Widget not in any sidebars

Proljeće je stiglo i vrijeme je da se pokušamo odviknuti od zašećerenih sokova kojima ‘gasimo’ žeđ i zadovoljavamo potrebu za okusima koje obećavaju pića u bojama slatkiša. Zbog njihove nakrcanosti šećerom, unosimo više kalorija negoli smo toga svjesni, misleći pri tome kako je bolje tijelo osvježiti na taj način nego sladoledom. Ipak, postoje ukusna pića, odličnog okusa i stvarnog osvježenja koje pri tome vode računa o vašoj liniji tako da ne samo da ne opterećuju tijelo suvišnim kalorijama, već mu pomažu i prilikom probave.

Možete ih napraviti same kod kuće i biti sigurni da su svi sastojci prirodni i ‘nezagušeni’ šećerom i ostalim aditivima.

Voda s okusom

Voda je jedan od najvažnijih saveznika zdravog načina života, bez obzira držite li dijetu ili ne.

Između ostalog ona pomaže u probavi i apsorpciji hrane te pomaže kod izlučivanja otpadnih tvari uz crijeva i bubrega, a pazite li na unos hrane dat će vam osjećaj sitosti.

Kako vam ne bi postala dosadna, možete je ‘oplemeniti’ iscijeđenim limunom jer se tako postiže sastav vode sličan želučanoj kiselini ili naribanim đumbirom koji ubrzava metabolizam. Kriške svježeg krastavca također mogu dnevni unos vode učiniti zanimljivijim i manje dosadnim zadatkom.

Čaj od metvice

Metvica pomaže želucu apsorbirati masnoću te smiruje probavni trakt. Ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Kao njezina dodatna prednosti ističe se i pomoć prilikom održavanja higijena usne šupljine, jer svojim aromatičnim mirisom osvježava dah zbog čega je gotovo redoviti sastojak prirodnih pasta za zube.

Frape od ananasa

Ananas nas okusom podsjeća na ljeto, lepršavu bezbrižnost i bikinije. Enzim bromelain sadržan u ananasu pomoći će vam u probavi proteina, olakšat će probavu i ukloniti nadutost.

Zeleni čaj

Većina polifenola u zelenom čaju su katehini, odgovorni za pojačano sagorijevanje masnoća. Poželjno ga je piti prije vježbanja, pogotovo aerobnog, kako bi se pojačalo topljenje masnih naslaga. Jedan od razloga zašto biste barem jednu šalicu kafe trebali zamijeniti zelenim čajem je i njegova osobina smanjivanja kolesterola te rizika od kancerogenih oboljenja. Raznovrsnost njegove uloge zaštitnika zdravlja obuhvaća i pomoć kod dijabetesa, smanjivanje stresa te zaštita zubi od virusnih infekcija.

namirnice.ba

atma.hr – 52