atma.hr – 52
Aktivni sastojci gorke dinje pokreću mehanizme koji izgladnjuju i uništavaju zloćudne stanice. Gorka dinja ili karela, latinskoga naziva momordica charantia, jedna je od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala znanstvena istraživanja. Ova biljka pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a raste ponajviše na području Azije, Afrike i Kariba. Izvorno biljka potječe iz Indije, a u 14. stoljeću je prenesena u Kinu, odakle se počela širiti na druge krajeve svijeta.

Najpoznatija je po svojem plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu. Plod gorke dinje šupalj je u presjeku, s relativno tankim slojem mesa koje okružuje veliko i ravno sjeme smješteno u sredini ploda. Ova čudnovata biljka stoljećima se koristi u azijskoj i afričkoj biljnoj medicini zbog niza zdravstvenih dobrobiti. U zapadnu je medicinu gorka dinja stigla tek nedavno. No odmah je, s pravom, privukla zanimanje znanstvenika zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, posebice zbog svog djelovanja na maligna oboljenja.

Ubojica stanica raka

U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer. Znanstvenici Sveučilišta u Saint Louisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprječavanje njihova množenja. Studija koju su proveli znanstvenici Centra za istraživanje karcinoma, na Sveučilištu u Koloradu, potvrdila je da sok gorke dinje  utječe na smanjenje rasta tumora gušterače. U ovom istraživanju provedenom na glodavcima, korišten je sok gorke dinje. Sok je korišten na dva načina: izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje glodavaca. Kako piše u rezultatima studije, nakon 72 sata testiranja broj stanica tumora smanjen je za 90% – 98% kod glodavaca kojima je dan sok gorke dinje razrijeđen u vodi. Stručnjaci taj učinak smatraju fantastičnim. Kod glodavaca koji su hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja tumorskih stanica, što je puno bolji učinak od kemoterapije.

Uz sve to, sok gorke dinje ne uzrokuje štetne nuspojave po kojima je kemoterapija zloglasna. Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i dišnih putova. Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka. Njezino ljekovito djelovanje znanstvenici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

Osim navedenog djelovanja na stanice raka, sok gorke dinje…

  • štiti od malarije
  • djeluje antivirusno
  • ublažava probavne tegobe
  • pomaže kod dijabetesa
  • pospješuje mršavljenje
  • uništava crijevne parazite
  • ubrzava zacjeljivanje opeklina

Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem mlijeka.

atma.hr – 52
Gorka dinja u kulinarstvu

Plod se jede zelen ili u fazi kad počne poprimati žutu boju. Meso mu je hrskavo i vodenasto, ali gorko. Koža kod mladog ploda je nježna i također jestiva. Sa sazrijevanjem mesa gorke dinje kora postaje tvrda i nejestiva, a unutrašnjost poprima crvenu boju i gubi na gorčini. U nekim zemljama jugoistočne Azije, unutrašnjost gorke dinje popularan je sastojak mnogih jela. Čest je element u kineskoj kuhinji, jer daje gorak okus, a obično se miješa s krumpirom. U nekim kineskim vrstama piva, gorka dinja se koristi umjesto hmelja. Gorka dinja konzumira se kuhana u vrijeme dok je zelene ili lagano žute boje. Osim ploda, sušeni listovi loze gorke dinje rabe se za pripremu čaja.

Gorku dinju možete naručiti u Alternativa Webshopu.

Autor: Zorana Jagodić
alternativa-za-vas.com