Foto: pixabay.com

Promjena navike je teška, ali kada ste u iskušenju, samo se sjetite cilja. Zapamtite, ako želite voće, morate prvo posaditi sjeme.

atma.hr – 78
Živimo u svijetu konformizma. Često nam se dogodi da postajemo samo dio društva, dio mase, a da pritom zaboravimo biti jedinstveni. Naravno, ne kažemo da je pripadanje društvu loše, ali ipak čovjek ne smije izgubiti svoju individualnost.

Svi uspješni ljudi, bili oni sportaši, glumci ili poduzetnici, smatraju da su, pored urođenog talenta, ključ uspjeha njihove navike. Kultiviranje navika, stvaranje zdravih i produktivnih rutina pomažu da se talent usmjeri i olakšavaju dugotrajan i težak rad.

„Mi smo ono što redovno radimo i po tome, uspjeh nije čin nego navika.“ –Aristotel

Zapamtite ovaj citat.

Aristotel je smatrao da smo mi produkt naših navika, da velike stvari i značajna dostignuća nisu rezultati nekog bitnog, mukotrpnog događaja, već rezultat niza redovnih, dnevnih i kratkih navika i radnji. To ide u oba smjera – i za dobre i za loše navike. Ovo je značajno, jer kako vrijeme prolazi, određene navike su sve dublje usađene i teže je promijeniti ih. Iako je ovo veliki problem za one navike koje su loše, to je odlična vijest za sve naše dobre navike.

Još jedna dobra vijest jeste da kada promijenite jednu naviku, često vidite promjenu u ostalim sferama života. Baš zato milijarder Richard Branson smatra da je jedna od najbitnijih navika redovna fizička aktivnost. Fizička aktivnost nas čini zdravijim i poboljšava nam izgled.

Prvo nam omogućava da duže i kvalitetnije radimo, a drugo nam poboljšava samopouzdanje. Duži i kvalitetniji rad znači brže dostizanje ciljeva, poboljšano samopouzdanje nam pomaže u svakoj sferi, od posla, do ljubavnog života. Ovako možemo u nedogled.

atma.hr – 39

Neće biti lako. Navike koje već imamo su dio nas, prirodne su. Paljenje jedne cigare za drugom kad smo nervozni nam je postalo prirodno. Promjena navike je teška kad smo pod stresom, a još teže je promijeniti naviku koja nastaje samo usred stresa. Kada ste u iskušenju, samo se sjetite cilja.

Da biste promijenili navike, sjetite se ovih riječi: Svjesnost, zamjena, vrijeme – S.Z.V.

Korak 1: Svijest

Kako promijeniti nešto ako niste toga ni svjesni? Prvi korak je da shvatite s čime točno niste zadovoljni. Možda želite skinuti koju kilu, imati više samopouzdanja ili jednostavno biti  organiziraniji. Sve polazi od prepoznavanja i prihvaćanja problema.

Morate naći i neki početak, takoreći, okidač tih loših navika. Lijeni ste i neuredni, vaš stan je uvijek prljav. Ali, odakle to potječe? Odakle dolazi ta nemogućnost da operete posuđe odmah poslije jela? Vaš okidač je, recimo, da vam je žao trošiti vrijeme na pranje. Iako ne oduzima mnogo vremena, vi svejedno odlažete taj poslić.

Ti okidači su lukavi i mogu vas vratiti na nulu, ali postoji vrlo jednostavan način, ali ne lak, da ih se riješite. Ostavljate cigarete? Izbjegavajte druge pušače. Želite se zdravije hraniti? Jednostavno nemojte imati nikakvu lošu hranu u kući.

Cilj vam je postati ranoranilac? Stavite alarm na drugi kraj sobe. Sve ovo vas čuva od iskušenja. Može vam pomoći pravljenje popisa problema, njihovih okidača i da ga memorirate.

atma.hr – 75
Korak 2: Zamjena

Sada kada znate koje su vaše loše navike, vrijeme je da ih zamijenite dobrim navikama. Vraćamo se na temu vaše lijenosti i neurednosti. Pretpostavljamo da ste takvi jer ste neuredni i patološki prokrastinator.

Dobra navika s kojom možete ovu zamijeniti je nešto potpuno suprotno. Milijun sitnih radnji što vas čine neurednim zamijenite s milijun suprotnih. Čim stignete kući, umjesto da bacite odjeću na fotelju, vratite je u ormar.

Odgovor mora biti trenutan. Naravno, promjena navika će biti neprirodna na početku, ali ubrzo će vam biti bolje. I zapamtite, pet minuta pranja posuđa odmah se može pretvoriti u pola sata samo zato što se odlagali – ostaci hrane su se skorili u posudama.

Na vašem popisu problema, tj. loših navika, stavite i dobre navike s kojima ih želite zamijeniti. Možete imati svakakve snove i ciljeve, ali bez rada, čak i na tako mikro razini, nećete ih nikada ostvariti.

Korak 3: Vrijeme

Potrebno je, prosječno, 21 dan da se razvije navika. Ponavljamo, 21 dan, za redom. Nećete ništa postići ako se prva tri dana držite dobre navike, četvrtog se vratite na staro i onda petog ispočetka.

Ako želite ostaviti pušenje, onda ne smijete više zapaliti, čak ni jednu jedinu, čak ni dim. Nemojte tražiti i stvarati opravdanja. “Pod stresom sam” ili “Zaslužio sam nagradu” ili “Neće škoditi jedna” vas samo vraća na nulu.

Prekinite sa izgovorima, samo sebe lažete. Kada vam bude teško, a bit će, samo se sjetite cilja. Zamislite vaš život sa svim dobrim navikama koje sada razvijate. Zapamtite, ako želite voće, morate prvo posaditi sjeme.

atma.hr – 78
Sada, iako smo koristili primjer od 21 dan, to je čist minimum. Stvaranje novih dobrih navika i rješavanje starih je proces koji traje čitav život. Ali isto tako, put od 1.000 milja počinje prvim korakom. Budite bolji danas, nego što ste bili jučer i dok trepnete, bit ćete tamo gdje ste uvijek željeli biti.

edukacija/novasvest

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja