Iskusni vrtlari znaju da postoje dva ispravna načina na koja se sadi rajčica otporna na bolesti. Samo na taj način može odoljeti svim bolestima i vremenskim neprilikama.

atma.hr – 52
Postoje dva ispravna načina na koja se sadi rajčica otporna na bolesti, a oni podrazumijevaju:

Bočno sađenje

Ovo možda izgleda bizarno, ali postoji dobar razlog za to. Rajčica se mora saditi duboko, jer kada je riječ o njoj – sve je u korijenu!

Rajčica pušta korijenje gdje god joj je stabljika zakopana. Čim stabljika rajčice dodirne zemlju, ona će pustiti bijelo sitno korijenje. Rajčica preko korijenja (kao i svaka biljka) uzima iz zemlje ono neophodno za rast i razvoj.

Što dublje zakopate sadnicu rajčice, ona će razviti veći, jači korijen. Što više korijena ima, rajčica će moći apsorbirati više hranljivih tvari i vode. Dodatni korijeni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra.

Ako rano posadite rajčicu duboko u zemlju, ona će ostati netaknuta, jer će ju zemlja zaštititi od hladnog vremena i proljetnog mraza.

Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza?

Vrtlari kažu do dvije trećine biljke rajčice stavite u zemlju kako biste u potpunosti omogućili biljci da razvije jak korijen.

Prvo izmjerite biljku kako biste bili sigurni da ćete napraviti rupu dovoljno veliku prije sadnje – vjerojatno će biti dublja nego što mislite. Najbolje vrijeme za sadnju sadnice rajčice je kada ona naraste na oko 15 do 30 centimetara.

Uklanjanje donjih listova i stabljika nije važno – oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ih ukloniti ako će to olakšati sadnju.

atma.hr – 52
Priprema tla

Uvjerite se da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korijenov sistem neće moći rasti i prodrijeti kroz zbijeno tlo, zbog čega je proces duboke sadnje uzaludan.

Prvo prekopajte zemljište dok ne postane rastresito, a zatim možete dodati i kompost.

Sadnja

Postoje dvije metode pri dubokoj sadnji rajčice: metoda rupe i metoda rovova za sadnju bočno.

Metoda dubokih rupa

Metoda dubokih rupa je najčešća, ali može biti teška na zbijenom tlu.

Rupa treba biti dovoljno duboka da se veći dio stabljike, do malo ispod gornjeg skupa listova, zakopa.

atma.hr – 52
Metoda rova – sadnja bočno

Metoda rova je idealna ako je vaše tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati dovoljno duboku rupu da primi pune dvije trećine biljke rajčice.

Jarak treba biti dubok oko 15 centimetara, s dužinom koja odgovara dvije trećine visine biljke rajčice. Položite biljku rajčice na stranu pod blagim kutom tako da su gornji listovi izloženi, ispunjavajući zemljom oko stabljike.

Biljka će se vremenom ispraviti rastući prema suncu. Nosači, poput greda ili drške, pomoći će rajčici da raste uspravno.

Kada koristite metodu sadnje u rovovima, ili sačekajte da biljka poraste uspravno prije nego što postavite nosače poput kaveza, ili postavite kolac pored horizontalne stabljike i sačekajte da se ispravi prije nego što ju vežete za kolac.

Zalijevanje

Kad posadite rajčicu na vama je da ju lijepo zalijete.

Dobro zalijevanje potiče korijenje da raste i širi se prema dole – upravo to želite iskoristiti kao prednost dubokog sađenja rajčica.

Pobrinite se da dobro zalijevate tijekom vegetacije kako biste održali snažan, zdrav korijenov sistem.

stil.kurir