VASTU je stanovanje u potpunom skladu s prirodnim zakonima. VASTU arhitektura je najstariji i najsistematičniji od svih arhitektonskih sustava. Poznata još i kao Sthapatya Veda, Vastu znanost je drevna predvedska nauka stara više od 10,000 godina koja je postavila detaljne smjernice za savršene građevine u kojima ljudi na Zemlji mogu živjeti i raditi u skladu, miru, napretku, dobrom zdravlju, materijalnom i duhovnom obilju.

Vastu je u osnovi znanost koja opisuje proces kroz koji se nemanifestirani Apsolut (Čista Svijest, kvantno polje, Jedinstveno polje svih zakona prirode, potencijalna energija) pretvara u manifestirane oblike i materiju (kinetičku energiju), te repliciranje tog procesa u arhitekturi, kiparstvu, glazbi, plesu i poeziji. Kada se načela Vastu znanosti primjene na sve ove forme, one postaju izravno rezonantne s pozitivnim osobinama Čiste Svijesti ili Apsolutnog Prostora. Ova rezonancija pozitivnih svojstava se zauzvrat prenosi na stanara, gledatelja ili slušatelja.

Svaki princip Vastua ima čvrste znanstvene osnove. Autentična Vastu znanost rođena je iz znanja o fizici, matematici, astronomiji i astrologiji, i uključuje razumijevanje Prostora, Vremena, Svjetlosti, Zvuka i 5 elemenata, te sposobnost primjene tog znanja u arhitekturi, kiparstvu, poeziji, glazbi i plesu. Posjedujući znanje o bezvremenskim Prirodnim Zakonima u vidu finijih materijalnih i duhovnih energija (koje u našoj zapadnoj kulturi općenito nisu poznate i iz tog razloga se neprestano povređuju), Vastu znanost omogućuje izgradnju građevina koristeći i usklađujući pozitivne energije i utjecaje prirode na konstruktivan način.

Krešimir Oreški

Nedjelja, 8. svibnja 2022. u 18:00, Kulturni centar Mesnička, Zagreb

facebook