Breskva potječe iz Kine gdje je udomaćena još prije 2.500 do 3.000 godina iako njeno znanstveno ime bi dalo navesti na zaključak da potječe iz Perzije. Iz Kine se dalje proširila Putem svile, najprije u Perziju i Grčku pa dalje do Rima. U Novi svijet su ju proširili, smatra se, španjolski konkvistadori. Spada u porodicu ružovki (Rosaceae). Zajedno s marelicom, šljivom, trešnjom, višnjom i bademom spada u koštičave voćne vrste. Breskve su podijeljene na dvije vrste, kalanke i durancije.

Najveći proizvođač bresaka je Europa, a od država Italija, Grčka i Španjolska.

Plod breskve je bogat raznim vitaminimaantioksidansima i flavonoidima.

Narodni nazivi

Breska, praska, praskva, briska, praskuvica, proskva.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 39 kalorija
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 0mg (0%)
Ugljikohidrati: 10g (3%)
Vlakna: 1g (6%)
Šećeri: 8g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100 grama breskve sadrži:
Vitamin A: 326 IU (7% dnevnih potreba)
Vitamin C: 6,6mg (11%)
Vitamin E: 0,7mg (4%)
Vitamin K: 2,6mcg (3%)
Vitamin B3 (niacin): 0,8mg (4%)
Kalij: 190mg (5%)
Bakar: 0,1mg (3%)
Mangan: 0,1mg (3%)

Dobrobiti za zdravlje

Breskve pružaju velik broj nutrijenata s jako malo kalorija i bez ikakvih masti.

Antioksidansi

Istraživanja pokazuju da su breskve dobar izvor antioksidansa. Vitamin C i E se u tijelu ponašaju kao antioksidansi, a tu su još i klorogenska kiselina, karotenoidi, rutin i kvercetin. Antioksidansi se nalaze i u kori i u mesu breskve.

Kontrola težine

Breskve mogu biti koristan alat osobama koje žele smršaviti iz razloga što za svoj volumen imaju prilično malo kalorija. Jedna breskva srednje veličine ima oko 60 kalorija. To znači da biste morali pojesti čak 10 breskvi da unesete kalorija koliko ima jedan prosječan ručak.

Zamijenite užine (kolače, sladolede i grickalice) sa breskvama i sigurno ćete zbaciti nekoliko kilograma.

Vlakna

Breskve, kao i većina voća, sadrže mnogo vlakana. Vlakna pomažu probavi i sprječavaju zatvor. Također smanjuju kolesterol i čuvaju srce.

Alergije

Jedina mana breskve je ta što su mnogi ljudi alergični na nju. Alergija se dešava zbog osjetljivosti na protein koji se nalazi u breskvama i bademima. Može se manifestirati problemima sa dišnim putovima, oralnim simptomima ili probavnim smetnjama. Neke osobe mogu tolerirati oguljene ili konzervirane breskve dok im svježe breskve sa korom smetaju.

Zaključak

Breskva nema nikakva čudotvorna svojstva, ali je bez dileme jako zdrava. Dobar je izvor vitamina A, C, E, B3 i minerala kalija, bakra i mangana. Predstavlja odličnu dijetetsku hranu. Ako se radi o izboru između breskve i kolača, onda je jasno šta ima prednost u pogledu zdravlja.

http://www.zdravosfera.com/breskva/

divider-1

Kako oguliti breskvu?

Ako želite oguliti neželjene i dosadne kožice sa breskvi slijedite ove jednostavne upute: najprije ih zarežite, napravite mali x na površini, jer to će biti mjesto odakle ćete kasnije oguliti breskvu. Potom ih potopite u ključalu vodu, između 20 sekundi i 2 minute (zavisno od toga koliko su zrele), a nakon toga slijedi brzo kupanje u ledeno hladnoj vodi.

Kožicu nakon toga ogulite nevjerovatnom lakoćom i problem je riješen. Naravno, ovo je malo komplicirano ukoliko ćete breskve samo pojesti samo onako, ali ukoliko pripremate nešto što iziskuje veće količine ove voćke (tortu, kompote i sl), onda je ovo idealno rješenje. Istu tehniku možete primijeniti i ako želite oguliti rajčicu.