Foto: Unsplash

Živimo u užurbano doba koje karakterizira urbanizacija i materijalizam. Rijetko smo povezani s drugim ljudima, a još rjeđe sa prirodom. Odmaknuli smo se od onoga od čega smo nastali i potisnuli smo onaj zdravi animalistički i dječački dio sebe koji želi skakati, istraživati, pjevati ili pak sjediti na suncu i samo ”biti”.

Baš zbog neaktivnosti u tom smislu mi smo depresivni, anksiozni, boli nas glava, leđa, kukovi, generalno se ne osjećamo kako bismo se voljeli osjećati…
Naše sveopće psihofizičko stanje nije dobro, a jogom ga izravno mijenjamo. Kada bismo učili o  jogi u školama, svijet bi bio veoma drugačije mjesto. U nastavku pročitajte što to jogu čini ”kraljicom alternativne medicine”.

atma.hr – 75
Joga je, prije svega, strogo osobna praksa

Joga je, na svojevrstan način, strogo osobna aktivnost u kojoj postepeno otklanjamo međusobno povezane fizičke i emocionalne blokade nastale tokom naših života. To postižemo svjesnim disanjem, a samim prakticiranjem produbljujemo našu svjesnost.

Nismo svi isti pa tako ne mogu biti ni naši načini života, a joga je upravo to – način života, a i proces različit za svakog od nas. Netko tko svakodnevno provede pola sata dubeći na glavi ne razlikuje se od onog tko ujutro pozdravi sunce i provede deset minuta u Savasani. Praksa je jedna; vrlo subjektivna i bez gradacije – ili ju svjesno prakticiraš, ili ne, ne postoje razine.  Joga nas uči ultimativnom privaćanju sebe.

atma.hr – 52
Joga je svjesno življenje

Svjesno življenje je apsolutan fokus na sadašnji trenutak u cilju boljeg ”budućeg sadašnjeg trenutka”. Jogom upravo to radimo. Balansiranjem daha i fizičkih pokreta usklađujemo svoj organizam i razvijamo iznimnu sposobnost fokusa na trenutak. Dovodimo kisik u djelove tijela koji inače ”gušimo” sjedilačkim načinom života i nepravilnim disanjem. Zato sve više roditelja odlučuje i svoju djecu uključiti na satove joge.

Nikako nije bit u izvođenju što teže i kompleksnije asane, već u upoznavanju vlastitih ”kočnica” i ”blokada” koje će nam pokazati na kojem području trebamo raditi na sebi i koje asane su prikladne za nas u, našem sadašnjem trenutku. Nekome će više koristiti vježbe fokusirane na balans, a nekome vježbe fokusirane na snagu, ovisno o stanju u kojem se nalazi pojedinac.

atma.hr – 75
Joga je umijeće strpljenja

Joga nas uči strpljenju, ali prvenstveno strpljenju prema sebi. Dobivamo realan uvid u dubinsko stanje svog tijela, zato ju i nazivamo osobnom praksom, a prvi susret s jogom za ljude je često i prvi susret sa svojim slabostima oči u oči.

Cijela umjetnost joge bazira se na jačanju osobnih slabosti, jer su one rezultat nedjelovanja čije rješavanje zahtjeva strpljenje. Osim toga tokom cijelog procesa upoznajemo sebe i jačamo svoj karakter, a kao pozitivan nusproizvod dobivamo zdravo tijelo i unutarnje zadovoljstvo, a upravo to je ono što smo modernim načinom života s vremenom izgubili.

Piše: Barbara Jutriša
Izvor: udahni.com

24 HIMALAJSKA LAMPA

banner himalajska lampa