atma.hr – 52
“Bez pravog opuštanja, nema ni prave snage!”

Stres je u današnjem načinu života gotovo pa nemoguće izbjeći. Nemir i užurbanost, kao i preveliki zahtjevi i očekivanja koja se postavljaju pred nas, odražavaju se i u našim tijelima i umovima. U stanju stresa tijelo je preplavljeno adrenalinom, spremno je za “borbu ili bijeg.” Pojačano se izlučuju  hormoni stresa, adrenalin i  kortizol, ubrzava rad srca, usporava se probava i dolazi do raznih promjena u autonomnom živčanom sustavu, javlja se nemir, nervoza, nesanica i sl.

Dok je stres vrlo koristan u kriznim situacijama u kojima moramo biti oprezni i brzo reagirati, dugoročno on iscrpljuje tijelo ako se to stanje učestalo ponavlja. Organizam ne može neprekidno biti u takvom „izvanrednom“ stanju – umara se i iscrpljuje energetski,  a upravo to je uzrok raznih bolesti i tegoba današnjice.

Dan po dan, što smo umorniji i iscrpljeniji mislima o dnevnim problemima, ne stignemo više niti promišljati o tome što nas raduje, što bismo voljeli stvarati ili raditi, u čemu uživamo, o čemu sanjamo.I sve teže obavljamo svakodnevne obaveze, mislimo da nemamo dovoljno vremena i energije za sve što nas očekuje,  i tako se vrtimo u začaranom krugu.

Nasuprot tome, što smo više odmorni i relaksirani, imamo više energije,radosti i mira, javlja se  intuicija, jasnoća promišljanja i sve je veća sposobnost lakšeg savladavanja svakodnevnih izazova.

Razna istraživanja pokazala su da je pored fizičke aktivnosti , upravo duboko opuštanje najbolji lijek protiv stresa i najučinkovitija prevencija bolesti, jer vrijeme koje kvalitetno posvećujemo sebi (bilo koji oblik tjelovježbe ili relaksacije) obnavlja sve naše sustave koji vremenom postaju zdravi i uravnoteženi.

Dubokim (vođenim) opuštanjem možemo u kratko vrijeme otpustiti nagomilani stres i potaknuti tijelo na obnovu i iscjeljivanje. Kao posljedice opuštanja, fiziološki gledajući, produbljuje se disanje, smanjuje razina hormona stresa, usporava se rad srca, uspostavlja probava, snizuje krvni tlak i opuštaju se svi mišići, čime se cijelo tijelo regenerira i obnavlja.

Psihološki gledano, postajemo zadovoljniji, sretniji,  um se vraća u svoje prirodno stanje mira i blaženstva, umiruje se autonomni živčani sustav, a time i cijeli sustav.

atma.hr – 52
Program relaksacije i  dubokog opuštanja u Splitu

Ako vjerujete da je opuštanje moguće jedino ako se uklone svi uzroci stresa i ako nemate volje i vremena sami isprobavati navedene vježbe ili se jednostavno želite posvetiti sebi na kvalitetan način i zaboraviti na svakodnevne probleme, navratite srijedom navečer na sat dubokog opuštanja kroz vođenu meditaciju.

OPUŠTAONICA –  svake srijede u 21h, u dvorani udruge Podrška zdravlju, na adresi Split, Mažuranićevo šetalište 9a,  besplatno i otvoreno za sve.

Ivana Shanti

https://www.facebook.com/groups/463315740501517/?fref=ts

atma.hr – 52