Anis (lat. – Pimpinella anisum, engl. – anise) je biljka cijenjena od biblijskih vremena, koja se spominje još u Evanđeljima. Anis je poznat po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima. Rimljani su često njime začinjavali kolače da bi izbjegli tromost crijeva i smetnje probave. To mu je priskrbilo naziv Solamen intestinorum – “tješitelj crijeva”. I dan danas anis je jedna od najdjelotvornijih biljaka za liječenje probavnih smetnji, ali i drugih tegoba.

Ljekovitost anisa

Anis duguje svoj specifičan osvježavajući miris eteričnom ulju anetola.

Ostale vrijedne tvari koje sadrži su vitamini A, C i B kompleks te minerali kalij, kalcij, željezo, bakar, mangan, cink i magnezij.

U liječenju se koriste zrele sjemenke anisa ili njihovo ulje.

Žvakanje sjemenki anisa djeluje laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.
Anisovo ulje je popularno od davnina jer…

  • poboljšava probavu
  • potiče iskašljavanje
  • sprječava rast bakterija
  • zaustavlja grčeve
  • smanjuje nadutost
  • djeluje kao tonik
  • ima afrodizijačka svojstva
  • smanjuje upale

Čaj od anisa prvenstveno se propisuje za probavne probleme poput tromosti crijeva, povraćanja, nadutosti i mučnine.

Poznato je i njegovo ljekovito djelovanje kod astme, bronhitisa, kašlja različitog porijekla i oboljenja pluća.

Pospješuje izlučivanje mokraće i donosi olakšanje kod vodene bolesti.

Dvije žličice ploda anisa prelijte s dva dcl kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijedite.

Blagodati za bebe i djecu

I dojilje i dojenčad imaju koristi od njega jer potiče izlučivanje mlijeka, a njegovo umirujuće djelovanje tijekom dojenja prelazi i na bebu.

Čaj od anisa snažno se preporučuje dojenčadi i maloj djeci, budući da jača želudac, blago dezinficira želučanu sluznicu te pomaže protiv grčeva i drugih bolova.

S druge strane, anisova vodica od velike je pomoći djeci kad im curi nos.

Anisom protiv parazita i nametnika

Anisove sjemenke pospješuju istjerivanje glista kod djece.

Anisovo ulje uništava uši i sićušne parazite koji uzrokuju šugu.

Možete ga koristiti pomiješano s drugim baznim uljem kao tretman za kožne iritacije.

Samo ili u kombinaciji sa sirom ulje je prvorazredan mamac za miševe i za privlačenje pčela, kada u blizini nema cvijeća.

U veterinarskoj struci često se spominje kao moćno terapijsko sredstvo za crijevne tegobe kod konja i pasa.

Uzgoj anisa

Sjeme anisa najbolje klije kada je mlađe od dvije godine. Sadi se u rano proljeće, kada se vrijeme počinje proljepšavati.

Najbolje uspijeva na sunčanom mjestu u pomalo suhom, dreniranom, bogatom, ilovastom tlu.

Ne zahtijeva puno brige, osim čišćenja korova i lagane gnojidbe.

Anis u kulinarstvu

Ulje, sjemenke i mlado lišće anisa široko se primjenjuju u kulinarstvu.

Najčešće se koristi u desertima, ali ako ste odvažniji možete ga dodavati u slana jela.

Ovaj začin ugodno će aromatizirati rižu, nabujak, kolač od kestena, kompot, marmeladu.

Slaže se s korjenastim povrćem, bundevom i porilukom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima.

Uvijek se dodaje na kraju kuhanja. Kao napitak najčešće se koristi u obliku čaja ili likera.

Postoji i zvjezdasti anis, koji ima slična svojstva. Kod suhog prženog sjemena okus je jači.

Puding od crne riže s anisom

Sastojci:

  • 1 šalica crne riže
  • 2 1/5 šalice vode
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • žličica anisa

Skuhajte crnu rižu u vodi. Zatim dodajte joj prstohvat soli, med i kokosovo mlijeko.

Kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri, zatim pustite neka se lagano krčka 10-15 minuta, povremeno miješajući. Neka smjesa bude kremasta, ali da se vide zrna riže.

Potkraj dodajte anis, ugasite vatru i neka stoji pola sata. Opet povremeno promiješajte i tada je spremno za serviranje.

Puding od riže možete  pripremiti od bilo koje vrste riže ili mlijeka.

Autor: Ivana Dragica
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/anis