Proso – visokovrijedna, lako probavljiva žitarica bez glutena
Proso je drevna žitarica okruglog, kompaktnog zrna porijeklom iz područja suhe klime – Afrike i Azije, odakle se proširila po cijelom svijetu. Unatoč svojoj vrijednosti u Americi i Europi proso nije dobilo zasluženo mjesto u ljudskoj prehrani. Zadnjih godina zanimanje za ovu žitaricu raste i sve je prisutnija na našem stolu.
U izvornom obliku proso je obavijeno veoma tvrdom vanjskom ovojnicom, koju treba oljuštiti prije uporabe. Blago je slatkastog okusa i orašaste strukture. Sadrži 15% bjelančevina, visok postotak dijetalnih vlakana i mali postotak šećera, vitamine B skupine (niacin, tiamin i riboflavin), a od minerala željezo, magnezij, mangan, fosfor i kalij. Proso sadrži i niz visoko vrijednih fitokemikalija od kojih ističemo fitinsku kiselinu i fitat.
Proso spada među tzv. alkalne namirnice, lako je probavljivo i djeluje umirujuće na želudac. Ima relativno nizak glikemijski indeks. Proso je integralna žitarica koja ne sadrži gluten i stoga je pogodan za prehranu osoba koje boluju od celijakije. Čisti organizam, regulira probavu, regenerira crijevnu floru i uravnotežuje te jača imunitet. Pospješuje rad bubrega, jača slezenu i gušteraču. Prehrana bogata prosom usporava i sprječava rast i razvoj bakterija. Posebno se preporučuje osobama koje su izložene povećanom fizičkom i psihičkom naporu te u posebnim fiziološkim stanjima – posebno trudnoći i dojenju. Isto tako preporučuje se osobama koje uzimaju antibiotike. Kod mučnina i povraćanja pomaže juha od prosa, a kod dijareje kuhani proso (prethodno tostiran) također će ublažiti navedene tegobe. Proso u prehrani povoljno djeluje i na zdravlje kože, kose i noktiju.
Priprema prosa
Proso je namirnica koje se može pripremati na cijeli niz načina – u slanim jelima i desertima, za doručak u obliku kaše ili kao osnova za zdrave deserte – kreme i pudinge.
Osnovni postupak pripreme sastoji se od sljedećih koraka: ispiranje, cijeđenje, kuhanje – cca 15 minuta u poluklopljenoj posudi. Omjer vode i prosa je 2:1. Nakon kuhanja proso se makne s vatre i pusti da odstoji cca 20 minuta (u otklopljenoj posudi). Potom se začinjava po želji. Ostatke prosa uvijek se može iskoristiti – u salatama, prepržiti s povrćem, s tofuom, pripremiti s mlijekom, medom i cimetom za doručak, dodati u varivo, napraviti desert i dr.
Brašno prosa koristi se uz druga brašna, ali i za “vezivanje” jela umjesto bjelanjka (sadrži dobro topljiva vlakna koja brašnu daju odlično svojstvo vezivanja).