Do manjka bakra obično dolazi zbog loše prehrane, slabe apsorpcije minerala, ali i zbog prevelikih količina željeza i cinka koji se unose putem suplemenata. Ta su dva minerala, naime, u bliskoj interakciji s bakrom, stoga treba pripaziti da ih unosite u optimalnim količinama.
Postoji mineral koji utječe ne samo na razine energije nego i sprječava preuranjeno starenje, uravnotežuje rad štitnjače, pridonosi pravilnom srčanom ritmu, smanjenju simptoma artritisa i zdravoj pigmentaciji kože. Radi se, naravno, o bakru.
Ovaj mineral, o kojem se malo govori, utječe i na pravilan rast i razvoj tijela i na iskoristivost željeza, kao i na zdravlje vezivnog tkiva, očiju i kose.
U kombinaciji s aminokiselinama i vitaminima, bakar također utječe na pravilne metaboličke procese u organizmu. No, budući da ga tijelo ne proizvodi samo, moramo ga unositi putem prehrane ili pak dodataka prehrani.
Preporučena dnevna količina bakra za odrasle i djecu iznad 4 godine iznosi 900 mikrograma, za djecu od 1 do 3 godine 300 mcg, a za one najmanje do godinu dana 200 mcg.
Znakovi i simptomi koji mogu upućivati na manjak bakra:
- osteoporoza i krhke kosti
- nepravilan srčani ritam
- anemija
- poremećaji štitnjače
- proširene vene
- niska tjelesna temperatura
- sklonost upalama i infekcijama
- problemi s pigmentacijom
- dijareja
Do manjka bakra obično dolazi zbog loše prehrane, slabe apsorpcije minerala, ali i zbog prevelikih količina željeza i cinka koji se unose putem suplemenata. Ta su dva minerala, naime, u bliskoj interakciji s bakrom, stoga treba pripaziti da ih unosite u optimalnim količinama.
Dobrobiti bakra za zdravlje
-
Omogućuje pravilan razvoj i rast organa
Bakar je prijeko potreban za pravilan rast organa i tkiva, kao i za zaštitu kardiovaskularnog, koštanog i živčanog sustava.
Ako ga u organizmu manjka, tijelo i organi se ne mogu normalno razvijati (zato se kod nedostatka bakra javljaju i defekti fetusa), a onemogućena je i pravilna oksigenacija putem crvenih krvnih stanica.
-
Ublažava upalne procese
Možda ste negdje na tržištu u prodaji vidjeli bakrene narukvice? Zahvaljujući protuupalnim svojstvima ovog minerala, nošenjem bakrene narukvice možete ublažiti simptome artritisa.
Isto tako, jao je dobro, primjerice, vodu čuvati u bakrenim posudama. Naime, konzumacijom takve vode također povećavate koncentracije i razine ovog važnog minerala u organizmu.
Najbolje je piti je ujutro – tako će vaš organizam na vrijeme dobiti dovoljno bakra za svoje važne metaboličke funkcije.
-
Čuva kožu i potiče stvaranje melanina
Znate li da bakar igra ne samo važnu ulogu u sintezi hemoglobina nego i kolagena?
Osim toga, štiti mijelinske ovojnice oko živčanih vlakana te sudjeluje u proizvodnji elastina, koji je ključan za fleksibilnost kože.
Ovaj mineral je također važna komponenta prirodnog tamnog pigmenta melanina, koji utječe na boju kose, očiju i kože.
Melanociti mogu stvarati melanin samo u prisutnosti posebnog enzima koji sadrži bakar, a to je – tirozinaza.
-
Potiče apsorpciju željeza te sprečava anemiju
Bakar ne samo da pomaže apsorpciji željeza iz crijeva nego i njegovu otpuštanju iz primarnog „skladišta“ kao što je jetra.
Budući da održava optimalan broj crvenih krvnih stanica te potiče pravilnu oksigenaciju tkiva, bakar uvelike pomaže u prevenciji slabokrvnosti.
-
Povećava razine energije
U našim stanicama postoji spremište energije koje se naziva adenozin trifosfat. Upravo je bakar nužan za njegovu sintezu!
Stoga, da biste imali dovoljne razine energije te izbjegli letargičnost i umor, jednostavno povećajte unos bakra, bilo putem hrane ili pak dodataka prehrani.
-
Poboljšava zdravlje štitnjače
Kad je riječ o štitnjači, potrebno je paziti na dostatan unos bakra, a to znači da ga u organizmu ne bi trebalo biti ni suviše ni premalo.
Ne pazimo li na optimalan unos bakra, može se razviti hipotireoza ili pak hipertireoza.
-
Sprečava urinarne infekcije
Ako muku mučite s mokraćnim infekcijama uzrokovanim E. coli, bakar bi mogao biti jedno od dobrih rješenja za vas.
Budući da ovaj mineral snaži imunitet, pomaže i u obrani od infekcija uzrokovanih bakterijama, a jedna od njih je upravo E. coli.
-
Stimulira moždane funkcije
Namirnice koje sadrže bakar često se nazivaju „hranom za mozak“, i to s razlogom.
Ovaj mineral, naime, potiče misaone procese te mentalne funkcije.
Misaoni procesi osobito su povezani s proteinom ATP7A, koji transportira bakar.
Istraživanja su otkrila izravnu vezu između povećanih razina tog proteina u mozgu i kreativnog mišljenja.
No, slično kao što je to slučaj sa štitnjačom, za dobar rad mozga također je važan optimalan unos, dakle ni previše ni premalo bakra.
Najbolji izvori u prehrani
Kako biste u organizam unijeli dovoljne količine bakra, konzumirajte ove namirnice:
- tamna čokolada (ploča): 1,8 miligrama bakra
- suncokretove sjemenke (1 šalica): 0,8 mg
- indijski oraščići (28 g): 0,6 mg
- slanutak (1 šalica): 0,6 mg
- grožđice (1 šalica): 0,5 mg
- leća (1 šalica): 0,5 mg
- sušene marelice (1 šalica): 0,4 mg
- avokado: 0,4 mg
- sezamove sjemenke (1 žlica): 0,4 mg
- kuhana kvinoja (1 šalica): 0,4 mg
- melasa (2 žlice): 0,3 mg
- shiitake gljive (28 g): 0,3 mg
- bademi (28 g): 0,3 mg
- šparoge (1 šalica): 0,3 mg
- sirovi kelj (1 šalica): 0,2 mg
- kozji sir (28 g): 0,2 mg
- chia sjemenke (28 g): 0,1 mg
Osim putem zdrave prehrane, optimalan unos bakra možete ostvariti i konzumacijom vode iz bakrene posude, kao i uz pomoć dodataka prehrani.