Designed by Freepik
U vedskoj se tradiciji osoba školuje od rane životne dobi da trenira um jer je um po svojoj prirodi vrlo treperav i uznemiren. Um želi lutati kako mu nalažu osjetila – to je priroda uvjetovane duše. Dakle, kako zauzdati tu njegovu sklonost i usmjeriti ga na način da nas uzdiže, umjesto da nas degradira?

Um mora biti pod kontrolom inteligencije, jer inteligencija ima važnu funkciju davanja odgovarajućih informacija umu kako bi napravio pravi izbor. Život je, od trenutka rođenja do trenutka smrti, zapravo niz prolaznih izbora. A prema odlukama koje donosimo, bit ćemo uzvišeni ili degradirani. Svaki će nas izbor karmički ili vezati ili dovesti bliže Bogu. U tome leži smisao kontrole uma.

Funkcija uma je kontemplacija, a ono o čemu razmišljamo određuje čitav smjer našeg života. Dakle, ako imamo ispravnu inteligenciju, bit ćemo u stanju usmjeravati naš um natrag na pravo razmišljanje i pravo djelovanje. Kontroliranje uma je jedna od najtežih stvari koje osoba mora učiniti, ali na duhovnom putu predanosti moguće je to učiniti ako svoj um usredotočimo na viši ukus. Iako možda nismo u stanju u početku doživjeti taj viši ukus, od naše inteligencije tražimo da zna i da nas podsjeća gdje se zapravo nalazi pravi nektar. U današnjem dobu, jedan od najdjelotvornijih načina kontrole uma je kirtan – pjevanje Božjih svetih imena.Prethodna objavaUravnotežite svoj živčani sustav jednostavnim disanjem
Slijedeća objavaEliksir bez premca od 3 trave: Napitak za ogromnu snagu i produženu mladost drevnih Vikinga
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.