Orhideja phalaenopsis – jedna je od najljepših sobnih biljaka. U pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvjetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati rade li nešto pogrešno. Evo zašto orhideja ne cvjeta i i kako se to može popraviti.

atma.hr – 78
U ovom tekstu, uspesnazena.com donosi zašto orhideja ne cvjeta i i kako se to može popraviti.

Prosječna duljina cvatnje orhideje phalaenopsis  je 3 mjeseca. Obično cvjeta dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvatnje može biti odgođena i za nekoliko mjeseci.

Kako bi uživali u češćem cvjetanju ove biljke pomoći će sljedeći savjeti.

♦ Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite je preko noći na prohladno mjesto (do 15 stupnjeva)

♦ Smanjiti količinu dušika u prihrani. Fosfor treba imati prednost, jer u stvari, on stimulira cvatnju.

♦ Vlažiti zrak oko biljke.

♦ Premjestite biljku na 5 dana na tamno mjesto. Kroz tri tjedna orhideja treba pustiti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.

atma.hr – 75
♦ Umjesto zalijevanja preporučuje se da se u lonac s orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvjetati.

♦ Ako primijetite da kod nerascvjetale orhideje aktivno rastu korijenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvjetati. Budite strpljivi.

Najbitnija stvar je – osigurajte svojoj biljci odgovarajuću njegu. Ona voli puno svjetlosti i plaši se pretjerane vlage. Za vrijeme cvatnje zalijeva se po malo, dva puta tjedno, a za vrijeme mirovanja – dovoljno je i jednom tjedno.

Možda imate svoje tajne pri održavanju ove ljepotice, ne zaboravite da ih podijelite s nama u komentarima.

uspesnazena.com

atma.hr – 78
4 KOMENTARA

  1. Ja ne pratim vremenski period zalevanja.
    Ja zalevam biljku onda kad plasticna pisuda nije vise orosena i korenje poprimi sivkastu nijansu.Znaci imam 4 orhideje.Svaka nije posadjena u istoj kori tako da i ne suse se istovreneno.

  2. Ja imam oko 200-stinjak orhideja,svima su uvjeti jednaki.komentari gore su ok što ste naveli.Jedino čime se ne slažem je dodavanje leda i stavljanje biljke u mrak,to po meni nije logično jer ne vjerujem da to može pomoći.
    Svoje biljke u zimsko vrijeme samo zalijem da dobiju potrebnu vlagu, ljeti ih potapam na pola sata dva puta tjedno i sve su zdrave i zahvalne za tretman koji dobiju.

    • Na koji nacin ju zalivate? Ja potapam jednom nedeljno sat vremena drzim u vodi. Zimi ako nije vruce u prostoriji cak jednom u dva tjedna potpim. Onda ostavim da se iscede. Ne drzim je na prozoru ali imaju dovoljno svetlosti.