Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Neurobiolozi neprestano proučavaju sivu masu u našoj glavi i tvrde da znaju što je potrebno da bismo bili sretni, piše uspesnazena.com.

Američki neurobiolog Alex Korb objašnjava svoje stavove o tome:

1. Glavno pitanje

Ako ste klonuli duhom, postavite sebi važno pitanje: Za što sam zahvalan sudbini?

Pa dobro, sve je to lijepo, reći ćete vi, ali zar osjećaj zahvalnosti stvarno ima biološki efekt na mozak? Zapravo ima.

Znate li kako djeluje antidepresiv bupropion? On stimulira stvaranje neurotransmitera dopamina. Kao i osjećaj zahvalnosti.

A znate li kako djeluje fluoksetin? Stimulira neurotransmiter serotonin. Isto kao osjećaj zahvalnosti.

Da, jedan od glavnih efekata zahvalnosti je porast razine serotonina. Kad razmišljate o tome na čemu ste zahvalni sudbini, usredotočujete se na ono pozitivno u životu. To je jednostavan način da povećate proizvodnju serotonina u mozgu.

atma.hr – 75
2. Govorite o svojim negativnim osjećajima

Osjećate se loše? Definirajte svoje stanje.

Što je to – tuga, zabrinutost, nezadovoljstvo?

Već to je dovoljno da se osjetite bolje! Mislite da je ovo besmislica? Vaš mozak misli drugačije.

Prilikom jednog istraživanja, ispitanicima su pokazivali fotografije ljudi s različitim izrazima lica i mjerili reakcije mozga. Sasvim očekivano, amigdala je reagirala na prikazane emocije.

Međutim, kada je od ispitanika zatraženo da imenuju te emocije, aktivirao se ventrolatorni prefrontalni korteks mozga, dok je aktivnost amigdale opala. Drugim riječima, imenovanje emocija smanjuje njihov utjecaj na čovjeka.

3. Donesite odluku

Jeste li nekad donijeli odluku i zatim osjetili olakšanje? Nije to slučajno.

Neurobiologija pokazuje da donošenje odluka smanjuje zabrinutost i uznemirenost, a također pomaže u rješavanju problema.

Prilikom donošenja odluka, stvaramo namjere i postavljamo ciljeve. Sve to pozitivno djeluje na prefrontalni korteks, što smanjuje zebnju i nemir. Osim toga, donošenje odluka pomaže u smanjivanju aktivnosti strijatuma (bazne ganglije), koji nas obično usmjerava na negativne impulse i radnje.

I konačno, donošenje odluka mijenja našu percepciju svijeta, a to pomaže da se pronađe rješenje problema i smiri limbički sistem.

atma.hr – 75
4. Približite se ljudima

U okviru jednog istraživanja, sproveden je ogled u kojem su ispitanici igrali kompjutersku igru dobacivanja lopte. Jedan sudionik je bacao, a drugi vraćao loptu. Čovjek je zapravo sjedio samo s jedne strane ekrana, a loptu je vraćalo računalo, ali je sudionicima rečeno da likovima na ekranu upravljaju stvarni ljudi.

Što se dogodilo kada su ti „drugi ljudi“ odbili vratiti loptu? Mozak ispitanika reagirao je na isti način kao na fizički bol. Naš mozak zapravo reagira na odbacivanje isto kao na slomljenu nogu!

Društveno odbacivanje uključuje prednji korteks i centralni dio mozga – isto kao fizički bol.

Drugim riječima, mozgu su izuzetno važni odnosi s drugim ljudima. Želite li ih podići na višu razinu? Fizički se približite ljudima – naravno, samo bliskima.

uspesnazena.com

atma.hr – 39