandarine, naranče, limuna ili cimeta.

Na blagdanski stol pored pladnja s kolačima stavite i zdjelu s voćem. Previše šećera i kalorične hrane opterećuju organizam i probavni sustav, dok pretjerane količine alkohola opterećuju jetru.

Stoga (osim često spominjane kontrole za stolom) svakako treba svaki dan prošetati, pojesti voće i piti biljne čajeve.

Blagdane iskoristite za druženje i zabavu, ugasite računala i televizijske aparate te posjetite prijatelje s kojima se rijetko viđate. Nemojte pokušavati biti savršeni domaćini sa savršenim ručkom i još savršenije ukrašenim domom, umjesto toka budite svoji, budite opušteni.

Želim vam ugodne blagdane, neka prosinac bude ispunjen s ljubavi, zadovoljstvom i mirom.

Vjera Tomaš, www.kreativandom.com