Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

“Preko tjedna jedite hranu temeljenu na keto principima. Pokušajte 2 dana u tjednu unositi malu količinu kalorija, oko 500 kalorija. Sutradan uzmite jedan obrok bogat ugljikohidratima. Time ćete kombinirati dobre  efekte keto dijete, posta i povećanog lučenja FGF 21 poslije unosa ugljikohidrata.”

atma.hr – 52




Kada starimo, naše matične stanice (iz kojih nastaju sve naše stanice) smanjuju svoju sposobnost obnavljanja.

Istraživanja posljednjih godina pokazuju da kratkotrajno gladovanje (24 sata) vraća sposobnost regeneracije matičnih stanica, kako kod mladih, tako i kod starih. Posljednja studija s MIT u SAD, objavljena prije nekoliko dana, pokazala je da u miševa koji gladuju, stanice umjesto glukoze (koje nema uslijed gladovanja), razlažu masne kiseline. Pri tome se oslobađa molekula koja stimulira regeneraciju matičnih stanica.

Već desetljećima se zna da je nizak kalorijski unos prediktor dugog života, kako u ljudi tako i u životinja. Međutim, točan mehanizam nije bio poznat. Znalo se da dolazi do promjene u metabolizmu, koji je uključivao prelazak s korištenja ugljikohidrata na masti (ovo je osnova ketogene dijete).

Ova promjena dovodi do aktivacije transkriptivnih faktora poznatih kao PPAR, koji aktiviraju potom brojne druge gene. Ono što je u ovoj studiji fascinantno je, da su korištenjem molekula vrlo sličnih PPAR mogli izazvati isti efekt (bez korištenja dijete). Aktivacijom ovog metaboličkog puta, postizao se efekt reverzije promjena koje nastaju kod starenja.

Ovo otvara zanimljive terapijske mogućnosti, davanja molekula osobama koje su na kemoterapiji, sa slabim imunitetom radi stimuliranja imuniteta (a kod kojih je gladovanje nepoželjno i opasno).

atma.hr – 52




MIT Stem Cell Diet 0
Slika 1. Matične stanice miša prije gladovanja od 24 sata (lijeva slika) i poslije (desna). Vidljiva je poboljšana morfologija stanica, uz pojačanu aktivnost u smislu imunostimulacije.

Ketogena dijeta se primjenjuje od 1920. godine u liječenju i poboljšavanju zdravlja, ali tek posljednjih godina medicina ju je počela shvaćati ozbiljno. Kod keto dijete, nije toliko bitno koliko kalorija unosimo, već koju vrstu hrane koristimo. Ona podrazumijeva smanjen unos ugljikohidrata, uz povećan unos “dobrih” masti.

Nemam namjeru baviti se keto-dijetom u detalje (neka to rade nutricionisti), ali želim ukazati da nije poželjna potpuna redukcija ugljikohidrata. Posljednjih godina je velika pažnja posvećena hormonu jetre nazvanom fibroblast growth factor 21 (FGF21), koji se stvara kada je razina šećera u krvi ili jako visoka ili jako niska.

On se pokazao kao moćan stimulus imuniteta kod odraslog. On stimulira stvaranje T limfocita, ključnih stanica u obrani organizma. Također, smanjuje apetit, suzbija nagomilavanje masti u organizmu. Postoje istraživanja koja ukazuju da štiti kardiovaskularni sistem.

banner za knjige AYURVEDA

Paradoksalno, razina hormona se povećava bilo kada produženo gladujemo (sedam dana) ili kada unosima obrok bogat ugljikohidratima.

Kako bih ja sumirao sve izneseno (radi se o mom osobnom stavu):

Preko tjedna jedite hranu temeljenu na keto principima.

Pokušajte dva dana u tjednu unositi malu količinu kalorija (preporučeno je oko 500 kalorija na dan).

Sutradan uzmite jedan obrok bogat ugljikohidratima. Time ćete kombinirati dobre  efekte keto dijete, gladovanja i povećanog lučenja FGF 21 poslije unosa ugljikohidrata.

Dr Branimir Nestorović – pulmolog i alergolog, načelnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, Srbija

banenestorovic.blogspot

ATMA NAPOMENA – Keto za vegetarijance i vegane

Keto za vegetarijance / vegane: 

Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana, meki sirevi poput mozzarelle, plemeniti sirevi, svježi sir, vrhnje, punomasni jogurti, proteini sirutke, maslac, ghee

Tofu, tempeh

veganski proteini, proteinski kruh

atma.hr – 52




Organsko kokosovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, maslaci od orašastog voća

Bademi, sjemenke bundeve, chia sjemenke, brazilski orah, lješnjaci, orasi, makadamia orasi, pekan orasi, kikiriki

Špinat, salata, raštika, brokula, celer, šparoge, gljive, blitva, paprike, krastavac, radič, kupus, rotkvice, cvjetača, kelj, zelene mahune, prokulice, tikvice

Avokado, rajčica, kokos, limun, limeta, jagode, borovnice, maline, kupine, masline, brusnice, višnje, trešnje, ribizle, dinja, lubenica, kivi, breskva, marelica, šljive…