Designed by Freepik

Slaba probava može izazvati nadutost, bol u želucu i crijevima, loše raspoloženje i letargičnost. Aktiviranjem probavnih sokova možete ponovno potpiriti plamen u želucu i potaknuti probavu da radi punom snagom. Time ćete podignuti energiju i raspoloženje i vratiti se u akciju u punom zamahu.

atma.hr – 78




Zakiselite si nepce

Kisela hrana pomaže potaknuti proizvodnju želučane kiseline. Time daje lagan poticaj probavnom sustavu i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan.  Iscijedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata prije doručka. Činite to svaki dan da pospješite proizvodnju probavnih sokova. Još jedna kisela namirnica čini dobro probavi: jabučni ocat! Nalijte jedan ili dva prsta octa u čašu od 2 dcl, dodajte vodu, nakapajte malo limuna i pijuckajte tijekom dana.

Koristite komorač

U Indiji, sjemenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) često se poslužuju za poboljšavanje probave poslije jela i za osvježavanje daha. Dok ih grickate, ove sjemenke oslobađaju tvar zvanu terpenoid anetol. Ona poboljšava peristaltiku crijeva i zaustavlja gastrointestinalne grčeve. Sjemenke djeluju antispazmodično, ublažavaju nadutost, istjeruju plin i smiruju pokvaren želudac. Kupite sjemenke komorača na odjelu začina vaše trgovine, kratko ih prepecite ili ih sirove posipajte preko jela.

atma.hr – 39

Fermentirana hrana

Ako imate probleme s probavom, iskušajte kisele krastavce ili fermentirano povrće kao što je kiseli kupus. I oni su kao i jogurt puni probiotika, koji potiskuju štetne bakterije iz crijeva. Stoga mogu olakšati nadutost, vjetrove, proljev, zatvor i druge probavne tegobe. Ako niste ranije jeli ovu hranu počnite s niskim dozama. Prvih dana uvedite u dnevni jelovnik žlicu fermentiranog povrća ili organsku juhu od misa prije jela. Tijekom prvih mjesec dana postepeno podižite dozu do četvrtine šalice.

Zaljutite vašu hranu

Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike, kapsaicin, pomaže ljudskom tijelu da bolje probavlja hranu. To čini tako što potiče želučane sokove i povećava dotok krvi do stijenki želučane sluznice. Osim što unapređuje probavu, ljuta papričica djeluje antidepresivno, jer kapsaicin potiče neke hormonalne procese koji donose osjećaj ugode. Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike ili iskušati svoj vlastiti slatki umak od čilija.

atma.hr – 75




Sastojci

  • pola šalice jabučnog ili rižinog octa
  • pola žlice praha stevije
  • 1/4 čaše vode
  • režanj češnjaka
  • pola do jedne žlice smrvljenog suhog čilija
  • par zrnaca himalajske soli
  • jedna žlica kukuruznog škroba prethodno otopljenog u tri žlice hladne vode

Priprema

Ubacite sve sastojke u tavu, lagano grijte desetak minuta, dodajte kukuruzni škrob i grijte još dvije minute. Pohranite u hladnjaku. Obratite pažnju da je pola žlice čilija dovoljno za ukus većine. Cijela žlica predviđena je za one koji zaista obožavaju ljuto.

Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca (GERB).

Đumbir za lakšu probavu

Ljutkasti đumbir prati glas idealnog sredstva za ublažavanje mučnine. Malo tko zna da je on pravi melem za želudac i crijeva. Đumbir opušta probavni trakt i dopušta hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Pomaže boljoj asimilaciji i apsorpciji hrane. Ayurveda smatra da đumbir posjeduje svojstvo otklanjanja nakupljenih toksina iz probavnog trakta. Rasplamsava agni – probavnu vatru. Grickajte komadić svježeg đumbira prije svakog obroka.

Ili, napravite čaj od korijena đumbira. Trebat će vam 2,5 cm sirovog korijena. Kuhajte ga 30 min u 300 ml vode. Na kraju smijete dodati mrvicu stevije ili meda.

Svježi korijen đumbira možete nabaviti u svim većim trgovinama na odjelu povrća.

atma.hr – 78




Temeljito žvačite

Često jedemo dok razgovaramo, čitamo, gledamo tv ili vozimo, nesvjesni onog što stavljamo u usta. U takvoj situaciji gutamo hranu prije nego što je temeljito sažvakana. Ako prerano gutate hranu, probavni je proces narušen od samog početka, jer propuštate izložiti ugljikohidrate slini i enzimima, koji ih razgrađuju.  Stoga prožvačite hranu 15-20 puta po zalogaju tako da bude usitnjena prije gutanja.

Autor: Ozren Podnar
Izvor:  alternativa-za-vas.com

87 GAPS

banner za knjige gaps