Candida albicans je vrsta gljivice koja se obično u malim količinama nalazi u ustima, crijevima i na koži. No, kada se zbog pojačanog stresa i loše prehrane razmnoži u organizmu, može izazvati gljivične infekcije unutarnjih organa. Patite li i sami od neugodnih simptoma kandide, poput neprestanog umora, probavnih problema ili ponavljajućih infekcija genitalnog ili urinarnog trakta, posegnite za običnom crvenom rotkvicom.
Crvena rotkvica je puno više od ljutkastog hrskavog povrća koje se često nađe u našim proljetnim salatama.
Stoljećima se koristila u ayurvedi i kineskoj tradicionalnoj medicini kao pomoć kod groznice, upaljenog grla, problema sa žuči te bakterijskih i – gljivičnih oboljenja!
Od davnina se zna da to korjenasto povrće roda Brassica pomaže u borbi protiv neugodnih gljivica i tvrdokorne kandide, a moderna istraživanja to su samo još dodatno potvrdila.
Osim crvenom rotkvicom, poželjno je da svoj jelovnik obogatite i drugim prirodnim antifungicidima, poput češnjaka i korabice, kao i kokosovim uljem. Na taj način još ćete dodatno pojačati protugljivično djelovanje.
U svakom slučaju, važno je da djelujete na vrijeme jer pretjerano razmnožavanje ove gljivice može dovesti i do težih gastrointestinalnih oboljenja, poput ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, kao i do kronične upale sinusa i artritisa.
Protein iz rotkvica – odličan prirodni antifungicid
Svoje protugljivično djelovanje crvena rotkvica može zahvaliti proteinu RsAFP2. Prema belgijskom istraživanju iz 2009. godine, upravo taj protein izaziva apoptozu ili odumiranje gljivice Candida albicans.
Spomenuti protein, naime, ulazi u interakciju sa staničnom stijenkom ove gljivice te je oštećuje, a potom i uništava.
Protein RsAFP2 djeluje i tako da sprječava Candidu albicans da iz forme kvasca prijeđe u za čovjeka opasniji oblik gljivice. Tada ova gljivica dobiva končaste niti hife, zahvaljujući čemu se lako i brzo širi kroz ljudski probavni sustav.
Upravo konzumacijom crvene rotkvice možete spriječiti rast i širenje ovog neugodnog gljivičnog oboljenja.
Rotkvica – riznica nutrijenata
Kod kandide je bitno i ojačati imunitet, a u tome će vam svakako pomoći i vitamin C kojim rotkvica obiluje. Od ostalih nutrijenata rotkvica sadrži kalij, folate, niacin, riboflavin, vitamin K, kalcij, magnezij, fosfor, cink i mangan.
I dok s jedne strane ovo povrće obiluje važnim nutrijentima, s druge strane ima vrlo nisu kalorijsku vrijednost te ne sadrži masnoće, stoga je idealno za sve one koji paze na liniju.
Osim što ima antifungalno djelovanje, ovo korjenasto povrće ima i antikancerogeno djelovanje.
Također, rotkvicu biste trebali jesti i ako želite hidratizirati kožu iznutra te poboljšati njezin izgled.
Kako konzumirati rotkvice
Mnogo je načina na koje možete uživati u crvenim rotkvicama, bilo da ih jedete sirove, pripremljene na pari, zapečene ili pak pržene u tavi. Ovo su neke od ideja:
- pripremite salatu od rotkvica, krastavaca, nasjeckanog češnjaka i luka te malo soka od limuna
- narežite ih na ploške pa umačite u neki zdravi zeleni umak
- propirjajte ih skupa s lukom vlascem te poslužite kao prilog uz ručak
- napravite umak na bazi domaćeg jogurta s dodatkom rotkvica, kopra te malo soli i papra
- dodajte ih u zeleni smoothie, primjerice od kelja, celera, krastavca i tikvica
- zapecite ih narezane u pećnici zajedno s nasjeckanim češnjakom, peršinom i gheejem ili pročišćenim maslacem
Što još jesti (osim rotkvica):
- svježe voće siromašno šećerom, poput avokada, limuna i drugih citrusa,
- neškrobno povrće, poput šparoga, artičoka, kelja, kupusa, brokule, prokulica, rajčica, tikvica, češnjaka i luka,
- fermentirane namirnice,
- namirnice bogate probioticima
Što izbaciti iz prehrane:
- šećer i slatkiše (njima se kandida hrani),
- namirnice bogate glutenom (gluten može poremetiti probavu te izazvati upalne procese),
- procesiranu hranu.