Foto: pixabay.com

Uzroci mnogih bolesti su puno dublji nego što mislimo te u najvećoj mjeri ovise o nama samima, a posebno o našim najčešćim mislima i emocijama. Jako često se dogodi da ako pacijent vrijedno “radi” na sebi, na mijenjanju negativnih obrazaca, na kontroli misli i emocija, njegov put iscjeljenja traje puno kraće nego kod osoba koje samo konzumiraju tablete i lijekove.

atma.hr – 52
Naš je “ego” povezan s takvim negativnim osobinama kao što su strah, zavist, mržnja, ponos, laganje i pohlepa. Emocije se stvaraju na razini srca (uma). Često, nakon izbacivanja negativne emocije iz sebe dolazi osjećaj unutarnje praznine i umora. S druge strane, ako ne izbacimo negativne emocije, sve to ostaje u nama, i taloži se, doslovno “jede” tijelo iznutra, piše Svetlana Soms za econet.ru.

Što da radimo tada? Odgovor je jednostavan – slijediti utvrđene norme ljudskih odnosa i biti nesebičnima, živjeti u skladu s univerzalnim božanskim zakonima, što se čini da nije teško.

Povijest Kine sadrži zapise o stogodišnjaku Li Dzin Yunu. Živio je 250 godina (umro je 1928. godine, njegove fotografije su došle do nas) i tijekom svog dugog života pridržavao se triju osnovnih pravila:

  1. Izbjegavanju prejakih emocija, jer one tijelu crpe energiju i ometaju učinkovitost svih organa u tijelu.
  2. Ne žuriti, jer sve se događa u svoje vrijeme.
  3. Svakodnevno raditi fizičke vježbe i vježbe disanja.

Zašto je njegovo prvo pravilo bilo “izbjegavati jake emocije”?

Tradicionalna kineska medicina ima pojam “sedam osjećaja”. Tako se zovu sedam vrsta emocija: radost, bijes, tuga, zamišljenost, jad, strah i zaprepaštenje. U normalnim uvjetima i uz umjeren intenzitet izražaja, oni uglavnom ne uzrokuju bolesti.

Međutim, zbog dugotrajnih psihičkog uznemirenja ili iznenadne oštre psihološke traume promjene osjetila postaju nekontrolirane i mogu dovesti do poremećaja normalnog protoka energije u tijelu.

Rezultat toga je nemoć koju orijentalni liječnici imenuju “unutarnje ozljede.” “Unutarnje ozljede” neposredno su povezane sa unutarnjim organima, te stvaraju nered u cirkulaciji energije. Naravno, razina i intenzitet izražavanja emocija je drugačiji kod svake osobe, ali je već odavno otkriveno da po prirodi agresivni, ljuti, nervozni ljudi imaju bolesno tijelo i češće su bolesni.

atma.hr – 52
Kako emocije utječu na unutarnje organe?

Radost – pozitivan faktor, ali kada je previše intenzivan i trajan – negativno djeluje na srce. Previše radosti oduzima srcu energiju. To pokazuje da je u svemu potrebna umjerenost. Tu spada i “negativno zadovoljstvo”, na primjer, zadovoljstvo nanijeti štetu drugima, koje također uzrokuje bolesti.

Ljutnja šteti jetri. Kada se osoba naljuti, “zapali vatru u jetri ” te jetra radi s velikim opterećenjem. Ljutnja pojačava energiju, što rezultira oštećenjem vida, glavoboljom ili vrtoglavicom. Osobe sklone ispadima bijesa često su predisponirane za bolesti srca.

Depresija negativno utječe na pluća. Pretjerana tuga i žalost dovode do supresije volje, energija pluća se smanjuje.

Uzrujanost šteti slezeni. Kada osoba previše razmišlja o lošim stvarima i previše brine, stradaju slezena i želudac. Energija je u zastoju, što rezultira pogoršanim radom probavnog i apsorpcijskog sustava.

Stanje straha šteti bubrezima. Strah ih lišava energije, energija “pada”, zbog čega nastaje nesposobnost zadržavanja mokraće i izmeta.

Iznenadna zaprepaštenost dovodi do toga da “srce nema na što da se osloni, duh nema čemu da se pridruži”, nastaje emocionalni nemir i zbunjenost.

Bolest – nije kaos, to je sigurno strogi redoslijed događaja koji je uzrokovan neravnotežom tjelesnih funkcija”, a drevna kineska medicina to pažljivo prati.

Budući da su naši vitalni organi povezani s duhovnim svijetom, ili “vrlinama”, kao što je gore opisano, zdravstvene prakse imaju cilj ponovno uspostaviti i održavati tjelesnu i duhovnu snagu – jedno kroz drugo.

atma.hr – 52
Kada bilo koji organ tijela ne dobije dovoljno energije, fizičko stanje tog organa se pogoršava i istovremeno postaje sve teže izražavati “vrlinu” povezanu s tim organom. Bolne poremećaje normalnog funkcioniranja unutarnjih organa uzrokuju negativne emocionalna stanja.

Dolje vam predlažemo neke jednostavne tehnike samopomoći putem masaže prstiju na rukama – na slikama je prikazano kako se to radi.

content upr1 econet ru

BOGINJE NE STARE

Ako se bojite ili se ne možete riješiti nesvjesnog straha, zgrabite prstima jedne ruke mali prst druge ruke i počnite ga masirati, prvo na jednoj ruci, pa na drugoj.

Ova masaža u obliku vježbi pomaže u složenim psihološkim situacijama vezanima za strah. To može biti korisno kada osoba ne može govoriti ispred velike skupine ljudi, ako je u procesu pregovaranja “oduzet jezik”, ili student može na takav način ukloniti strah prilikom odgovaranja na ispitu , itd.

Palčevi su povezani sa želucem. Oni se odnose na osjećaj tjeskobe, zabrinutosti.

Kažiprsti su isprepleteni sa plućima i debelim crijevima te se odnose na osjećaj tuge, jada i depresije.

Prstenjaci imaju točku za kontroliranje bijesa. Ako osjećate da biste se mogli naljutiti – izmasirajte prstenjake nekoliko puta. I odmah ćete primijetiti da je bijes u vama već nestao.

atma.hr – 52
Srednji prsti su povezani sa srcem, tankim crijevom, sustavima cirkulacije krvi i limfe te disanjem. Usklađuju nestrpljenje, žurbu, povrijeđenost, ranjivost.

Drugi učinak na jetru kroz prstenjake je uklanjanje toksina. Pri konzumaciji alkohola i droga, a također i kod pušača, toksini se akumuliraju u unutarnjim organima i pogađaju živčani sustav, pa se čovjek pretvara u “spoj nadraženih živaca “. Napravite masažu – iako, naravno, bolje je ne piti i ne pušiti …

Ciklus masaže svakog prsta je prikazan na slici, i sastoji od 3-10 pritisaka po dužini prsta, a zatim po širini. Trebalo bi početi s lijevom rukom, a završiti prstima desne ruke.

banner za knjige majansko putovanje

content upr2 econet ru

“Nemoguće je postati savršen preko noći, ali također ništa veliko i prekrasno ne nastaje samo od sebe. Tome moramo težiti.”

econet.ru / Pripremila: Irina Tadej za atma.hr