Jedan od većih problema prilikom konzumiranja voća i povrća predstavlja čišćenje njegove površine od nečistoća, kemikalija, prašine i drugih supstanci koje se zalijepe po njihovoj površini. Samo pranje vodom prije upotrebe često nije dovoljno. Ovo se posebno odnosi na voće koje je teško oprati pojedinačno kao što je grožđe, jagode, borovnice i sl. Donosimo vam učinkovitoi jednostavno riješenje ovoga problema.

Uzmite veliku posudu i napunite je vodom. U vodu dodajte ocat (najbolje jabučni) u omjeru najmanje 1:10 (na 5 litara vode pola litre octa). Promješajte dobro vodu i ocat te ubacite voće i povrće unutra. Voda treba biti sobne temperature. Ako je voda hladna ugrijte je prvo na sobnu temparaturu prije postupka.

Ostavite voće ili povrće u ovoj rastopini 10-15 minuta. Sve zajedno možete promiješati par puta. Nakon 10-15 minuta izvadite voće ili povrće i operite ga čistom vodom.

Vidjećete kako je rastvor prljav nakon postupka. Sve kemikalije, pesticidi, nečistoće i bakterije ostat će u njemu. Kod nekih vrsta voća kao što je jagoda ili drugo lako kvarljivo voće, ova će metoda produžiti njihov vijek trajanja za nekoliko dana.

Istu tekućinu možete koristiti par puta u toku jednog dana nakon čega ju je potrebno baciti. Ukoliko znate da se radi o više prskanom voću povećajte količinu octa u otopini.

ZdravljeBEZdoktora