U vremenu u kojem živimo i podižemo svoju djecu, zatrpani priručnicima, savjetima stručnjaka i programima osmišljenim da podstaknu razvoj naših najmlađih, nije lako.

Uvijek govori dobro o drugima…
Naravno da svi mi želimo biti najbolji mogući roditelji, da naša djeca rastu zdravo i sretno i da postižu izvanredne rezultate, no veoma često naše emocije ne odslikavaju ovakvu realnost.

Čitamo knjige, slušamo stručnjake, plaćamo privatne školice i satove iz raznih područja očekujući da ćemo dobiti potvrdu one naše želje koja je bazirana na strahu da ćemo podbaciti u najvažnijoj ulozi u našem životu. Želimo potvrdu da smo dobri roditelji.

Ulažemo toliko energije, vremena, novca u to da postanemo najbolji roditelji, jurimo od aktivnosti do aktivnosti na kojoj će dijete razviti svoje sposobnosti, iscrpljujući se dodatnim obvezama koje smo sebi natovarili na već težak i stresan stil života. Budući smo toliko toga uložili, često rezultate dječijih postignuća identificiramo kao rezultat našeg roditeljstva.

Zapitajte se kako se djeca osjećaju

Skinite tu omču s dječijeg vrata. Ne treba im to. Nije lako biti dijete. Brzo rastu i razvijaju se. Uče kako biti ljudi, kako odgovoriti na sve veće i kompliciranije zahtjeve okoline, vrtića, škole, izvannastavnih aktivnosti, vršnjaka. U njihovom svijetu se sve vrtoglavo brzo mijenja. Kada smo nezadovoljni sobom kao roditeljem mi zapravo izražavamo nezadovoljstvo onim što je naše dijete danas. Zato zastanite i pohvalite sebe! Ono što djeci treba kad pogledaju u naše oči je da vide radost, ponos, ljubav.

77

Vratimo se u sadašnji trenutak

Često u toj trci zaboravimo BITI roditelji, da samo i jednostavno BUDEMO u toj ulozi. Ideja RODITELJ U SADAŠNJEM TRENUTKU je ona na kojoj treba raditi. Kada bismo za trenutak umirili svoj roditeljski um i kada bi nas prestalo proganjati što se sve mora i što bi bilo još bolje za naše dijete, možda bismo jednostavno radili ono što će prijati nama i našem djetetu. Mogli bismo upitati sebe i svoje dijete što bismo to s radošću sada radili, u čemu bismo uživali u ovom trenutku. Možda bismo poželjeli pisati, slikati, crtati, šetati, mijesiti kolače, možda bi se sjetili igre koju smo u djetinjstvu voljeli ili bi naše dijete preuzelo inicijativu.

Djeca se uvijek rado priključuju bilo kojoj aktivnosti koju vi izvodite i uvijek imaju pitanja i potpitanja i žele pokušati učiniti isto, žele naučiti i znaju biti jako, jako uporni u tome. To vam kažem iz iskustva i to provjereno tako funkcionira. Ako se vi priključite djetetu, bit će vam zahvalno i veoma radosno, a ako pak zajedno budete donosili odluku o tome koju ćete aktivnost izabrati, već u startu učite dijete majstorstvu komunikacije, pregovaranja i planiranja na obostrano zadovoljstvo.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Savršenstvo kao kamen spoticanja

Niste savršen roditelj, ni vaš šef nije savršen, ni vaše dijete nije savršeno, nije ni odgajateljica, učiteljica, trener ili bilo tko drugi u vašem životu i životu vašeg djeteta, ali ako se bez obzira na to i dalje možete opustiti, uživati, biti kreativni, čitati ili pričati šale, zagrliti se i uživati u tom zagrljaju, očuvat ćete ono najvažnije. Obitelj i dom pod čijim okriljem se dijete može razvijati bez pritiska, osude, etiketiranja. Stvorite sigurnu luku u kojoj se vaše dijete napaja ljubavlju, podrškom, radošću, i sigurnošću. To će mu dati motivaciju i snagu suočiti se i prevladati sve izazove koje na svom putu bude imalo i postati najbolja verzija sebe.

Najvažnije pravilo u odgoju

Briga je zapravo misao usmjerena na izvršenje neke zamisli ili pomaganje nekome. Briga i brižnost su sinonimi, ali mogu biti i mnogo više od toga ako razlučimo i pripojimo svakoj od njih određeni kvalitet. To će nam pomoći odrediti iz koje pozicije u danom trenutku trebamo djelovati. Pokreće li nas ljubav ili strah? Da bismo najviše uživali u svom roditeljstvu potrebno je napraviti razliku između brige i brižnosti.

Uvijek govori dobro o drugima…
Što je to BRIGA?

Možemo reci da je briga molitva za ono što ne želimo da se dogodi jer energija ide tamo kamo idu naše misli. Briga je destruktivna i proistječe iz naših strahova i samim tim je niska vibracija kojom zatrpavamo sebe i svoje dijete. Vezana je za budućnost t.j. za događaje koji bi se mogli dogoditi, što automatski znači da kada brinemo nismo sada i ovdje prisutni za našu djecu.

Značenja koja riječ briga u ovom kontekstu ima: strepnja (osjećaj uznemirenosti), zebnja, bojazan, problem, nevolja, nedaća, muka, jad, breme.

Što je to BRIŽNOST?

Brižnost proistječe iz ljubavi i samim time ima potpuno drugu kvalitetu energije. Brižnost je konstruktivna i podrazumijeva svijest o sadašnjem trenutku. Kada smo brižni mi ćemo biti svjesni sadašnje situacije, svojih potreba i potreba svog djeteta. To nam omogućava da djeci  pružimo  ljubav, podršku, razumijevanje, prihvaćanje i pomoć kada im je potrebna.

Značenja riječi briga u ovom kontekstu: trud, mar, trudoljubivost, marljivost, rad, ustrajnost, poduzetnost, poduzetnost, savjesnost, brižljivost, angažiranost, marnost, nastojanje, predanost.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Budimo brižni roditelji i prestanimo brinuti!

Naši roditelji i bake i djedovi su brinuli, a mi smo ove programe preuzeli genetski i usvojili učenjem po modelu. Usput smo ove programe unaprijedili, gotovo doktorirali i ako ovako nastavimo, iz roditeljstva neće proistjecati radost i zadovoljstvo već anksioznost.  Zato mudro baratajte svojim riječima, mislima i uopće energijom. Vi ste glavni junak nečije životne priče i neka ta priča odiše ljubavlju, a ne strahom. Ključ je u Vašim rukama.

Autorica članka: Zoja Kiurski, trenerica duhovnog razvoja

57 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA JETRA

MEDICINSKI MEDIJ: Zdrava jetra

Kamen temeljac vašeg zdravlja

U svojoj novoj knjizi Anthony William – poznatiji kao Medicinski medij otkriva kako rasterećenjem jetre možemo ublažiti ili ukloniti mnoge simptome i stanja na putu prema optimalnom zdravlju. Sami možete puno učiniti da pomognete svojoj jetri; uz vrijedne uvide, detaljna objašnjenja, savjete, meditacije i slasne recepte te jedinstveni 9-dnevni program, ova je knjiga kamen temeljac vašeg zdravlja!

Cijena: 189 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.