Gordost ili ponos je uzrok svake strasti (vezanosti), davno je shvatio Sveti Jovan Lestvičnik. Starac Pajsije Svetogorac kaže da ukoliko je “smirenoumlje” (pravoslavni termin za poniznost, podnošljivost, nevezanost, toleranciju) naš jedini cilj, Bog će nam sve ostalo dati “besplatno.”

“Kada Bog vidi da smo gordi i nadmeni, On dopušta da se u našem životu pojave iskušenja. On će ih ukloniti tek onda kada vidi da smo se postali ponizni i smireni.

Bog bezgranično voli čovjeka. Njemu su vrlo dobro poznati problemi svakoga od nas i želi nam pomoći i prije nego što ga zamolimo za to.

Budući da je svemoćan, nema teškoće koju Bog ne može prebroditi, osim jedne.

Teškoća s kojom se Bog suočava, i ja to ponavljam, je samo jedna – On nam „ne može“ pomoći ukoliko naša duša nije ponizna.

Bog „tuguje“ jer vidi Svoje stvorenje kako pati, a “ne može” mu ponuditi bilo kakvu pomoć.

Ako nešto i ponudi, to će čovjeku naškoditi, budući da njegov um nije ponizan, krotak i smiren.

Što god da se dogodi čovjeku, ovisi isključivo o njegovom “smirenoumlju”.

Mi, na primjer, vidimo kako se čovjek bori i na kraju biva potčinjen nekoj svojoj strasti (ovisnosti, vezanosti).

Bog dopušta da se to dogodi samo iz jednog razloga, odnosno, zato što je njegova duša ispunjena taštim pomislima, sujetom i gordošću.

Čovjek možda mrzi tu vezanost, strast i naporno se trudi da je se oslobodi.

On, međutim, ništa neće postići jer mu Bog ne pomaže i neće mu ni pomoći sve dok ne stekne smiren, ponizan um.

Iako čovjek mrzi tu posebnu strast (vezanost), potčinjen je svojoj gordosti, a to je strast koja ga uvodi u sve ostale strasti.“Gordost je uzrok svake strasti (vezanosti)”, kaže Sveti Jovan Lestvičnik.

Čovjek bi želio duhovno napredovati i moli Boga da mu podari ljubav, molitvu, poniznost i sve ostale vrline.

Moramo biti svjesni da nam, bez obzira koliko se trudili, Bog neće podariti ono za što ga molimo sve dok ne dostignemo “smirenoumlje”.

Ukoliko je “smirenoumlje” naš jedini cilj, Bog će nam sve ostalo dati “besplatno.”

bastabalkana.com

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaUpozorenje psihologa: “Ako dopustite djetetu ovih 6 ponašanja, ono će vas nastaviti gaziti dok sasvim ne izgubite autoritet!”
Slijedeća objavaKako i kada će pronaći pravu ljubav: Ovnovi neočekivano, a Blizanci se moraju opustiti – i ljubav će pronaći njih!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.