Trenutno najpoznatije svjetske super-bobice prepune sastojaka koji imaju blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje, a prema pisanju Medicinehunter.com, je bazga iz Austrije, acai bobice iz Amazone, maqui bobice iz južnoameričke Patagonije i pasji trn iz sjeverne Azije. Tom veličanstvenom društvu pridružuje se i – sjevernoamerička aronija.

Autor: Josipa Kovač / Izvor: Naturala.hr

U prirodi se nalazi u divljini šuma i močvara, poznata je po svom oporom okusu, a može se naći u tri boje: crvenoj, ljubičastoj i tamno-ljubičastoj (Aronia melanocarpa) koja je skoro pa crne boje, puno tamnija od borovnice. Danas je aronija kultivirana te se masovno uzgaja diljem svijeta.

Radi svoje izrazito tamno-ljubičaste boje vrlo je interesantna znanstvenicima, naime, takvo voće bogato je antioksidansom antocijanom koji štiti stanice organizma, djeluje protuupalno te pomaže kod kroničnih upala.

Antibakterijsko, antivirusno i antidijabetično djelovanje

Pomnijim proučavanjem sastojaka aronije, znanstvenici su otkrili niz korisnih sastojaka pouput kavene kiseline, cijanidin 3-glukozida, delfinidina, epikatehina, malvidina i dr. koji zajedno imaju antibakterijski, antivirusni i antidijabetični učinak. Sprječavaju stvaranje arterijskog plaka, serumskog kolesterola te štite jetru od oštećenja i toksina. Također, smanjuju nivo šećera u krvi i pomažu tijelu pri proizvodnji vlastitog inzulina.

Također, nekoliko spojeva koje sadrži aronija pomažu u prevenciji i borbi protiv raka te štite od razvoja tumora mokraćnog mjehura, dojke, debelog crijeva, pluća, jajnika i kože te pri tretiranju Kronove bolesti, smanjuju neugodne simptome PMS-a i pomažu u borbi protiv herpesa i drugih virusa. Rezultati preliminarnih studija pokazali su da bi aronija mogla biti korisna u usporavanju rasta stanica glioblastoma, najčešćeg i najagresivniijeg oblika raka mozga – međutim, ipak je prerano za takve tvrdnje.

Od 1940. godine, aronija se komercionalno uzgaja u Rusiji, a od 1950. raširila se po cijeloj Europi.

‘King Kong’ među antioksidativnim bobicama

U svijetu bobica, antioksidativno djelovanje glavni je faktor vrednovanja kvalitete. U tom pogledu aronija je jača od brusnice, borovnice, jagode, trešnje, šipka, goji bobica i mangosteena. Dakle, ona je svojevrsni ‘King Kong’ među antioksidativnim bobicama i radi toga iznimnog svojstva, sve je popularnija među uzgajivačima.

Razni proizvodi od aronija bobica već su dostupni na tržištu a nekima od njih dodijeljen je najveći standard današnjice koji garantira agrikulturnu čistoću, USDA organski certifikat. Za razliku od jagoda i mnogih drugih plodova, aronija je otpornija na štetočine i ne zahtijeva korištenje poljoprivrednih toksina.

Sve ove navedene činjenice, govore nam da bi u ‘natjecanju za najzdraviju namirnicu’, aronija sigurno zauzela jedno od pobjedničkih mjesta. Kako znanstvenici neprestano dokazuju njezino iznimno djelovanje na zdravlje, to farmeri siju sve veće nasade. Stoga, nemojte se čuditi ako aronija, sjevernoamerička super-bobica, već za koji dan bude glavni sastojak sokova, džemova, želea i dr.