Food photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Nezgodne modrice znaju se vući danima, ali plavkastu, zelenkastu i žutu fazu možete ubrzati nanoseći prirodne obloge!

atma.hr – 52
Modrica je na početku crvene, a zatim prelazi u ljubičastu, plavu, žuto-zelenu i na kraju u žutu boju koja postepeno blijedi i nestaje. Ali ako podljev ne mijenja boju već samo tamni riječ je o infekciji koja zahtijeva hitni odlazak liječniku.

Stariji, pušači, oni koji često uzimaju aspirin ili druge preparate za razrjeđivanje krvi, oni koji se predugo izlažu sunčevom zračenju, oni koji premalo unose vitamin C skloniji su pojavi modrica čak i ako udarac nije tako jak.

Modrice na koži uzrokovane manjim neopreznostima možete ublažiti uz pomoć luka:

Svježi luk narežite na kriške. Kriške naslonite na modricu i držite nekoliko minuta. Istu stvar ponovite nekoliko puta u istom danu i modrica će gotovo nestati.

Što napraviti kod većih udaraca i modrica?

1. Čim se udarite, na bolno mjesto stavite običan hladni oblog. Iz zamrzivača uzmite kocku leda, umotajte u gazu ili neku drugu tanku tkaninu. Poslužit će i obična plastična flašica napunjena hladnom vodom ili paketić smrznutog povrća, obavezno omotan u krpu.

Led stavljajte oprezno, s prekidima na svakih pet minuta da biste izbjegli ozebline tkiva. Hladni oblozi se stavljaju u trajanju od pola sata. Led ne smiruje samo bol, već i usporava protok limfe i krvi kroz krvne žile pa se sprječava stvaranje hematoma.

2. Nakon 30 minuta hladne obloge gube djelovanje pa na mjesto udarca nanesite gel ili kremu na bazi nevena ili bokvice.

3. Ukoliko niste stigli staviti hladni oblog i hematom se već proširio, vrijeme je za tople obloge, blagu masažu i pažljivo trljanje bolnog mjesta jer se zagrijavanjem pospješuje resorpcija već formiranog krvnog podljeva.

Drugi dan isprobajte neke od ovih prijedloga (ovisno što imate u kući) i modrica će puno brže nestati:

atma.hr – 52
Čime mazati modrice

1. Svaka dva sata mažite modricu bilo kojom kremom ili gelom protiv hematoma. Običan list kupusa, isječen na nekoliko mjesta i blanširan, poslužit kao odlična obloga, koja ublažava bol i smanjuje otok.

2. Vrlo je djelotvorno i postaviti komad svježeg ananasa jer sadrži ferment koji ubrzava resorpciju hematoma.

3. Skuhajte neoguljeni krumpir, zatim ga oljuštite i izgnječite, dodajte malo meda i obične vode, a kašicu stavite na modricu.

4. Dobro djeluje i ocat kojim se natopi komad vate i premazuje bolno mjesto više puta dnevno.

informacija.ba/stil.kurir.rs