U vremenu u kojem živimo i podižemo svoju djecu, zatrpani priručnicima, savjetima stručnjaka i programima osmišljenim da podstaknu razvoj naših najmlađih, nije lako.

atma.hr – 78
Naravno da svi mi želimo biti najbolji mogući roditelji, da naša djeca rastu zdravo i sretno i da postižu izvanredne rezultate, no veoma često naše emocije ne odslikavaju ovakvu realnost.

Čitamo knjige, slušamo stručnjake, plaćamo privatne školice i satove iz raznih područja očekujući da ćemo dobiti potvrdu one naše želje koja je bazirana na strahu da ćemo podbaciti u najvažnijoj ulozi u našem životu. Želimo potvrdu da smo dobri roditelji.

Ulažemo toliko energije, vremena, novca u to da postanemo najbolji roditelji, jurimo od aktivnosti do aktivnosti na kojoj će dijete razviti svoje sposobnosti, iscrpljujući se dodatnim obvezama koje smo sebi natovarili na već težak i stresan stil života. Budući smo toliko toga uložili, često rezultate dječijih postignuća identificiramo kao rezultat našeg roditeljstva.

Zapitajte se kako se djeca osjećaju

Skinite tu omču s dječijeg vrata. Ne treba im to. Nije lako biti dijete. Brzo rastu i razvijaju se. Uče kako biti ljudi, kako odgovoriti na sve veće i kompliciranije zahtjeve okoline, vrtića, škole, izvannastavnih aktivnosti, vršnjaka. U njihovom svijetu se sve vrtoglavo brzo mijenja. Kada smo nezadovoljni sobom kao roditeljem mi zapravo izražavamo nezadovoljstvo onim što je naše dijete danas. Zato zastanite i pohvalite sebe! Ono što djeci treba kad pogledaju u naše oči je da vide radost, ponos, ljubav.


Widget not in any sidebars

Vratimo se u sadašnji trenutak

Često u toj trci zaboravimo BITI roditelji, da samo i jednostavno BUDEMO u toj ulozi. Ideja RODITELJ U SADAŠNJEM TRENUTKU je ona na kojoj treba raditi. Kada bismo za trenutak umirili svoj roditeljski um i kada bi nas prestalo proganjati što se sve mora i što bi bilo još bolje za naše dijete, možda bismo jednostavno radili ono što će prijati nama i našem djetetu. Mogli bismo upitati sebe i svoje dijete što bismo to s radošću sada radili, u čemu bismo uživali u ovom trenutku. Možda bismo poželjeli pisati, slikati, crtati, šetati, mijesiti kolače, možda bi se sjetili igre koju smo u djetinjstvu voljeli ili bi naše dijete preuzelo inicijativu.

Djeca se uvijek rado priključuju bilo kojoj aktivnosti koju vi izvodite i uvijek imaju pitanja i potpitanja i žele pokušati učiniti isto, žele naučiti i znaju biti jako, jako uporni u tome. To vam kažem iz iskustva i to provjereno tako funkcionira. Ako se vi priključite djetetu, bit će vam zahvalno i veoma radosno, a ako pak zajedno budete donosili odluku o tome koju ćete aktivnost izabrati, već u startu učite dijete majstorstvu komunikacije, pregovaranja i planiranja na obostrano zadovoljstvo.

atma.hr – 39

Savršenstvo kao kamen spoticanja

Niste savršen roditelj, ni vaš šef nije savršen, ni vaše dijete nije savršeno, nije ni odgajateljica, učiteljica, trener ili bilo tko drugi u vašem životu i životu vašeg djeteta, ali ako se bez obzira na to i dalje možete opustiti, uživati, biti kreativni, čitati ili pričati šale, zagrliti se i uživati u tom zagrljaju, očuvat ćete ono najvažnije. Obitelj i dom pod čijim okriljem se dijete može razvijati bez pritiska, osude, etiketiranja. Stvorite sigurnu luku u kojoj se vaše dijete napaja ljubavlju, podrškom, radošću, i sigurnošću. To će mu dati motivaciju i snagu suočiti se i prevladati sve izazove koje na svom putu bude imalo i postati najbolja verzija sebe.

Najvažnije pravilo u odgoju

Briga je zapravo misao usmjerena na izvršenje neke zamisli ili pomaganje nekome. Briga i brižnost su sinonimi, ali mogu biti i mnogo više od toga ako razlučimo i pripojimo svakoj od njih određeni kvalitet. To će nam pomoći odrediti iz koje pozicije u danom trenutku trebamo djelovati. Pokreće li nas ljubav ili strah? Da bismo najviše uživali u svom roditeljstvu potrebno je napraviti razliku između brige i brižnosti.

atma.hr – 78
Što je to BRIGA?

Možemo reci da je briga molitva za ono što ne želimo da se dogodi jer energija ide tamo kamo idu naše misli. Briga je destruktivna i proistječe iz naših strahova i samim tim je niska vibracija kojom zatrpavamo sebe i svoje dijete. Vezana je za budućnost t.j. za događaje koji bi se mogli dogoditi, što automatski znači da kada brinemo nismo sada i ovdje prisutni za našu djecu.

Značenja koja riječ briga u ovom kontekstu ima: strepnja (osjećaj uznemirenosti), zebnja, bojazan, problem, nevolja, nedaća, muka, jad, breme.

Što je to BRIŽNOST?

Brižnost proistječe iz ljubavi i samim time ima potpuno drugu kvalitetu energije. Brižnost je konstruktivna i podrazumijeva svijest o sadašnjem trenutku. Kada smo brižni mi ćemo biti svjesni sadašnje situacije, svojih potreba i potreba svog djeteta. To nam omogućava da djeci  pružimo  ljubav, podršku, razumijevanje, prihvaćanje i pomoć kada im je potrebna.

Značenja riječi briga u ovom kontekstu: trud, mar, trudoljubivost, marljivost, rad, ustrajnost, poduzetnost, poduzetnost, savjesnost, brižljivost, angažiranost, marnost, nastojanje, predanost.

atma.hr – 39

Budimo brižni roditelji i prestanimo brinuti!

Naši roditelji i bake i djedovi su brinuli, a mi smo ove programe preuzeli genetski i usvojili učenjem po modelu. Usput smo ove programe unaprijedili, gotovo doktorirali i ako ovako nastavimo, iz roditeljstva neće proistjecati radost i zadovoljstvo već anksioznost.  Zato mudro baratajte svojim riječima, mislima i uopće energijom. Vi ste glavni junak nečije životne priče i neka ta priča odiše ljubavlju, a ne strahom. Ključ je u Vašim rukama.

Autorica članka: Zoja Kiurski, trenerica duhovnog razvoja

57 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA JETRA

zdrava jetra