Alkoholni ocat najbolji je za čišćenje kuhinje i kupaonice jer je bezbojan i nema jak miris, a prirodni sapun od natrijevog karbonata i soda lako uklanjaju mrlje s odjeće. Prirodni čistači jednako su efikasni, a manje zagađuju. Ocat je zaista odlično sredstvo za čišćenje jer djeluje dezinfekcijski i ne može se pokvariti – čak i ako se malo zamuti, svejedno je upotrebljiv. Octena kiselina iz octa ubija i opake bakterije kao što su salmonela i E. coli pa je nerazrijeđenim alkoholnim octom dobro prebrisati daske za rezanje i kuhinjske površine.

atma.hr – 52
Njime možete očistiti i teško dostupna mjesta poput rešetki grijalica, ventilatora i klima-uređaja.

Kamenac s glave tuša možete očistiti tako da je uronite u vrećicu do pola napunjenu alkohonim octom i ostavite sat vremena.

Za ribanje posuđa pomiješajte jednaku količinu soli i brašna te dodajte tek toliko octa da biste dobili pastu. Pastom izribajte unutrašnjost i vanjski dio posuđa pa ga isperite toplom vodom.

A za čišćenje odvoda kroz lijevak u odvod uspite 100 g sode bikarbone, zalijte s 200 ml octa i začepite odvod. Nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom iz slavine i odvod će ugodno mirisati.

Eko sredstvo za čišćenje kupatila

Sastojci za 1 litru: alkoholni ocat (cca 4 dl), 30-ak kapi eteričnog ulja po želji (dobri su limun, čajevac, kadulja, lavanda), 2 žlice ribanoga prirodnog sapuna po želji, voda (cca 6 dl)

Priprema: Bocu s raspršivačem (cca 1l) do 1/3 napunite alkoholnim octom pa dodajte eterična ulja koja dezinficiraju te uništavaju gljivice, viruse i bakterije.

U vodi (trebati će vam količina da možete bocu napuniti do vrha) rastopite ribani sapun i ulijte u bocu.

Ovo sredstvo može poslužiti za pranje svih površina i skidanje kamenca.

atma.hr – 52