Anis (lat. – Pimpinella anisum, engl. – anise) je biljka cijenjena od biblijskih vremena, koja se spominje još u Evanđeljima. Anis je poznat po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima. Rimljani su često njime začinjavali kolače da bi izbjegli tromost crijeva i smetnje probave. To mu je priskrbilo naziv Solamen intestinorum – “tješitelj crijeva”. I dan danas anis je jedna od najdjelotvornijih biljaka za liječenje probavnih smetnji, ali i drugih tegoba.

Ljekovitost anisa

Anis duguje svoj specifičan osvježavajući miris eteričnom ulju anetola.

Ostale vrijedne tvari koje sadrži su vitamini A, C i B kompleks te minerali kalij, kalcij, željezo, bakar, mangan, cink i magnezij.

U liječenju se koriste zrele sjemenke anisa ili njihovo ulje.

Žvakanje sjemenki anisa djeluje laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.
Anisovo ulje je popularno od davnina jer…

  • poboljšava probavu
  • potiče iskašljavanje
  • sprječava rast bakterija
  • zaustavlja grčeve
  • smanjuje nadutost
  • djeluje kao tonik
  • ima afrodizijačka svojstva
  • smanjuje upale

Čaj od anisa prvenstveno se propisuje za probavne probleme poput tromosti crijeva, povraćanja, nadutosti i mučnine.

Poznato je i njegovo ljekovito djelovanje kod astme, bronhitisa, kašlja različitog porijekla i oboljenja pluća.

Pospješuje izlučivanje mokraće i donosi olakšanje kod vodene bolesti.

Dvije žličice ploda anisa prelijte s dva dcl kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijedite.

Blagodati za bebe i djecu

I dojilje i dojenčad imaju koristi od njega jer potiče izlučivanje mlijeka, a njegovo umirujuće djelovanje tijekom dojenja prelazi i na bebu.

Čaj od anisa snažno se preporučuje dojenčadi i maloj djeci, budući da jača želudac, blago dezinficira želučanu sluznicu te pomaže protiv grčeva i drugih bolova.

S druge strane, anisova vodica od velike je pomoći djeci kad im curi nos.

Anisom protiv parazita i nametnika

Anisove sjemenke pospješuju istjerivanje glista kod djece.

Anisovo ulje uništava uši i sićušne parazite koji uzrokuju šugu.

Možete ga koristiti pomiješano s drugim baznim uljem kao tretman za kožne iritacije.

Samo ili u kombinaciji sa sirom ulje je prvorazredan mamac za miševe i za privlačenje pčela, kada u blizini nema cvijeća.

U veterinarskoj struci često se spominje kao moćno terapijsko sredstvo za crijevne tegobe kod konja i pasa.

Uzgoj anisa

Sjeme anisa najbolje klije kada je mlađe od dvije godine. Sadi se u rano proljeće, kada se vrijeme počinje proljepšavati.

Najbolje uspijeva na sunčanom mjestu u pomalo suhom, dreniranom, bogatom, ilovastom tlu.

Ne zahtijeva puno brige, osim čišćenja korova i lagane gnojidbe.

Anis u kulinarstvu

Ulje, sjemenke i mlado lišće anisa široko se primjenjuju u kulinarstvu.

Najčešće se koristi u desertima, ali ako ste odvažniji možete ga dodavati u slana jela.

Ovaj začin ugodno će aromatizirati rižu, nabujak, kolač od kestena, kompot, marmeladu.

Slaže se s korjenastim povrćem, bundevom i porilukom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima.

Uvijek se dodaje na kraju kuhanja. Kao napitak najčešće se koristi u obliku čaja ili likera.

Postoji i zvjezdasti anis, koji ima slična svojstva. Kod suhog prženog sjemena okus je jači.

Puding od crne riže s anisom

Sastojci:

  • 1 šalica crne riže
  • 2 1/5 šalice vode
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • žličica anisa

Skuhajte crnu rižu u vodi. Zatim dodajte joj prstohvat soli, med i kokosovo mlijeko.

Kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri, zatim pustite neka se lagano krčka 10-15 minuta, povremeno miješajući. Neka smjesa bude kremasta, ali da se vide zrna riže.

Potkraj dodajte anis, ugasite vatru i neka stoji pola sata. Opet povremeno promiješajte i tada je spremno za serviranje.

Puding od riže možete  pripremiti od bilo koje vrste riže ili mlijeka.

Autor: Ivana Dragica
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/anis

Prethodna objavaSamo jedna limenka gaziranog pića dnevno povećava rizik od dijabetesa za 22 posto
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 23.08.2013.
Imam 26 godina, dolazim iz Podravine. Veliki sam ljubitelj prirodnog liječenja, zdrave prehrane, ljekovitog bilja, prirodne kozmetike i od malena volim istraživati takve teme i pomagati ljudima da shvate moć prirode. 3 godine pišem o alternativnoj medicini. Uz Atmu, surađivala sam s više portala među kojima su poznatiji 4dportal, Zdravlje i priroda, Protiv bora te Alternativa za vas za koju i danas pišem.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.