U znanstvenom svijetu provodi se sve više istraživanja rajčice. Konzumiranje ovog povrća donosi više dobrobiti za zdravlje, nego što znanstvenici mogu opisati, bar za sada. Istraživanja su potvrdila da rajčoca može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.

Rajčica je porijeklom iz Srednje Amerike, a u Europu je stigla nakon kolonizacije Amerike. U početku se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom, jer se mislilo da je otrovna. Od 18. vijeka koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste Talijani i mediteranski narodi. Rajčica je sezonsko povrće, dostupno od svibnja do listopada, ali na našim tržnicama se može naći gotovo tijekom cijele godine, prije svega zahvaljujući plastenicima i staklenicima. U novije vrijeme dosta se i uvozi iz primorskih zemalja.

Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen. Da bi naš organizam imao koristi od ovog antioksidanta, potrebno ga je unositi hranom. Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena, kao rajčica.

Moći likopena

Likopen koji rajčici daje tipičnu crvenu boju, koristan je protiv brojnih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama organizma pod utjecajem različitih čimbenika, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku … U usporedbi s konvencionalno uzgojenim rajčicama, organske sadrže više vitamina C, a dodavanje maslinovog ulja prilikom kuhanja rajčice, povećava asorpciju likopena.

Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala zbog čega djeluje kao moćni antioksidans. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine ​​i DNK od oksidacije. Sve je više medicinskih istraživanja o korisnosti rajčice za ljudsko zdravlje. Može se čak reći da rajčica ima toliko zdravstvenih blagodati da znanstvenici ne stižu objaviti.

Za zdravo srce i cijelo tijelo

Neka od tih istraživanja dokazala su korisnost likopena ne samo u sprječavanju raka već i bolesti srca, kao i visokog kolesterola u krvi. Likopen može spriječiti malignu transformaciju, stanični proces koji opisuje preobrazbu normalne stanice u stanicu raka. Istraživanja polako dokazuju da konzumiranje rajčica i proizvoda od rajčica vrlo vjerojatno može spriječiti oksidaciju seruma lipida i značajno smanjiti rizik od degeneracije makule.

Kontrolira apetit i pomaže u mršavljenju

Kora rajčica je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala. Ovo povrće također utječe i na hormon leptin koji utječe na metabolizam, kontrolira apetit i pomaže u mršavljenju.

Protiv plućnih bolesti

Također, rajčica je veliki izvor kalija i vitamina: A, C, E i folne kiseline. Stručnjaci sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da karotenoida od koga najviše ima beta karotena, ima više u organski uzgojenoj rajčici, nego u konvencionalno uzgojenoj. Beta karoten iz kojeg se stvara i A vitamin izuzetno je jak antioksidans i štiti kožu od oštećenja na suncu. Studije su pokazale da konzumiranje rajčice smanjuje rizik i od tumora jajnika, astme i kroničnih plućnih bolesti.

Kuhana korisna koliko i svježa

Zanimljivo je da je rajčica zdrava ne samo u svježem, nego i kuhanom obliku. Kod kuhanja, iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se – nasuprot očekivanjima. Iako je već bilo napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja rajčice na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvaćaju, da potpuni potencijal rajčice još nije razotkriven.

http://namirnice.ba/magazin/paradajz-velicanstveni-rajski-superplod-protiv-raka-i-mnogih-drugih-opakih-bolesti/