Zelena stabljika i bijeli cvijet jakog mirisa mnoge podsjeća na Orijent ili Mediteran, a sve na spokoj i blaženstvo. Ulje jasmina potiče optimizam i životnu radost. Stručnjaci za aromaterapiju kažu da sivi dan pretvara u karneval. Mnogi smatraju da on obitelji donosi blagostanje i sreću.

atma.hr – 52
Kako se uzgaja jasmin?

Sadnju jasmina poželjno je obaviti u proljeće pogotovo u kontinentalnom dijelu jer su temperature izuzetno visoke, a opasnost od mraza je minimalna.

Ova biljna vrsta najviše uspijeva u priobalnim mediteranskim područjima, a prilikom sadnje moramo voditi računa da je zemljište dobro izdrenirano, te ga je potrebno dodatno prihraniti, kao i prilikom cvjetanja.

Drenaža je važna jer pomaže biljci da zadrži zdrav izgled i produžuje joj se životni vijek, jer ukoliko bi preskočili ovaj postupak za posljedicu bi imali sušenje biljke, opadanje cvjetova i listova.

Prilikom sadnje trebamo voditi računa da vrh jasmina bude okrenut prema suncu, a njegov korijen bliže sjeni.

Postupak sadnje je sljedeći: iskopa se rupa dubine 50 cm, nakon čega slijedi drenaža, gdje se postavlja drenažni sloj dubine 15 do 20 cm i kao sloj drenaže najčešće se koristi šljunak ili pijesak.

atma.hr – 52
Nakon toga jasmin postavimo 3 cm iznad površine zemljišta i zalijemo vodom.

Što se tiče gnojiva početak ishrane biljke počinje u travnju/aprilu i završava se krajem ljeta.

Pogodna gnojiva koja se koriste su na bazi mineralnih kompleksnih gnojiva. Ona se razblažuju u vodi i na taj način vrši se prihrana.

Zalijevanje

Mora biti umjereno. Iako jasmin voli vlagu moramo biti obazrivi jer prevelika količina vode može dovesti do utapanja biljke, a samim tim do njenog sušenja i propadanja.

bastovanka/stil.kurir