atma.hr – 52
Pri svakom obroku postoji jedna stvar za kojom mnogi ljudi posežu čak i prije nego što su uzeli prvi zalogaj. Što je to?

SOL.

Sol je najstariji i najvažniji začin na svijetu te je ključna komponenta opstanka za ljude, životinje i biljke. Njezin okus je jedinstven i svestran. Obogaćuje gotovo svako jelo, slatko i slano, dodaje se u sve i svašta.

Koju odabrati? Morsku ili kamenu? Himalajsku, keltsku, crnu, cvijet soli? Zbunjeni?

Bez soli nema života. Ona sudjeluje u regulaciji vode u tijelu i sređivanju pretjerane kiselosti u stanicama. Sol regulira metaboličke procese i razinu šećera u krvi, usporava starenje organizma, potiče upijanje čestica hrane u crijevima, pomaže tijelu da se riješi pretjerane sluzi u plućima, pomaže čišćenju sinusa, sprječava grčenje mišića, očvršćuje kosti, sređuje ciklus sna i budnosti, sprječava širenje vena u nogama i bedrima… I još mnogo toga.

Kako raste svijest o zagađenju i zdravoj prehrani, tako saznajemo i da svaka sol ima jedinstven okus, ovisno o tome odakle potječe. Javio se novi hobi među ljubiteljima gastronomije – kušanje i procjenjivanje soli. Prodaju se i tzv. dizajnerske soli, koje čini kvalitetna, nerafinirana morska sol i različiti zdravi dodaci, najčešće začinske trave.

Općenito o soli

Prema načinu dobivanja postoje tri vrste kuhinjske soli: kuhana, morska i kamena sol.

Kuhana sol se dobiva iz naslaga soli na mjestima gdje je nekada bilo more pa se njegovim povlačenjem nataložila sol. Bušenjem i polaganjem cijevi (slično kao i za naftu) dolazi se do nalazišta soli, te se upušta voda koja topi sol, te se salamura diže na površinu, a netopivi ostaci padaju na dno. Salamura se zatim ispumpava, te se “kuhanjem” isparava voda da ostane samo NaCl. Najbolji primjer za to je rudnik soli u Tuzli koji je ostatak starog Panonskog mora i nama najbliže strana solana u Austiji – mjestu Ebensee.

Morska sol se dobiva u solanama isparavanjem morske vode (mora) u velikim plitkim bazenima. Takvi način je pak i industrijski način dobivanja. Proces isparavanja započinje u prvom bazenu u kojem je koncentracija NaCl najmanja (morska voda) a završava u zadnjem, u kojem je morska voda toliko prezasićena da se sol taloži na dnu bazena. Isušivanje se obavlja samo u ljetnim mjesecima kada su najpovoljniji uvjeti za proizvodnju (bura i Sunce).

Kamena sol se dobiva iskapanjem naslaga soli u rudnicima (slično kao ugljen) te njihovim kasnijim mljevenjem i pročišćavanjem. Sličan postupak je s morskom soli. Kamena sol je morska sol koja je nastala prije nekoliko milijuna godina uslijed sušenja velikih oceana. Ova sol je najčešće prošla nekoliko faza industrijske prerade, te sadrži brojne aditive, koji uglavnom sprečavaju da se sol zgruda (okameni). U takvoj soli zna biti i aluminija, koji je povezan s Alzheimerovom bolešću. Stariji će se prisjetiti kako se u bivšoj Jugoslaviji uglavnom koristila kamena sol, dok se morska tek skromno pojavljivala ili se koristila samo u krajevima uz more (u blizini solana).

Kuhinjska rafinirana sol zapravo sadrži 97,5% natrijeva klorida i 2,5% dodanih kemikalija poput joda. Sušena na više od 650ºC, uslijed pretjerane topline, ta sol mijenja svoju prirodnu kemijsku strukturu što povećava mogućnost zdravstvenih problema.

Kamene soli

Crna sol, Kala Namak, Sanchal

220px-Black_Salt_(crystals)Crna sol se dobiva iz vulkanskih područja Pakistana i Indije. Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin koji daje specifičan okus salatama, zakuskama, čatnijima i drugim jelima. Crna sol u stvari nije crna, nego ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuhanih jaja. Ovaj začin je također vrlo popularan u zapadnom svijetu, posebice kod vegana i vegetarijanaca. Često se koristi u jelima, koje oponašaju okus i miris jaja, npr. dodaje se u tofu ili panir. Prema Indijskoj medicinskoj znanosti, Ayurvedi, crna sol je vrlo zdrava namirnica.

Ayurveda smatra, da crna sol:

  • poboljšava probavu
  • pomaže protiv nadutosti i zatvora
  • dobar je izvor željeza
  • sprečava žgaravicu
  • poboljšava vid
  • pomlađuje organizam

Himalajska kristalna sol

rock-salt-mine-pakistan-01

Himalajska sol se drži za najčišću sol na Zemlji. Vadi se ručno iz pakistanske slane brazde podno Himalaje. Podrijetlom je iz pramora, nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina. Sadrži 84 minerala i elementa u jednakom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu. Melje se ručno kako bi se sačuvale sve nutritivne vrijednosti. Koristi se umjesto kuhinjske soli za začinjanje hrane te terapeutske napitke i kupke (za kupke se koristi krupno mljevena sol).

atma.hr – 52
Himalajska sol je u biti kristalizirana morska sol, potpuno nezagađena jer se vadi iz planine u kojoj je nastala davno prije civilizacije.

Prilikom tektonskog formiranja Himalajskog lanca, sol je dospjela ispod površine zemlje i taložila se na dubini od 400-600 m dubine – zaštićena od svih vremenskih i negativnih utjecaja okoliša. Pod silnim pritiskom planine ta se pradavna morska sol polako kristalizirala i pretvorila u ružičaste gromade iz kojih se danas izrađuju i kristalne svjetiljke, svijećnjaci i mnogi drugi korisni predmeti.

Najkvalitetniji komadi soli melju se u jestivu sol. Topla ružičasta boja himalajske soli govori nam da je bogata različitim mineralima.

U njoj su pohranjeni eoni i eoni sunčeve svjetlosti. Između ostalog sadrži i kalij, kalcij i magnezij. Ta tri elementa pomažu tijelu da postigne ravnotežu obnavljajući tekućine i nadopunjavajući zalihe elektrolita kadgod se mnogo znojimo. Da bi ljudsko tijelo pravilno funkcioniralo, potrebna mu je cjelovita sol sa svim prirodnim elementima.

Himalajska sol nalazi sve više primjenu u gurmanskoj kuhinji svjetske klase kulinarstva. Pri stručnom skladištenju njezina upotreba je vremenski neograničena.

Peruanska ružičasta sol

Ona nam stiže s najviših vrhova Anda. Vrući izvori na svom putu prema ravnici ispiru kamenu sol.

Klikni dolje na stranicu broj 2 za vrste morske soli…