atma.hr – 52
Orhideja phalaenopsis – jedna je od najljepših sobnih biljaka. U pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvjetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati rade li nešto pogrešno.

U ovom članku uspesnazena.com donosi zašto orhideja ne cvjeta i i kako se to može popraviti.

Prosječna duljina cvatnje orhideje phalaenopsis  je 3 mjeseca. Obično cvjeta dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvatnje može biti odgođena i za nekoliko mjeseci.

Kako bi uživali u češćem cvjetanju ove biljke pomoći će sljedeći savjeti.

atma.hr – 39

♦ Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite je preko noći na prohladno mjesto (do 15 stupnjeva)

♦ Smanjiti količinu dušika u prihrani. Fosfor treba imati prednost, jer u stvari, on stimulira cvatnju.

♦ Vlažiti zrak oko biljke.

♦ Premjestite biljku na 5 dana na tamno mjesto. Kroz tri tjedna orhideja treba pustiti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.

♦ Umjesto zalijevanja preporučuje se da se u lonac s orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvjetati.

♦ Ako primijetite da kod nerascvjetale orhideje aktivno rastu korijenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvjetati. Budite strpljivi.

atma.hr – 75Najbitnija stvar je – osigurajte svojoj biljci odgovarajuću njegu. Ona voli puno svjetlosti i plaši se pretjerane vlage. Za vrijeme cvatnje zalijeva se po malo, dva puta tjedno, a za vrijeme mirovanja – dovoljno je i jednom tjedno.

Možda imate svoje tajne pri održavanju ove ljepotice, ne zaboravite da ih podijelite s nama u komentarima.

uspesnazena.com

60 OSHO – STRAH

OSHO - STRAH

Kako razumjeti i prihvatiti životnu neizvjesnost

„Promatrajte sve svoje postupke, sva svoja uvjerenja i otkrijte da li su zasnovani na stvarnosti, iskustvu, ili na strahu. Sve što je zasnovano na strahu se treba odmah odbaciti, bez ikakvog premišljanja. To je samo oklop.“

U ovoj knjizi Osho istražuje strah, od refleksne reakcije na fizičku opasnost do racionalnih i iracionalnih strahova uma. Potrebno je shvatiti strah, uvidjeti korijene straha, vjerovati sebi i drugima, anulirati strah – da bi se živjelo u potpunosti. Na kraju knjige su meditativni eksperimenti kao pomoć za uspostavljanje novog odnosa sa strahom.

4 KOMENTARA

  1. Ja ne pratim vremenski period zalevanja.
    Ja zalevam biljku onda kad plasticna pisuda nije vise orosena i korenje poprimi sivkastu nijansu.Znaci imam 4 orhideje.Svaka nije posadjena u istoj kori tako da i ne suse se istovreneno.

  2. Ja imam oko 200-stinjak orhideja,svima su uvjeti jednaki.komentari gore su ok što ste naveli.Jedino čime se ne slažem je dodavanje leda i stavljanje biljke u mrak,to po meni nije logično jer ne vjerujem da to može pomoći.
    Svoje biljke u zimsko vrijeme samo zalijem da dobiju potrebnu vlagu, ljeti ih potapam na pola sata dva puta tjedno i sve su zdrave i zahvalne za tretman koji dobiju.

  3. Moja orhideja ima dovoljno svetlosti ali cvjetovi opadaju.Zaljevam je jednom sedmicno.Svi komentari su ok.Dobto dodju da misljenja razmijene.

    • Na koji nacin ju zalivate? Ja potapam jednom nedeljno sat vremena drzim u vodi. Zimi ako nije vruce u prostoriji cak jednom u dva tjedna potpim. Onda ostavim da se iscede. Ne drzim je na prozoru ali imaju dovoljno svetlosti.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here