Biti “živ” je mnogo više nego samo “živjeti”. Živjeti može jednostavno značiti ne biti mrtav! U Njemačkoj postoji izreka: “Epitaf prosječnoga Nijemca glasi: umro je u dobi od dvadeset, a pokopan u dobi od osamdeset.” Mada je živio i tih šezdeset godina, on zapravo nije bio živ. Da bih najbolje izrazio ono što mislim pod “biti živim”, podijelio sam tu riječ na njenih pet slova u engleskom jeziku: A – L – I – V – E.

A označava svijest (awareness). Kada smo živi, svjesni smo. Čega smo svjesni? Svjesni smo Boga te našega vječnog odnosa s Njim kao Njegova sluge. Možemo se zaokupiti ovim vječnim odnosom bilo koje minute kad izaberemo svijest o Bogu. Kada smo čega svjesni, tome obraćamo pažnju. Pokušajmo osvjesiti Boga u svojoj neposrednoj okolini. Gospodin je oko nas u Svojoj kreaciji. On je u uređenjima koje radi Svojim ljubavlju ispunjenim rukama. Ovdje je i nosi nam sve što trebamo za duhovni razvoj. On je u Svom svetom imenu, u božanstvima i u srcima Svojih posvećenika. Kako je samo čudesan i milosrdan; a kada imamo svijest, postajemo i zahvalniji.

L označava ljubav (love). Kad smo živi, volimo. Koga volimo? Volimo Boga, Njegova uređenja, Njegovu djecu, sva živa bića. Prelijepi cvijet ljubavi raste kao lotos u jezercu slobode. Malo upozorenje: istinsku ljubav zaustavlja strah. Razvijmo svijest o nepotrebnim strahovima u svom životu te ih se klonimo.

I označava intuiciju (intuition). Kada smo živi, usklađenimo smo sa svojom intuicijom. Naša je intuicija zapravo Gospodinov glas u srcu, Paramatma. Posvećenoj i prijemljivoj duši, Gospodin iznutra stalno daje smjernice, nadahnuće i upute. Naučimo slušati Gospodinov glas i komunicirajmo s Njime.

V označava pobjedu (victorious). Kada smo živi, pobjedonosni smo. Pobjedonosni nad kime? Naša duhovna tradicija uči nas da imamo dvije sklonosti: konstruktivnu i destruktivnu. One su kao dva psa u borbi. U konačnici će jedan pobijediti, ali koji? Onaj kojega njegujemo i hranimo. Stoga, da bismo bili pobjedonosni, moramo razriješiti sve svoje unutarnje sukobe tako što odabremo duhovni put.

označava uzbuđenje (excitement). Kada smo živi, uzbuđeni smo. S čim je povezano naše uzbuđenje? S tim da u svemu vidimo Boga. Naučite Ga susretati ne samo u svetom imenu i knjigama, već i u svojim razmjenama, svojim životnim situacijama. Iznad svega, naše je uzbuđenje povezano s jednom riječju – sa služenjem – jer je ono ključ za kraljevstvo Božje.

Biti duhovno živ znači razviti svijest i oprez. Znači biti pun ljubavi. Znači biti primječiv spram svoje intuicije. Biti živ znači biti pobjedonosan i uzbuđen. Biti živ znači reći “da” pustolovinama duhovnoga rasta u svjesnosti Boga.

Sacinandana Swami

Prethodna objavaSloboda
Slijedeća objavaZapočnite dan zelenim napitkom za detoksikaciju
Sacinandana Swami
Sacinandana Swami, duhovni učitelj, pisac, pustolov i putujući propovjednik. Njegovo je duhovno putovanje kulminiralo u otkriću učenja A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade, osnivača ISKCON-a, ogranka drevne Gaudiya Vaishnava Sampradaye, duhovnog nasljeđa čija učenja datiraju od pamtivjeka. Preveo je Bhagavad Gitu na njemački jezik, redovit je predavač na mnogim institucijama posvećenim rasprostiranju duhovnog znanja, uključujući i Institut za više obrazovanje u Vrindavanu, u Indiji i Bhaktivedanta College u Belgiji. Duhovni je ravnatelj Akademije Veda, međunarodno priznatog univerziteta vedskog nauka, umjetnosti i filozofije u osam zemalja. U njegova objavljena djela spadaju: Nektarski ocean Svetog Imena, Studija Gayatri mantre, Put velikog rastanka, Umijeće preobraženja, Duhovni tonik, Božanska imena…