Emocionalna glad se javlja naglo, žudimo za točno određenim namirnicama, ne jedemo svjesno, ona ne jenjava kada je zadovoljena, a nakon toga imamo još i osjećaj krivnje.

atma.hr – 78
Emocije su osnovni pokretač našega života, kao što naše auto treba gorivo kako bi mogli stići od jednoga mjesta do željene lokacije. Emocija u našem tijelu pobuđuje „energiju“, potiče razne fiziološke procese, ali isto tako pokreće nas na određene radnje.

Kako se rađa emocija i zašto su nam emocije potrebne? Mi smo Bića koja se nalaze u svijetu, sve ono što se nalazi oko nas predstavlja naš svijet. Cjelokupna ljudska rasa je preživjela zahvaljujući sposobnosti da se prilagodi promjenama koje su se događale. Zahvaljujući toj najvećoj čovjekovoj sposobnosti mi danas dišemo i jesmo.

Čudesna smo bića, veoma sposobni, možda nismo toga niti svjesni, ali nosimo tu izuzetnu sposobnost u sebi. Naša sposobnost da preživimo na ovakav način, kroz neprestano kreativno prilagođavanje Životu, naš je najveći kapacitet koji nosimo u sebi. Zašto je to bitno kada govorimo o emocijama?

Naše emocije su odgovor na ono što se oko nas zbiva, kada se dogodi neka promjena u našoj okolini, u našem životu ili se nalazimo na nekom mjestu nađe biće ogovara kroz emocije. One se ne pojavljuju bez razloga, svaka emocija ima svoju točno određenu ulogu i svrhu.

Mi smo naučili dijeliti emocije na dvije kategorije: pozitivne i negativne. Međutim ukoliko one za nas nešto odrađuju, možemo li ih na taj način kategorizirati? Bolje je govoriti o emocijama kao adekvatnim i neadekvatnim. Svaka emocija kada više ne odrađuje svoju ulogu ili kada se pojavljuje na način koji nije primjeren postaje neadekvatna.

atma.hr – 39

Tijekom našega života i školovanja učimo različite vještine i znanja, ali nitko nas ne uči emocionalnoj pismenosti, nitko nas ne uči kako čitati i izražavati emocije. U nekim obiteljima, društvima i sistemima poneke emocije su zabranjene, nisu poželjne i dozvoljene. Tada se njihova ekspresija treba potiskivati kako bi bili prihvaćeni i kako bi pripadali sredini u kojoj se nalazimo.

Također ukoliko nam treba neka promjena u našem životu pojavljuju se emocije koje nas potiču da napravimo određene korake. Promjena od nas iziskuje da se pomaknemo s određenoga mjesta, da napustimo neke stvari i situacije. Nije to lako, niti imamo uvijek dovoljno podrške, snage i mogućnosti da to učinimo.

Konzumacija hrane postaje dobar način da se nosimo s takvim emocijama, da ih na trenutak uspavamo, potisnemo, sve one osjećaje koji nisu dobrodošli spremimo natrag u tamnu ladicu, ostavimo sve one emocije koje nam izgledaju zastrašujuće, potisnemo energiju koja se pojavljuje da napravimo neku akciju ili neki pomak u našem životu.

Prvi korak je razlikovanje između fizičke i emocionalne gladi. Fizička glad uvijek započinje u želucu, javlja se postepeno, ima za cilj priskrbiti tijelu energiju za svakodnevno funkcioniranje, nije bazirana na točno određenim namirnicama, te nestaje kada je zadovoljena.

atma.hr – 75
Emocionalna glad se javlja naglo, žudimo za točno određenim namirnicama, ne jedemo svjesno, ona ne jenjava kada je zadovoljena, a nakon toga imamo još i osjećaj krivnje.

Moramo se naučiti kako se nositi s emocijama, kako čitati njihove poruke, kako iskoristiti njihovu snagu za svoje vlastito dobro. Kada jednom imamo svjesnost o emocionalnoj gladi tada imamo izbor, tada možemo postupiti drugačije. Ovo je prilika da proradite na svojim emocijama, da učinite neke korake u svojem životu, da upoznate sebe, da na svjetlo dana otkrijete rane unutar sebe koje još uvijek nisu zacijeljene.

Raditi na svojim kilogramima znači raditi na svojem životu i taj rad donosi mnoge blagoslove i duboke spoznaje koje nas mijenjaju i čine naš život ugodnijim i lakšim.

Antonio Mrzlić, gestalt psihoterapeut

29 SNAGA ZELENIH SOKOVA

SNAGA ZELENIH SOKOVA

snaga zelenih sokova trece dopunjeno izdanje3

120 recepata cijeđenih i kašastih zelenih sokova

Knjiga sadrži 120 recepata za cijeđene i kašaste zelene sokove, koji su bogati sastojcima iz našeg podneblja te su zaista moćni u osobnoj transformaciji zdravlja.

Uz recepte, u knjizi ćete naći i mnoštvo uputstava, savjeta, objašnjenja iz dugogodišnje prakse.

134 stranice, format: 14×20

Cijena: 80,10 kn - Kupi ovdje