Kao prvo, trebate shvatiti što nije meditacija. To nije samo sjedenje u sobi i misliti. Sjediti u tišini sobe može biti divan način za opuštanje, ali to nije meditacija.

atma.hr – 52
U početku, pronađite tiho i mirno mjesto. Udobno sjednite sa ispravljenim leđima. Ne trebate se brinuti o nekoj formalnoj poziciji tijela. Samo držite leđa uspravno, duboko dišite, polako i ravnomjerno udahnite kroz nos. Lagano zadržite zrak i izdahnite opet kroz nos. Učinite to u određenom ritmu. Fokusirajte se na disanje. Neki ljudi koriste plamen svijeće, cvijet ili sliku kao predmet fokusa.

Sada dolazi škakljivi dio. Usmjeri pažnju, bez napora, bez očekivanja kako disati. Kada ti misli odlutaju, nježno ih dovući u središte svoje pažnje. Um će se buniti i pokušati će misliti o svakojakim stvarima koje postoje pod kapom nebeskom. Nemoj se razočarati, to je posve normalno.

Nježno ga dovući natrag koliko god puta je potrebno. Fokusiraj se koliko god se osjećaš ugodno. Deset ili dvadeset minuta je uglavnom, za početak, dovoljno.

Ne razmišljaš kako dosegnuti cilj. Što god da se dogodi, u redu je. Pozornost u meditaciji je kao da pokušate uhvatiti živu između dva prsta. Što jače pokušavaš, to teže ide.

atma.hr – 52
Meditacija je prirodan proces, neka se dogodi bez napora.

Prve dvije godine svoga života ste živjeli s pozornošću. Vraćate se u prirodno stanje.

Što dulje prakticirate, to postaje sve lakše.

http://dharma-spirit.blogspot.com/

atma.hr – 52