Njena filozofija spremanja je povezana s šintoizmom jer naglašava važnost energije ili duše stvari (kami) s pravim načinom življenja (kannagara). Glavne pouke koje od nje možemo naučiti su “Poštuj svoju imovinu i Pospremanje može biti put do blaženstva”.

atma.hr – 78
Kondo smatra da stvari čuvamo iz emocionalnih razloga – iz straha od budućnosti ili veza s prošlošću. Umjesto toga, savjetuje da slavimo sadašnji trenutak i oslobodimo se tereta prošlog i budućeg vremena, koji nas sprečavaju da budemo spokojni i rasterećeni – sada.

U slučaju da niste čuli za Marie Kondo, ovo je suština: sa svojom malom tirkiznom knjigom, “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život: japanska umjetnost raščišćavanja i organiziranja“, Kondo je pokrenula ludilo raščišćavanja širom svijeta.

Njezina knjiga raščlanjuje njen radikalni, dvostruki pristup pospremanju. Prvo, stavite ruke na sve što posjedujete, zapitajte se izaziva li to radost u vama, i ako to ne čini, zahvalite se na službi i riješite se toga.

Drugo, nakon što ostanu samo stvari koje vam najviše pružaju radost, stavite svaki predmet na vidljivo mjesto, dostupno, gdje ga je lako dohvatiti, a zatim vratiti natrag. Tek tada, kaže Kondo, kada  dostignete nirvanu pospremanja, nikada više nećete morati čistiti.

Sve je to zvučalo predivno. Ali kao zaposlena majka jedva mogu pratiti zahtjeve svakodnevnog života (Rublje! Kupnja namirnica! Rokovi!). Ali kad sam pročitala knjigu Marie Kondo, bila sam potpuno oduševljena. Ispostavilo se da pospremanje može biti put do blaženstva. Evo što sam naučila.

atma.hr – 39

Riješite kategorije, ne prostorije

Uvijek sam rješavala nered po sobama – prvo ured pa spavaća soba, itd. Umjesto toga, prvo pravilo Marie Kondo je da se uredi po kategorijama – riješite sve knjige odjednom, na primjer, inače ćete nastaviti puzati iz sobe u sobu i nikada nećete obuzdati nered.

Savjetuje da se počnete s odjećom, budući da je to najmanje emocionalno opterećena stvar (slijede knjige, stare fotografije mnogo kasnije) pa čim sam uhvatila slobodno poslijepodne, to je upravo ono što sam učinila.

Poštujte svoju imovinu

Sada kad su mi se oči otvorile, shvatila sam da su moji ormari u kaosu. Sve je podleglo miješanom neredu. Kondo traži da uzmete u obzir osjećaje svoje odjeće: je li sretna što je zgnječena u kutu police ili natovarena na vješalice?

Jesu li vaše ​​čarape oduševljene što su sklupčane u lopticu? Zvučalo je čudno kad sam to pročitala, ali odjednom mi je sva odjeća izgledala posve nesretna.


Widget not in any sidebars

Nostalgija nije vaš prijatelj

Kad sam počela prazniti ormare, otvorila sam kutije ispunjene pismima i starim fotografijama. Ozbiljna pogreška. Kondo zna o čemu govori kada inzistira da se usredotočite samo na kategoriju stvari. Pročitate jedno staro pismo i odjednom se spustite u zečju rupu nostalgije.

Da budem iskrena, vjerojatno sam odugovlačila. Teoretski, kupila me ideja da živim isključivo s odjećom koja mi daje radost, ali još uvijek me mučilo: što će mi ostati? Hoću li imati što nositi na poslu? Hoću li morati žrtvovati stvari koje volim, sve zbog raščišćavanja. Ako započnete s raščišćavanjem, ne gubite vrijeme kao ja.

atma.hr – 39

Pročišćavanje stvara tako dobar osjećaj

Od tada sam slijedila savjet Marie Kondo, skupila sam svu odjeću i stavila je na jednu ogromnu hrpu. Dok sam obično slagala odjeću samo kad sam imala dugi telefonski poziv – danas nisam trebala ni slušati glazbu. Kanalizirajući Kondo, koja je izgovarala molitvu prilikom ulaska u kuću klijenta, zapalila sam svijeću, izrekla nekoliko molitvi i počela kopati po planini odjeće.

Kad sam započela s poslom, shvatila sam da je mnogo lakše i zabavnije nego što sam mislila. Ovo pitanje radosti daje vam dopuštenje da otpišete bezbojne košulje kupljene na rasprodaji, haljine kojima je davno prošlo njihovo najbolje vrijeme, suknje koje uvijek čudno padaju. Shvatila sam da imam mnogo stvari koje su se u teoriji doimale sjajnim, ali zapravo nisu bile moj stil – one bi bolje izgledale na nekom drugom tijelu ili u tuđem životu.

Šest sati kasnije, napunila sam 12 vrećica s odjećom koja nije bila radosna. Umjesto panike, osjetila sam olakšanje – 12 puta sam bila lakša. Osjećala sam to kao dobru karmu: najbolje stvari otišle su u second hand shop, a pristojne stvari poklonjene su u dobrotvorne svrhe, kako bi vidjele novi, nadamo se bolji život.

atma.hr – 78
Složite, ne vješajte

Jednom kada se riješite stvari koje želite odbaciti – i samo tada – možete odlučiti gdje će preostale stvari ići. Umjesto da visi u ormaru, Kondo misli da bi bilo mnogo bolje našoj odjeći (ili kako bi ona rekla, odjeća bi bila sretnija) kada bi bila složena u komodi.

Prije nisam uopće koristila komodu, ali sada, nakon što sam počela s četiri prelijevajuća ormara, nisam imala dovoljno odjeće da napunim jedan jedini ormar. Hlače i šalove koji su sada bili namijenjeni komodi, počela sam slagati po posebnoj tehnici Marie Kondo.

one kings lane catescloset CATE FOLD COLLAGE
Evo osnovnog vertikalnog načina slaganja, koji se može primijeniti na sve, od majica do čarapa. Prvo napravite dugi pravokutnik, a zatim smotajte odozdo prema gore u mali paket.

atma.hr – 39

Složite!

Tehnika vertikalnog slaganja čini da je sve lako uočiti i teško je zabrljati (ne gurate cijelu hrpu svaki put kad nešto izvadite ili stavite nešto natrag). Na ovaj način složena odjeća izgleda uredno, kao origami od tkanine.

Kako bi ovi mali presavijeni paketi ostali uredni, Kondo predlaže korištenje kutija za cipele koje će dijeliti ladice. Manja kutija savršena je za šalove, a duboka se može staviti na donju ladicu za džempere.

one kings lane catescloset folded shirts drawer

Zaljubite se u svoj ormar

Zato ljudi postaju oduševljeni metodom Marie Kondo. Nakon što riješite nered i složite stvari, vaše haljine i suknje – zabavne stvari, budimo iskreni – mogu vidjeti svjetlo dana. Između komada postoji prostor za disanje, tako da se više ne morate nespretno boriti s vješalicama.

Sve to znači da ćete biti radosniji – samo ćete otvoriti svoj ormar i uzeti ono što vam je potrebno, bilo da se spremate ujutro za posao ili planirate otići na zabavu.


Widget not in any sidebars
one kings lane catescloset finished closet
Kondo savjetuje vješanje odjeće na način da se linija penje prema gore – to dodaje optimizam.

Ponovno otkrijte svoj stil

Godinama sam nosila istu kombinaciju pouzdanih komada koje bih brzo dohvatila, jer mi se nije dalo uvući dublje u ormar. A tu je još mnogo toga – možda zato što sam odrasla u blizini oceana, slaba sam na tirkiznu i ružičastu boju i volim kolorit i ljetni print.

Gotovo sam zaboravila na te boje u dnevnoj utrci da što prije izjurim kroz vrata.

Mojih šest najdražih rezultata, mjesec dana kasnije

# 1 Oblačenje više nije posao

Kopanje kroz pretrpani ormar bilo je bolno.

Sada moj ormar izgleda bogatiji, napunjen je dobrim stvarima koje me oduševljavaju.

atma.hr – 39

# 2 Identificirala sam prave rupe u svom ormaru

Ispostavilo se da posjedujem samo jedan par sandala koje volim i da nemam traperice koje me doista vesele.

Sada, umjesto da impulzivno kupujem i dolazim kući s nečim što već imam, doista znam što moram tražiti.

# 3 Skupljam stvari koje doista volim

Ovaj me je proces učinio izbirljivom, a pošto ne trošim više novac na svakakve nepotrebne stvari, uspjela sam napraviti još uzbudljivije kupovine: bogatu haljinu do poda, predivan Matteo jorgan koji sam uvijek htjela, šarenu kutijicu od školjke gdje držim moje omiljene naušnice.

# 4 Stvari izgledaju bolje kada se prema njima odnosite s poštovanjem

Ponekad poštivanje nečega znači otpuštanje. Dadilja mog sina uzela je nekoliko šalova koji su bili skupljeni u tužnu hrpu i vezala ih u prekrasne marame.

Njihov sadašnji izgled razvedrit će i najturobnije jutro.

atma.hr – 78
# 5 Čišćenje je mnogo lakše

Da, još uvijek moram čistiti – pogađam – samo najpošteniji, ekstremni praktičari metode Marie Kondo “nikada više neće morati čistiti.”

Ali sada kada je sve uredno, čišćenje je mnogo manje i rjeđe.

# 6 Sve vrste odluka odvijaju se bez napora

To je možda najbolje od svega: Kad pogledate stotine stvari i zapitate se pružaju li vam radost, donošenje odluka postaje mnogo lakše: koju knjigu ćete pročitati, koje projekte želite ostvariti, što napraviti za večeru, treba li reći ‘da’ ili ‘ne’ mnogim neobaveznim obvezama koje nam se serviraju.

Ne mogu čekati da se pozabavim drugom kategorijom: knjigama. Samo čekam još jedno slobodno poslijepodne.

Cate La Farge Summers

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja