Ako vam je dosta kupovanja raznih sredstava za čišćenje napravite svoje vlastito. U bočicu s raspršivačem ulijte alkoholnog octa, razrijedite vodom i dodajte deterdženta za posuđe i imate vlastito univerzalno sredstvo za čišćenje. Muče vas neugodni mirisi u vašem domu, začepio vam se odvod, mačka vam se penje po omiljenom namještaju, cvijeće u vazi vam brzo odumire… Evo još nekoliko zanimljivih načina kako možete iskoristiti ocat.

  1. Ako imate začepljene odvode, nalijte octa u sudoper, uspite šalicu sode bikarbone i pričekajte da burna reakcija prođe. Kada se prestane pjeniti, isperite vrućom vodom. Začepljenje i neugodni mirisi trebali bi nestati. Vrijedi napomenuti kako ovo ne djeluje kod teških začepljenja kada biste trebali pozvati profesionalca u pomoć.
  2. Ako je ostao trag od samoljepljive vrpce na vratima, bez brige. Poprskajte otopinom alkoholnog octa, pričekajte nekoliko minuta pa s lakoćom uklonite ljepilo.
  3. Muči vas neugodan miris iz kante za smeće, čak i nakon što ste je ispraznili? Krišku kruha natopite alkoholnim octom. Na papirnatom ručniku je ostavite u kanti za smeće preko noći. Ujutro izbacite kruh, a s njim i neugodan miris iz kante!
  4. Ako vam je dosta kupovanja raznih sredstava za čišćenje, napravite svoje vlastito. U bočicu s raspršivačem ulijte alkoholnog octa, razrijedite vodom i dodajte deterdženta za posuđe i imate vlastito univerzalno sredstvo za čišćenje.
  5. Voćnih mušica riješite se tako što ćete jabučni ocat uliti u čašu koju ćete prekriti prozirnom folijom. Na foliji izbušite nekoliko rupica i vaša klopka za muhe je gotova. To napravite samo ako vam je ugroženo zdravlje i higijena prostora. Prije toga pokušajte ne ubiti muhe nego ih svojim motoričkim vještinama izvesti iz kuće.
  6. S otopinom 1/4 alkoholnog octa i 3/4 vode u bočici s raspršivačem poprskajte zgužvanu majicu. Kada se osuši, većina nabora biti će ispravljena.
  7. Želite li spriječiti svoju mačku u daljnjem grebanju namještaja, poprskajte njeno omiljeno mjesto za grebanje octom. Mačke mrze ocat i ubuduće će izbjegavati to mjesto.
  8. Produžite život cvijeću u vazi dodajući malo jabučnog octa u vodu. Očistite naočale mekom krpom i s malo alkoholnog octa.
  9. Imate problema sa čišćenjem naočala? Uzmite mekanu krpu i posprejajte s octom. To će otkloniti sve mrlje i učiniti staklo kristalno čistim.
  10. I konačno, ako vaši lonci i tave imaju neke mrlje koje teško nestaju jednostavno stavite tavu na štednjak, ulijte čašu octa i isto toliko vode, neka prokuha i ostavite da kuha još 5 minuta i vaše će posuđe biti poput novog.