Pun Mjesec koji se pojavio 9.10. obilježio je početak perioda iznimno povoljnog za duhovni napredak, a koji je u Vedama poznat kao Kārtika mjesec. U sljedećih mjesec dana očekuju nas dvije pomrčine, početak retrogradnosti Marsa, završetak retrogradnosti Saturna, debilitacija Sunca, spaljena Venera i konjunkcije zadnje spomenutih s Ketuom. Nadolazeći period je jedan od nestabilnijih tijekom ove godine. Zato bi stvarno bilo dobro očistiti nešto karme iz kojeg od milijuna prošlih života da lakše prođemo kroz sve to.

atma.hr – 52
Pun Mjesec koji se pojavio 9.10. obilježio je početak mjeseca zvanog Kartika. U tradiciji bhakti yoge ovaj se mjesec smatra posebno bitnim.

Sve duhovne aktivnosti koje ćete vršiti tijekom mjeseca Kartika – čak i najmanje ponude – podaruju neograničene i izvanredne dobrobiti koje vrijeme ili budući događaji ne mogu istrošiti. Kao što Skanda Purana kaže, to je “akshaya,” ono što je nemoguće umanjiti ili prekinuti. To je dobrobit mjeseca Kartika.

U svetim vedskim spisima (Bhakti-rasamrta-sindhu) slijeđenje mjeseca Kartika također se naziva urja-vrata. “Urja” znači duhovna snaga, moć, a “vrata” znači zavjet – nešto što činite svakodnevno. Tako slijeđenjem specifičnog zavjeta tijekom ovog mjeseca, dobivamo posebnu duhovnu snagu i opunomoćenje.

Priče iz Purana pričaju hvalospjeve o ovom mjesecu na sljedeći način:

“Ako netko, čak i za vrlo kratko vrijeme, zapali lampicu (ghi lampicu ili svijeću) u hramu Gospodina tijekom Kartika mjeseca, njegovi grijesi iz mnogih tisuća i milijuna prijašnjih života nestanu u pola treptaja oka.” (Skanda Purana)

Ta će nam ponuda tijekom mjeseca Kartika osigurati prijelaz u vječni duhovni svijet, koji je oslobođen svih vrsta materijalnih prepreka.

“Što god da osoba inače jede, ako se odrekne nekoga od sastojaka u mjesecu Kartika, dostiže oblik istovjetan sa Šri Krišnom, u to nema sumnje.” (Skanda Purana)

atma.hr – 52
Ovo su samo dva stiha koja govore o dobrobitima zavjeta koji se provode tijekom ovog mjeseca. Odabrao sam ova dva stiha jer govore o davanju (u prvom stihu se spominje nuđenje lampice, odnosno davanje), a u drugom stihu je opisano odricanje (ukoliko se nečega odričemo dobivamo određene rezultate), piše Dean Valentić.

Odricanje treba biti sa svrhom, dobro je odreći se viškova, ali najbolje je odreći se slabosti loših navika, grešaka kojih smo svjesni. Na primjer, možemo se zavjetovati da u sljedećih mjesec dana nećemo kritizirati druge ljude, da nećemo pronalaziti greške nego isticati prednosti.

Da ćemo govoriti samo one stvari koje će uzdignuti druge, ohrabriti, motivirati i slično, da ćemo izgovarati pohvale, a ne kritike. No, svaki zavjet treba biti sa namjerom da se dostigne ljubav, uzvišena Božanska ljubav. Smisao Kartika mjeseca je upravo u dostizanju ljubavi.

Odricanje i oduzimanje sebi može biti kontraproduktivno i rezultirati frustracijom i osjećajem gubitka. Ti osjećaji proizvode drugu krajnost, a to je pretjerana konzumacija onoga čega smo se odricali.

Smisao nije da oduzimamo i odlazimo u minus, stvaramo negativan predznak kao da nešto u našem životu ne valja i da smo zbog toga loši i nevaljali. Zašto ne bi radili na dodavanju, razvijali pozitivne predznake, množili, širili i ekspandirali sve ono što mi jesmo.

BHAGAVAD GITA

Zato odricanje treba razumjeti na ispravan način. Dakle, tko se želi očistiti loše karme iz milijuna prošlih života neka s ljubavlju ponudi svijeću Gospodinu i otpjeva Mu pjesmu/molitvu. Iskreno naravno, s vjerom, nadom, bezuvjetnom predanošću. Priče iz Purana garantiraju da to djeluje.

Astrološki gledano, u sljedećih mjesec dana očekuju nas dvije pomrčine, početak retrogradnosti Marsa, završetak retrogradnosti Saturna, debilitacija Sunca, spaljena Venera i konjunkcije zadnje spomenutih s Ketuom. U godišnjem horoskopu sam isticao sljedeći period kao jedan od nestabilnijih tijekom ove godine. Zato bi stvarno bilo dobro očistiti nešto karme iz kojeg od milijuna prošlih života da lakše prođemo kroz sve to, piše Dean Valentić.

atma.hr – 52
Prijedlozi za Kartik-vratu (zavjeti):

Najbolje je osmisliti vlastitu praksu koju možete slijediti SVAKODNEVNO. Nemojte kretati pa stajati – budite postojani. Zato se obvežite na ono što možete činiti redovito. Ne radi se o kvantiteti – već o kvaliteti, posvećenosti i postojanosti!

Primjeri:

• Ustajte rano, istuširajte se i meditirajte

• Povećajte kvalitetu i kvantitetu svoje duhovne prakse

• Svakodnevno čitajte svete knjige, studirajte duhovno znanje

• Recitirajte molitve, mantre i ako ste u mogućnosti – ponudite Gospodinu svijeću

Ovdje su još dvije preporuke za suzdržavanje:

• odbacite isprazne i štetne razgovore (i misli)

• odbacite loše navike i ovisnosti (npr. pušenje, alkohol, jedenje mesa, kockanje, seksualne aktivnosti osim u svrhu začeća djeteta, jedenje i pijenje štetne hrane i pića)

Dean Valentić/Jyotish astrologija & Vastu/ Sacinandana Swami