U naše vrijeme, kada je krumpir na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće, koje ne sadrže vitamine, moram stati na njegovu obranu, jer to jednostavno nije istina.

atma.hr – 52
Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao skroman krumpir. Jednako fin u kuhanom, pečenom ili prženom obliku, krumpir rijetko dobiva pohvale koje zaslužuje. Zaboravljamo da je ova skromna namirnica igrala važnu ulogu u povijesti čovječanstva.

Puno puta spašavala je ljude od gladi tokom rata ili u područjima loših klimatskih uvjeta.

U mnogim zemljama krumpir je pogodovao rastu stanovništva i ekonomskom razvoju.

Krumpir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4000 godina. Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća ga je donio Sir Francis Drake – pomorski istraživač i vojskovođa.

Naziv krumpir potječe od bavarske riječi Gruntbir – “kruška iz zemlje”. Engleski naziv potato potječe od američko-indijanske riječi “batata”.

 11 činjenica koje niste znali o krumpiru

 1.  Krumpir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj  nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).
 2. Krumpir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.
 3. Krumpir je savršena kultura za uzgoj u  siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.
 4. Krumpir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.
 5. Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.
 6. Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak – kukoamin – koji štiti od visokog tlaka.
 7. 2008 godina je proglašena godinom krumpira. UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.
 8. Postoji preko 1000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.
 9. Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.
 10. Tokom zlatne groznice u Klondajku krumpir se koristio kao valuta. Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.
 11. Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.

atma.hr – 52
Nutricionističke karakteristike

 • krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
 • krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
 • krumpir sadrži više kalija nego banana
 • krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
 • krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
 • krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
 • krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol
 • nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C

Krumpir ne deblja

Fitness gurui su proglasili krumpir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir nije pogodan za mršavljenje. Međutim to nije istina. Provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu. Osobe koje su tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirali 7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego mršavjele! To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120 kalorija – 2,5 puta manje nego kruh). Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća.

Pomfrit nije zdrav!

Kada govorimo da je krumpir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!

 1. Pomfrit sadrži velike količine “loših” masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.
 2. Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid – poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine.

atma.hr – 52
Krumpir kao lijek

Krumpir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja:

 • obloge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
 • umivanje sa sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
 • obloge od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje
 • kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak
 • kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od krumpira 3 puta dnevno prije obroka

Kako napraviti sok od krumpira

Operite i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe pripremljen sok.

Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krumpir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.

alternativa-za-vas.com