Štete od ovih strašnih poplava su ogromne, ali što dalje? Ima li i koliko spasa za poplavljeno kućanstvo? Poplave u kući, stanovima ili poslovnim prostorima definitivno stvaraju velike štete ali ispravnim i odlučnim postupanjem možemo ublažiti posljedice i naknadnu štetu. Većinu posla možemo obaviti sami, priručnim svakodnevnim sredstvima i opremom. Ovdje vam donosimo kratke upute za postupanje nakon poplave u prostoru, kako smanjiti štetu i prije svega sačuvati zdravlje stanara! Smanjite štetu, djelujte brzo – spriječite nastanak plijesni! Dijelite dalje.

Najveća opasnost kod poplave u kući predstavlja brzi razvoj algi, gljivica i plijesni kojima je dovoljno 48 sati da se razviju i započnu štetno djelovanje.

Alge, gljivice i plijesni djeluju štetno na zdravlje ljudi, izazivaju infekcije, astmu, alergijske reakcije i brojne druge bolesti još dugo nakon poplava.

Poplave donose i nečistoće koje doprinose štetnom djelovanju i razvoju mikroorganizama. Namještaj i parkete teško je spasiti – zato prvo zdravlje!

Čišćenje i dezinfekcija prostora

…prvo je što moramo učiniti nakon ispumpavanja vode i odbacivanja uništenih stvari.

atma.hr – 52
Postupak čišćenja prostora nakon poplave u kući:

Uklonite vodu ispumpavanjem.

Pozovite agenta osiguranja za popis štete, fotografirajte prostor i oštećenja.

Uklonite tepihe, madrace i prostirke, bolje ih bacite jer se u natopljenim tepisima i drugim tekstilnim materijalima razvijaju i najopasniji mikroorganizmi.

Odjeću treba odmah oprati i dobro osušiti. Nakon pranja i sušenja odjeću spremite dalje od poplavljenog prostora!

Odvojite i osušite drvene predmete!

Komadi namještaja od punog drva – masive možda se mogu spasiti. Namještaj odvojite od mokrog poda aluminijskom folijom (plastična folija ne dozvoljava isparavanje vlage). Operite nečistoće sredstvima za čišćenje drveta ili parketa te dobro osušite krpom ili papirnim ubrusima. Izbjegavajte sredstva na bazi klora jer ćete uništiti površinu drveta.

Namještaj od iverice uglavnom je uništen nakon poplave i bacite ga što prije jer se natopljena iverica nemože popraviti ili je popravak skup i ne isplati se.

Madrace, ležajeve i tapecirani namještaj najbolje je baciti, poplava stvara veliku štetu ali zdravlje je najskuplje! Gotovo je nemoguće potpuno očistiti i dezinficirati kauč, madrac ili tapeciranu fotelju! Poplavljeni tapecirani namještaj izvor je bolesti i treba ga se odmah riješiti.

Jastuke i prekrivače bacite!

Kućanske aparate treba povjeriti servisima, neki se možda mogu spasiti!

Električne instalacije treba provjeriti elektro instalater i dati procjenu štete.

Laminate odmah uklonite, ako je poplava trajala nekoliko sati, parketi će početi bubriti, bolje ih je što prije ukloniti da se omogući čišćenje i sušenje podne glazure. Podignute i valovite parkete nemoguće je ispraviti, takvi parketi se vade i bacaju.

Vrijedne knjige i dokumente zamrznite u zamrzivaču!

Smrzavanjem dehidriramo – isušujemo vlagu iz papira, listovi se lakše odvajaju i zaustavlja se propadanje tiska papira! Knjige i dokumente ostavite u zamrzivaču nekoliko dana do nekoliko tjedana. Smrzavanjem isto tako spriječavamo pojavu plijesni i gljivica u celuloznim materijalima.

Sve navedeno treba napraviti u što kraćem roku kako bi se što prije pristupilo čišćenju i dezinfekciji zidova!

Djelujte brzo i odlučno!

Kada ste uklonili uništene i oštećene stvari i podne podloge, treba pristupiti čišćenju i dezinfekciji zidova i podova.

Postupak čišćenja zidova nakon poplava:

Koristite zaštitne rukavice, obuću i maske za disanje oznake N95, imate posla sa štetnim mikroorganizmima i kemikalijama!

Grubo ostružite nečistoće sa zidova i podova, koristite lopate, četke, visokotlačne perače i usisavače za vodu. Skinite što više slojeva boje sa zida, to će ubrzati isušivanje zida i olakšati popravke nakon isušivanja.

Parni čistači su odlični za čišćenje i dezinfekciju nakon poplava, profesionalni se teško nabavljaju pa će i manji kućni poslužiti uz više truda i vremena.

Višak vode uklonite brisanjem.

Ako nemate parni čistač, možete zidove i podove čistiti četkom i otopinom sredstva za dezinfekciju (izosan). Treba oprezno koristiti kućna sredstva na bazi klora! Profesionalna sredstva za dezinfekciju potražite u ljekarni.

Zidovi i podovi se nakon čišćenja četkom i vodom mogu poprskati rastopinom sredstva za dezinfekciju ( prskalicom za cvijeće, ručnom ili leđnom).

Nakon čišćenja i dezinfekcije možete započeti isušivanje prostora

Kada je prostor detaljno očišćen i dezinficiran, može se započeti sa isušivanjem opremom za isušivanje ili prirodnim putem (vjetrenjem). Postupak strojnog isušivanja sa profesionalnom opremom traje tri do četiri tjedna, Vjetrenjem, uz dobre vremenske prilike trebati će pričekati 3 – 8 mjeseci ovisno o godišnjem dobu. Kućni odvlaživači zraka manje snage kakve možemo kupiti u trgovinama pomoći će ali njihova uglavnom snaga nije dovoljna za adekvatno isušivanje zida nakon poplava.

Ako se voda nalazi u izolaciji ispod podne glazure – potrebna je specijalna oprema za vakumsko isušivanje izolacija i glazura.

Ne isušujte prostor prije detaljnog čišćenja i dezinfekcije!

Čistiti i dezinficirati treba odmah, čim prije, “na mokro”. Tako lakše čistimo i ne dozvoljavamo širenje spora i prašine po prostoru. Istovremeno, manja je opasnost od udisanja štetnih čestica! Ne postavljajte isušivače prije čišćenja i dezinfekcije.

Ako je hladno, ne grijte prostor prije dezinfekcije!

Grijanjem se ubrzava razvoj štetnih mikroorganizama. Greška je grijati prostor radi isušivanja prije čišćenja i dezinfekcije ili isušivati prostore samo grijalicama bez odgovarajućeg provjetravanja ili strojnog isušivanja.

Ne gletajte i ne bojite zidove do potpunog isušivanja!

atma.hr – 52
Razne glet mase i boje zatvaraju pore te se zidovi sporije suše, dobro je već za vrijeme čišćenja ostrugati što više boje sa zida! sve što bubri i odvaja se treba što prije ukloniti i time ubrzati sušenje. Za vrijeme sušenja pojavljivati će se kristali minerala na površini, ove kristale skidajte struganjem i odlažite što dalje od kuće. na mjestima gdje su oštećenja žbuke dublja, najbolje je ukloniti svu žbuku do zida, pričekati isušivanje i sanirati posebnim materijalima za sanaciju vlažnih zidova. Bojajte zidove kada ste potpuno sigurni da su zidovi suhi! Za provjeru vlažnosti zida možete konzultirati specijalizirani servis.

aerotehna.hr/prenosi: dnevno.hr