Foto: pixabay.com

Hortenzije su omiljeno cvijeće koje možemo pronaći u dvorištu naših baka, a ako ste se nekada zapitali kako su jedne godine ljubičaste, jedne plave, a one treće ružičaste – odgovor je u jednom triku. Isprobajte, uspijeva svaki put!

atma.hr – 52
Hortenzija (Hydrangea) je višegodišnja biljka koja raste u obliku grma, a prepoznatljiva je po velikim, loptastim cvjetovima u bojama od tamno ljubičaste do svijetlo ružičaste boje.

One su omiljeno cvijeće koje možemo pronaći u dvorištu naših baka, a ako ste se nekada zapitali kako su jedne godine ljubičaste, jedne plave, a one treće ružičaste – odgovor je u jednom triku.

Naime, boja cvjetova hortenzije uvjetovana je s pH vrijednošću zemljišta. Plavi cvjetovi hortenzije pojavljuju se na kiselom tlu dok su bijeli i ružičasti cvjetovi karakteristični za alkalno ili neutralno zemljište.

Kisela tla s pH nižim od 5.5 obojit će cvjetove u plavo dok će zemljišta s pH višim od 5.5 obojiti ružičaste, a ponekad i crvene cvjetove.

Neutralno tlo stvarat će kombinacije plavih i ružičastih cvjetova. Na bijele cvjetove, pH zemljišta nema utjecaja pa će bijeli cvjetovi ostati takvi kakvi jesu, bez promjena.

atma.hr – 52
Kako promijeniti boju hortenzijama?

Ako želite da vaša hortenzija ima plavo – ljubičaste cvjetove, zemljište oko nje mora biti više kiselo.

Kiselo zemljište će pomoći da se aluminij prenese u biljke što će uvjetovati plavu boju. Zapravo, plavi cvijet može se dobiti i ako hortenziju svakih 7 do 14 dana zalijevate već spomenutim aluminij sulfatom.

Isto se može postići ako se tlu dodaju borove iglice, talog od kave i slično.

Ako je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Organsko gnojivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište.

Organsko gnojivo možete napraviti od ostataka iz vaše kuhinje kao što su talog od kave, kora od banane.

Zemljištu možete dodati pepeo ili posebna gnojiva tome namijenjena na bazi fosfora.

stil.kurir