Često imate mnogo osjećaja žarenja i pečenja iza prsne kosti, posebno nakon težeg obroka, noći ili tijekom stresnog razdoblja? Žgaravica, koja je jedan od simptoma refluksa kiseline, narušava svakodnevni život i utječe na psihičko i fizičko zdravlje. Zbog toga je svakako potrebno nešto poduzeti da smanjite ove neugodne simptome.
Sladić kao narodni lijek za žgaravicu
Kiselina nagriza sluznicu jednjaka i ždrijela, pa je važno zaustaviti njezino pretjerano stvaranje i dizanje iz želuca. Ako se ne liječi, žgaravica može postati kronično stanje koje se naziva gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB.
Žgaravica je često posljedica loših prehrambenih i životnih navika, no do podizanja kiseline dolazi i kada se prstenasti mišić sfinkter iz nekog razloga ne zatvara u potpunosti pa propušta želučanu kiselinu.
Kako biste ublažili spomenute tegobe, ne morate posezati za farmaceutskim lijekovima kao što su antacidi, u kojima su otkriveni čak i kancerogeni sastojci. Puno bolji izbor su prirodna rješenja. Jedno od takvih rješenja koja će pogodovati zdravlju želuca i cijelog probavnog sustava, a bez nuspojava, jest sladić ili likoricija.
Jedino je važno da ne premašite njegovu maksimalnu dnevnu količinu, a to je šest grama.
Sladić kao narodni lijek
Korijen sladića (lat. Glycyrrhiza glabra ) ili slatki korijen efektan je narodni lijek koji ima dugu povijest u tradicionalnoj istočnjačkoj i zapadnoj medicini.
Sladić su u ljekovite svrhe koristili čak i drevni Egipćani, koji su od ovog korijena pripremali slatki napitak za faraone.
Tradicionalni liječnici dobrim sladićima često su se primjenjivali u ublažavanju, primjerice, ekcema, bronhitisa i menstrualnih grčeva, no jako se pokazuju i za probavni sustav.
Kad je riječ o probavnom sustavu, korijen sladića može se koristiti kao pomoć kod čira na želucu, zatvora i neugodne žgaravice. Studije su pokazale da pomaže i kod sindroma iritabilnog crijeva, a usto podiže i otpornost na stres.
Što sve sadrži sladić
Za ljekovitost sladića najzaslužniji je sastojak glicirizin, koji ima protuupalna, antioksidativna i antimikrobna svojstva te je čak 50 puta slađi od šećera.
Ovaj slatki korijen sadrži više od stotinu ljekovitih spojeva, poput fitoestrogena i flavonoida. Osim glicirizina, sladić u svom sastavu krije i druge fitonutrijente, poput beta-karotena, timola, fenola i glabridina.
Također, može se pohvaliti i vitaminima B1, B2, B3, B5, kao i vitaminom E. Od minerala sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, selen, cink, silicij.
Kako sladić pomaže kod žgaravice i refluksa
Kao pomoć u ublažavanju žgaravice i želučanog refluksa, kao i drugih tegoba izazvanih lošom probavom, često se koristi ekstrakt korijena sladića.
Jednomjesečna studija u koju je bilo uključeno 50 osoba sa žgaravicom i probavnim tegobama pokazala je da uzimanje 75 mg sladića u kapsulama znatno ublažava simptome.
Za osobe koje su osjetljive na sastojak glicirizin preporučuje se uzimanje degliciriziranog sladića (DGL), koji sadrži puno manju količinu tog sastojka.
Glicirizin općenito djeluje tako da potiče stvaranje zaštitne sluzi te tako štiti jednjak i želudac od viške kiseline. Sladić, posebno u svom degliciriziranom obliku, smanjuje i simptome čira na želucu te djeluje protuupalno i umirujuće.
Kako uzimati sladić
Sladić možete uzimati u obliku čaja, tinkture ili u kapsulama. Čaj se ne preporučuje piti dulje od mjesec i pol. Nakon toga napravite pauzu.
Priprema čaja:
1-2 žličice korijena sladića prelijte hladnom vodom, kratko prokuhajte pa ostavite da odstoji 20 minuta (povremeno promiješajte). Potom procijedite i popijte.
Ako koristite tinkturu, uzimajte po 25 kapi (1 ml) ekstrakta sladića triput dnevno u vodi ili soku. Ne preporučuje se uzimati dulje od mjesec dana.
Na što još pripaziti kod žgaravice
Patite li od žgaravice, odnosno refluksa, svakako treba mijenjati prehrambene navike. Izbjegavajte rajčice, citrusno voće, kao i češnjak i luk.
Nemojte jesti prekasno, a u večernjim satima izbjegavajte gazirana pića, prženu hranu i slatkiše.
Smanjite obroke te jedite više puta na dan po malo. Hranu što više usitnite te dobro prožvačite prije gutanja kako ne biste opteretili želudac.
Ne prejedajte se, završite s jelom prije nego što osjetite sitost (u tome će vam pomoći polagano žvakanje hrane).
Konzumirajte kuhano lisnato povrće poput blitve, špinate ili pak korabe. Također, izbacite ili što više smanjite kavu, alkohol, cigarete, kao i čajeve s umjetnim aromama.