Summer photo created by nikitabuida - www.freepik.com

Ukoliko vaše tijelo na teške i nepredvidive situacije reagira panikom, ovu moćnu metodu morate isprobati! Tehnika je uspješna u 100 posto slučajeva!

atma.hr – 39

Osjećate veliku nervozu i nelagodu kada je pred vama neki težak i naporan posao?

Teško uspijevate koncentrirati se na određene stvari ili vam ne polazi za rukom utonuti u san satima?

Ukoliko vas neki od ovih problema muče  – ne očajavajte, jer rješenje postoji i vrlo je jednostavno za primjenu.

Ono što će vas također razveseliti je činjenica da je tehnika uspješna u 100 posto slučajeva.

Riječ je o tehnici pravilnog disanja.

Suština ove metode je da se anksioznosti suprotstavite tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti.

Uz pravilno disanje smanjuje se krvni tlak.

Također poboljšava koncentraciju i smanjuje nervozu.

Veliki broj istraživanja potvrdio je da je uz duboko disanje moguće utjecati na mozak pa čak poboljšati njegove funkcije.

Duboko i svjesno disanje je zaista odlična metoda koja nam pomaže da ostanemo pribrani u nepredviđenim situacijama.

Znanstvenici navode da je uz primjenu ovakvog načina disanja moguće u potpunosti se izboriti sa stresom.

atma.hr – 78
Istraživanje provedeno na dubokom disanju utvrdilo je da su sudionici opušteniji i da postoji učinak na njihove moždane valove. To ima implikacije izvan poznatih učinaka dubokog disanja kao što su smanjenje stresa i povećanje općeg blagostanja.

Studija je koristila elektroencefalogram (EEG) za mjerenje učinka dubokog disanja na moždane valove kod 16 sudionika.

Disanje je trajalo četiri do šest minuta sa šest udisaja u minuti. Sastojalo se od četiri sekunde inhaliranja s dijafragmom, dvije sekunde zadržavanja daha i četiri sekunde izdisaja.

Takvo je duboko disanje povećalo količinu alfa, theta i delta valova.

Što to znači, možete se zapitati?

atma.hr – 75
Normalno, mi se nalazimo u beta stanju. To je kada moždani valovi imaju frekvenciju od 16-31 Hz (u sekundi). U beta stanju smo pažljivi, aktivno razmišljamo i budni. Nalazimo se u rasponu od aktivno mirnog, pod stresom do blago opsesivnog.

Duboko disanje je učinkovit način za smanjivanje moždanih valova na frekvencije u rasponu 8-15 Hz. U alfa stanju ste opušteni i reflektirajući. Razina stresa se znatno smanjuje u odnosu na beta stanje. Alfa stanje je široko priznato kao optimalno stanje za učenje.

Duboko disanje također povećava količinu theta valova, koji su u rasponu od 4-7 Hz. U theta stanju ste još opušteniji. U tom stanju ste vrlo osjetljivi i otvoreni. Obično često ulazimo u theta stanje dok smo pod tušem. Umirujući učinci tople vode koja prolazi cijelim tijelom zajedno sa šumom mogu biti nevjerojatno opuštajući.

Iz ovog stanja mozga često možemo automatski prijeći u delta stanje i tada obično imamo neki duboki uvid ili nam dolaze ideje. To je razlog zašto često imamo one ‘AHA trenutke’ ili velike poslovne ideje dok se tuširamo.

atma.hr – 39

Posljednje stanje mozga koje može nastati zbog dubokog disanja je delta stanje, koje ima frekvenciju manju od 4 Hz. To je izuzetno opušteno stanje i uglavnom je povezano s dubokim snom. Bebe su uglavnom u tom stanju prve dvije godine života što je razlog zašto se uglavnom, kad odrastu, ne sjećaju tog razdoblja.

Samo promjenom načina disanja, možete postati opušteniji, možete postati koncentriraniji, možete unijeti više kreativnog stanja i možete značajno poboljšati svoje šanse za doživljavanjem dubokih “AHA trenutaka”.

Referenca: www.mfu.ac.th

stil.kurir


Kako disati

Kako disatiM

Za bolje zdravlje, veću vitalnost i smireni um

Knjiga „Kako disati“ pokazuje nam što se zapravo događa u našem tijelu kad dišemo, kako dolazi do problema, te kako da ponovno naučimo slijediti prirodan ritam disanja.

Dnevno udahnemo i izdahnemo oko 20 000 puta – zar ne bi bilo dobro znati kako da to činimo što bolje i učinkovitije?

144 stranice, format: 15×20,5 cm

Cijena: 129 kn – Kupite ovdje