atma.hr – 52
Ljubav se očitava u tome da ne želite toliko mir koliko želite služiti. Želja za služenjem je nesebična motivacija. Naša priroda je voljeti i služiti vječno. Potreba duše je ljubav, ne nužno mir. Mir je neutralno stanje u kojem nema nikakvih problema. Nije pozitivno. Baš kao kad dvije države ratuju i žele mir. Mir jednostavno znači da više ne ratuju. No duša je dinamična i dio Boga. Priroda duše je da voli. Nitya siddha krsna prema… Poznata je mantra Om Shanti Shanti Shanti kojom ljudi žele mir, ali bhakta (onaj tko svojom duhovnom praksom budi svoju uspavanu ljubav prema Bogu i prema svim živim bićima) razumije da je istinski mir, zapravo – ljubav.

Obično oni koji žele samo mir, teže za mukti (oslobođenjem), a prema filozofiji Šrimad Bhagavatama, želja za mukti je još uvijek sebična želja, jer takva osoba još uvijek razmišlja o svojoj vlastitoj sreći i oslobođenju. No, čista priroda duše je razmišljati kako zadovoljiti Boga – to je predano služenje.

Srila Rupa Gosvami opisuje da je sreća koja dolazi od mukti poput kapi u usporedbi s bezgraničnom dubinom oceana blaženstva koja se postiže kroz čisto predano služenje. To je ekstaza. Duša ne traži mir, ona je u potrazi za ekstazom. Priroda duše nije sat-cit-shanti, već sat-cit-ananda. Ananda znači blaženstvo koje je utjelovljenje hladini shakti. Kad imamo povezanost kroz stav da smo sluga sluge svoga sluge, onda možemo istinski uroniti u bezgranični ocean duhovnog blaženstva.

atma.hr – 52
Prethodna objavaGrobljanske ode
Slijedeća objavaKratki i praktični savjeti kako sebi i drugima uljepšati dan!
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".