Što je to ljudska sudbina, postoji li i kako se manifestira? Zašto se u našim životima pojavljuje toliko neželjenih poteškoća i čime su one uzrokovane? Oduvijek su ova pitanja izazivala pažnju nas malih smrtnika, zar ne? U Vedama je predstavljen zakon karme – zakon univerzalne pravde.

atma.hr – 52
Zapisi u suptilnom tijelu

Sve naše izvršene djelatnosti ostaju zapisane u suptilnom tijelu. U stvari, duša se nalazi u suptilnom tijelu, iako se fizičko tijelo naizgled mijenja i iako živi u fizičkom tijelu na različitim planetima. Sve djelatnosti koje duša vrši u suptilnom tijelu se nazivaju iluzornim, jer nisu vječne. Promjena fizičkog tijela nije jako značajna, ali promjena suptilnog tijela je značajna. Zato je od iznimne važnosti prosvjetljenje suptilnog tijela, jer u trenutku smrti um, inteligencija i ego neće više biti materijalno zagađeni.

Mentalni dojmovi i privremene djelatnosti

Osoba djeluje pod tjelesnim shvaćanjem i razmišlja: “Ja sam liječnik – to je moje zanimanje i moram ga izvršavati. Ja sam žena – moram uvijek biti privlačna i atraktivna. Ja sam Belgijanac – moram naučiti povijest svoje zemlje itd.” Međutim, sve su to samo umni utisci i sve takve djelatnosti su privremene. No, ipak milošću viših autoriteta, osoba dobiva priliku provesti u život sve svoje umne izmišljotine. Iz tog razloga mora prihvatiti drugo tijelo.

Tjelesna koncepcija

Sve dok je netko zaokupljen tjelesnim shvaćanjem, izvršava svoje djelatnosti na tom nivou. To nije teško shvatiti. Svi narodi u svijetu imaju tendenciju biti iznad drugih. Svi pokušavaju nadmašiti drugi narod, a svaki čovjek se trudi biti uspješniji od svog bližnjeg. Postoje brojni planovi kako pružiti tijelu svu moguću udobnost i nakon uništenja fizičkog tijela suptilno tijelo prenosi sve te planove u naredno tijelo. Pogrešno je misliti da po uništenju fizičkog tijela postojanje osobnosti biva uništeno.

Punar bhavah

Iako mnogi veliki i priznati filozofi i učitelji ovog svijeta poučavaju da nakon uništenja tijela sve biva okončano, to nije točno. Prilikom smrti duša nosi svoje planove sa sobom (grihniyat) i da bi ostvarilo te planove dobiva fizičko tijelo. To se naziva punar bhavah. Kada se fizičko tijelo uništi, planove živog bića preuzima njegov um i ono milošću viših autoriteta dobiva priliku ostvariti te planove u slijedećem životu.

Zakon karme

To je poznato kao zakon karme. Sve dok je um zaokupljen zakonima karme osoba mora prihvaćati odredenu vrstu tijela u slijedećem životu. Karma je skup plodonosnih djelatnosti koje su izvršene u namjeri da se tijelu pruži udobnost ili neudobnost. Spomenimo primjer, iako ih ima mnogo, jednog starca koji je na samrti zamolio liječnika da mu produži život na još četiri godine kako bi mogao dovšiti sve svoje planove. To znači da je u trenutku smrti mislio o svojim planovima. Po uništenju svog tijela bez sumnje je ponio svoje planove sa sobom u svom suptilnom tijelu, sastavljenom od uma, inteligencije i ega. Tako će dobiti još jednu priliku kako bi ih mogao ispuniti.

atma.hr – 52
Nad-duša

U slijedećem rođenju, osoba će dobiti mogućnost sjetiti se svojih nedovršenih planova koje je započela u svom prijašnjem životu. Kako je to moguće, mogao bi se netko upitati? Odgovor je vrlo jednostavan. To može učiniti samo neko superiornije biće ili Vrhovna Osoba. Svakome je od nas jasno da postoji tvorac ovog svijeta u kojem živimo. Sasvim je razumljivo da sve što je stvoreno zasigurno mora imati svoga stvoritelja. Promatrajući neko grandiozno umjetničko djelo, mi shvaćamo da iza njega stoji odredena osoba, njegov tvorac. Raspitati ćemo se i ubrzo saznati njegovo ime. Naravno, u skladu s vremenom, mjestom i okolnostima ljudi su na različite načine spoznavali Stvoritelja i različito ga nazivali. Budući da je On apsolutan i posjeduje mnogobrojne odlike, mi ga možemo nazivati različitim imenima koja opisuju Njegovu osobnost Jehova, Alah, Buddha, Brahman itd. U vedskim spisima on se naziva Bhagavan ili Krishna. Spomenuto je da se On nalazi u svačijem srcu kao Nad-duša. Na taj način upravlja lutanjima svih živih bića, koja su smještena u tijelu kao u stroju sastavljenom od materijalne energije. Nad-duša u srcu podsjeća živo biće smješteno u vozilu koje mu je dala materijalna priroda i tako se živo biće bori za egzistenciju po čitavom svemiru kako bi moglo ostvariti svoje planove.

Utjecaj guna – prirodnih materijalnih sila

Na taj način, djelovanjem lažnog ega, osoba se ponovno poistovjećuje sa svojim materijalnim tijelom misleći za sebe: “Ja sam vojnik – moram dokazati svoju hrabrost i dobiti odlikovanje. Ja sam arheolog – moram pronaći nove tragove fosila i srušiti teorije drugih znanstvenika itd.” Svi takvi planovi, želje i imenovanja su u biti istovjetni. Oni ne vode pravoj svrsi ljudskog života. To su sve tjelesna shvaćanja pod utjecajem guna tj. sila materijalne  prirode.

Mentalni ili svjesni položaj

Umni ili svjesni položaj osobe može se shvatiti po djelatnostima dvije vrste osjetila – osjetila za stjecanje znanja i osjetila za djelovanje. Slično tome, po umnom stanju ili svjesnosti osobe može se shvatiti položaj te osobe u prijašnjem životu. Postoji engleska poslovica koja kaže: “Lice je pokazatelj uma.” Ako je osoba ljuta, ljutnja se odmah odražava na licu. Slično tome, ostala umna stanja se odražavaju kroz djelatnosti fizičkog tijela. Drugim riječima, djelatnosti fizičkog tijela su posljedice umnog stanja. Djelatnosti uma su mišljenje, osjećanje i htijenje. Htijenje uma se manifestiraju kroz djelatnosti tijela. Zaključak je da kroz djelatnosti tijela i osjetila možemo shvatiti stanje uma. Na stanje uma utječu prošle djelatnosti u prijašnjem tijelu. Kada je um povezan s odredenim osjetilom odmah se manifestira na odredeni način. Na primjer, kada se u umu pojavi ljutnja, jezik vibrira toliko mnogo kletvi i pogrda. Slično tome, kada se ljutnja uma izražava kroz ruke, dolazi do tučnjave . Kada se izražava kroz noge osoba udara nogom. Ima toliko mnogo načina na koje se suptilne djelatnosti uma izražavaju kroz različita osjetila.

Podsvjesna iskustva

Ponekad iznenada doživimo nešto u našem životu što još nikada nismo doživjeli u sadašnjem tijelu gledanjem ili slušanjem. Te stvari možemo iznenada vidjeti u našim snovima. U našim snovima mislimo da letimo nebom, iako nemamo nikakvo iskustvo o letenju. To znači da smo jednom u prošlom životu letjeli nebom, bilo kao ptica ili astronaut. Utisak se nalazi u skladištu uma i iznenada se manifestira. Nalik je fermentaciji koja se odvija u dubinama vode i koja se ponekad manifestira u vidu mjehurića na površini vode. Ponekad sanjamo da smo došli u mjesto koje nikada nismo upoznali ili vidjeli u ovom životu, ali to je dokaz da smo u prošlom životu to doživjeli. Utisak je sačuvan u umu i ponekad se manifestira bilo u snu bilo u mislima. Zaključak je da je um središte različitih misli i iskustava, koja smo doživjeli u našim prošlim životima.

Bezbrojna rođenja

Iz gore navedenih razloga postoji lanac kontinuiteta od jednog života do drugog, od prijašnjih života do ovog života i od ovog života do budućih života. To se takoder ponekad potvrđuje riječima da je neka osoba rođeni pjesnik, rođeni znanstvenik, kompozitor ili general. Baveći se prolaznim materijalnim djelatnostima i razvijajući ih iz života u život, zasigurno nećemo postati sposobni u trenutku smrti biti preneseni u više svjetove. Zato je vrlo važno koje aktivnosti kultiviramo u našim životima. Razne impresije, planovi i želje ulaze u um i vrlo snažno opterećuju osobu koja se nije sposobna od njih obraniti. Tako se osoba ponovno zapliće u karmu, suptilni zakon ove materijalne prirode.

atma.hr – 52